Foto: tatranka
Neviem,či nalákam aj mladé gazdinky na tento recept.Je hutnejší a dosť kalorický.Je to plnený bôčik s mäsovou plnkou.Je chutný za tepla aj za studena.Tento Zobraziť celý popisNeviem,či nalákam aj mladé gazdinky na tento recept.Je hutnejší a dosť kalorický.Je to plnený bôčik s mäsovou plnkou.Je chutný za tepla aj za studena.Tento krát,som postup len napísala,ale nefotila.Je to jednoduchá príprava aj spracovanie. My ho máme takto pripravený veľmi radi.Fotografie z obeda som použila len na ilustráciu tohto jedla.
porcií
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
Bravčový bok umyjem a utriem do sucha Ak má bôčik kožu,treba ju odstrániť.Bok prerežem vodorovne na polovičku,ale nedorežem ,aby som ho celkom rozpolila.Dostanem ho ráz taký široký.Ak je veľmi vysoký.režem ho v jednej tretine,potom ho otočím a opäť prerežem.Nedorerežem.Tak získam dve alebo tri rovnaké časti. Položím si ho na pracovnú dosku a vyklepem ho tak na tenko,ako sa len dá.Získam krásny,široký plát.Celý ho pokorením a posolím z obidvoch strán.Potriem roztlačeným cesnakom.Podľa chuti. Ak je niekde mäsko mastné,špičkou noža narežem na ňom mriežku,aby sa dobre vypieklo. Prikladám foto,hoci nie aktuálne,ale aby sa vám lepšie ďalej čítalo. To bol náš dnešný obed.
-
2
V druhej nádobe spracujem mleté mäso.Ochutím soľou červenou paprikou,majoránkou,trochou korenia.Tiež pridám zo tri strúčiky cesnaku,roztlačeného. Dobre premiešam.Toto mäso po hrstiach nanesiem na rozklepaný bok.Rukou ho rovnomerne rozťapkám po celej ploche. Takto pripravené mäso zatočím,ako roládu. Prenesiem do pekáča,v ktorom som rozpustila bravčovú masť. Na povrchu mäso posolím,pokmínujem.Položím na ňu plátky slaninky,cibuľky,kúsky cesnaku.Ihlicami ,kde sa roláda končí spojím mäso,aby sa nerozkrúcalo.Kým som nemala ihlice na mäso,robila som to malými ihlicami na štrikovanie. xixixi.Podlejem pohárom vody.Dám piecť do rúry na rošt,na 220 stupňov. Prepáčte,ďaľší obrázok z hotového obeda.
-
3
Trvá to asi 70 minút.Mäso treba kontrolovať a šťavou roládu polievať.Nesmie prihorieť,preto že by už nebola chutná a pekná. Po upečení ju prekladám na lopár,aby sa mi dobre krájala. Podávala som k nej šalát z uhoriek,paradajok,papriky a cibuľky.Na drobno nakrájaný. Polievka bola kuracia,s domácimi rezancami.A dopiekli sa mi aj oškvarkové pagáčiky. Ku obedu bolo aj chutné,chladené pivko.
-
4
Takýto recept som ešte neodovzdala.No Prácu som v kuchyni naháňala a pozabudla som fotografovať.Nafotila som aspoň výsledok. Vaša vareškárka, tatranka.
A cholesterol? .....))) Čo by som potom porušovala?A je to také dobrééééééé!
@tinca ak máš dobrý receptík,šup s nim na varechu.Dnes máš ohromný recept na vareche.Už som si ho naplánovala na budúcu nedeľu.Napíšem,ako dopadol obedík.
( plnka bola exoticka,sekane mandle a susene marhule atd. vrch bola marhulova glazura ).
@bozulka to je fakt,že pre plátok mäska nie je nutné prekročiť svoje možnosti.
@zitar , vieš že aj idem variť z varechy?Je tu kopec dobrých receptov,ktoré človeka vyburcujú.Takto si trochu obzvláštňujem svoj jedálny lístok.
@zinnajdha bodaj by som mohla v tých rokoch tvrdiť to,čo tvoja krsná mamka.Želám jej ešte kopec vytálnych a pekných rokov.
@diabambulka ty ma vždy povzbudíš a posunieš v mojom varení.Už mám veru niekedy aj problém,čo ponúknuť na varechu.Vždy sa snažím,aby to bolo aj chutné aj nie drahé a aby to aj dobre vyzeralo.No nie je to ľahké.
Ďakujem za komentáriky.
Tatranka, ty si GURMANKA !!! :-)))
Stačia k tomu chutné domáce bagetky,alebo chlebík,niečo kyslé a hostinka je ako lusk.Každí si ozaj vyberie.
@ 2010 máš to trochu komlikované,no veď ani ja stále nevarím z bôčika.Je to ráz za čas.Máme radi hydinu.
No myslím,že aj môj manžel má rád hutnejší obed,hoci pochváli všetko čo uvarím.Aj mu to veľmi chutí.
...milujeme ho.
..mas ho lrasne urobbene...najedla som sa z pozerania
..super !!!!!!