Plnené kapustné listy (alebo zemplínske holubky) - vegan

merry17 - fotkamerry17, 1. februára 2014
Plnené kapustné listy (alebo zemplínske holubky) - vegan
Foto: merry17

Tento recept je naozaj sýty a zároveň chutný a aj zdravý. My ho doma pripravujeme veľmi často. A hlavne keď je pôst alebo len Zobraziť celý popisTento recept je naozaj sýty a zároveň chutný a aj zdravý. My ho doma pripravujeme veľmi často. A hlavne keď je pôst alebo len tak pretože nám veľmi chutí. Zároveň dodávam že patrí k delenej strave takže si ho môžu dovoliť aj tí ktorí sa stravujú takýmto spôsobom. :)

60 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

2,5 kg
0,5 - 0,6 kg
1 bal.
1 ks stredne veľká
2 - 3 strúčiky (záleží na veľkosti)
2- 3 ČL
3 ČL
1 ČL (menšia)
1,5 ČL
1,5 ČL
1,5 ČL
 štipka
 štipka
2-3 PL
900 ml
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    V prvom rade nakúpime všetky suroviny, pretože bez toho by to nešlo ;) Očistíme si kapustu a to tak, že vrchné listy oddelíme a vyrežeme kapustný hlúbik ktorý drží všetky listy spolu. V väčšom hrnci si necháme zovrieť vodu používame taký hrniec do ktorého sa zmestí celá hlávka tak aby bola ponorená. A necháme hlávku variť a sledujeme či sa nám listy oddeľujú a postupne odoberáme do pripravenej misy. Musíme dať pozor aby sme ju neprevarili alebo nevybrali príliš skoro lebo sa nám budu lámať a nebudú použiteľné na ďalšie spracovanie. Kým sa nám postupne varí kapusta tak si uvaríme v posolenej vode aj sójovú drť. Scedíme a necháme vychladnúť. Ryžu si zbežne preberieme od hrubšej špiny a zalejeme horúcou vodou a po pol hodine scedíme.

  2. 2

    Keď už máme aj kapustu aj drť prichystanú tak si ošúpeme cibuľu a nakrájané na malé kocky. Podusíme na oleji do mäkka pridáme červenú papriku poriadne premiešame aby sa nám rozpustila a pridáme odkvapkanú sójovú drť. Na jemnom ohni premiešame a pridáme ostatné koreniny, bylinky a prelisujeme aj cesnak. Ochutnáme či je to dostatočne ochutené. Podusíme pár minút. Pre lepšiu chuť odporúčam postrúhať jednu sójovú párku( od firmy alfa bio) našej zmesi to pridá jemnú údenú chuť. Ak je to tak akurát tak určite to ešte viac dochutíme. Nemusíme sa báť výraznej chutí korenín a solí pretože sa to stratí keď túto masu premiešame s ryžou. Ďalej pripravenú ryžu a udusené sójové mäsko spolu premiešame pridáme asi 0,45 l paradajkového pretlaku. Trošku ochutnáme či je zmes dostatočne ochutená a podľa potery dochutíme.

  3. 3

    Vychladnuté kapustné listy si očistíme od hrubších častí (hlúbikov) na konci listov( ale nevyhadzujeme použijeme ich na vystlatie hrnca do ktorého budeme ukladať hotové holubky. Ak sú listy príliš veľké tak ich rozdelíme na polovicu a môžeme ich plniť pripravenou zmesou. Záleží na vašej zručnosti do akého tvaru ich budete plniť mi ich doma tvarujeme do tvaru papriky. A pekne ukladáme do hrnca ktorý tiež väčší aby nám nevykypeli von z hrnca. prikryjeme ich pár listami a hlúbikami. Naplnené listy zalejeme postupne 4,5 l pretlaku a vody tak aby boli zaliate. Nakoniec zakryjeme tanierikom aby nám elmi nestúpli hore. postavíme na sporák. Od momentu kedy začnú vrieť ich povaríme približne 40 minút. Varíme ich na platničke aby nám neprihoreli. Potom už len stáčí vybrať ich na tanier a podávať s chlebikom alebo len tak ;)

Diskusia k receptu

ivkagal
Už som ich robila su fakt dobre,robim ich cez post.Pači sa mi tvoj popis,dopodrobna rozpisane-super:))
evanaaa
Plnenú kapustu som už robila, ale nie v paradajkovom pretlaku, varila som ich v ostatnej podusenej kapuste, (podobne robím aj kelové závitky, varím v keli), no možno niekedy aj toto vyskúšam, len sa mi zdá, že máš tam pár zbytočných koreniacich zmesí - karí, grilovacie, gulášové......len s tým pretlakom neviem - v surovinách máš 900 ml, v postupe máš najprv 0,45 l a potom ešte raz 4,5l pretlaku, čo sa mi ozaj zdá veľa, tak si to oprav, nech to nemýli. Len ja by som dala mäso, sóju a jej výrobky nemôžem.
merry17
práve že ten pretlak dodá super chuť (hlavne ak je domáci!) určite odporúčam dodržať množstvo aké som tam uviedla.
bebemana
toto jedlo SA u nas vari casto a najlepsie chuti s bielym paperovym kolacom.naucila som to varit AJ mojich priatelov v rakusku,ktori si to nevedeli vynachvalit a momentane casto Varim plnenu kapustu AJ v nemecku,KDE tiez velmi chuti.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia