Plnená pečená kačka

izabella929 - fotkaizabella929, 24. decembra 2011

Tento recept je skutočne výnimočný a pripravujeme ho na sviatky.

180 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

2,6 kg
malá hlávka
1 ks +cukor+ocot
3 ks
1 ks
50 g
 podľa chuti
štipka
štipka
2 ks
2 ĺyžice




Postup

  1. 1

    Kačku som poriadne umyla, osušila a nasolila zo všetkých strán.Pripravila som si plnku.Rožky som pokrájala na kocky a na sucho som ich troška opražila na panvici..na oleji som opražila na sklovito cibuľku a k nej som pridala kačacie pečienky, ktoré som dobre umyla a pokrájala na malé kocky.V druhej mise som všetko zmiešala,,opražené rožky,pečienku a pridala som aj 2 celé vajíčka..

    Plnená pečená kačka - obrázok 1
  2. 2

    Plnku som dobre na tvrdo natlačila do otvoru, aby sa všetko zmestilo.podliala som ju vodou a dala do rozohriatej trúby na 200 st. a piekla sa 70 min. počas pečenia som ju podlievala výpekom..ku kačke som pripravila ako prílohu domáce kysnuté knedle a dusenú červenú kapustu..na lyžici oleja som opražila pokrájanú cibuľu,ke´d bola sklovitá, pridala som lyžicu cukru na zkaramelizovanie.Keď sa cukor opražil pridala som pokrájanú červenú kapustu.Podliala som vodou a pridala lyžicu octu a dusila som ju pod pokrievkou.

    Plnená pečená kačka - obrázok 2
  3. 3

    Na knedlu som si dala vykysnúť kvások.Múku som preosiala a robila som knedlu z polovice hladkej a polovice polohrubej múky.Do múky som pridala štipku soli a jedno vajce, kvások a vymiesila som cesto. Vymiesené som posypala hladkou múkou a nechala vykysnúť.Z vykysnutého cesta som urobila valčeky a vyvárala som ich na pare..na hrniec som dala biele plátno, ktoré som prichytila gumou, uložila cesto a parila som ju 20 min. Upečenú kačku, som dala na misu.

    Plnená pečená kačka - obrázok 3
  4. 4

    Vybrala som aj hotové hnedlíky..všetko som uložila na sviatočnú misu.Dobrú chuť..

    Plnená pečená kačka - obrázok 4

Diskusia k receptu

9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
pekne a dobručke!!!!ukladam!!!!!!!!!!!!!!
izabella929
pn..veru, vynikajúca je...ešte máme, tak pučíme, až kým sa neminie všetko.-)))
evanaaa
Aj ja som dnes robila kačku, mala 2,80, ale omnoho dlhšie. Asi o pol 8-ej h. som ju dala do rúry asi na 160°C, a išla so ešte hajať, neskôr, keď som vstala som ju otočila bruchom hore, a piekla už odokrytú , spolu asi 3,5 hodiny. Ale ja si vždy večer pred tým hus či kačku nasolím tak, že si dám hrste soli do dlane a poriadne vtieram do kože, na druhý deň opláchnem a normálne ešte nasolím. A asi 15 minút pred koncom polejem mliekom alebo smotanou. Bola krásne opečená a mäkkúčka.
izabella929
evanaaa...robievala som aj ja kadečo, kým som ich chovala doma na dvore...tiež som vymýšlala, ako ich robiť stále inak, aby sa neprejedli, ked som ich mala 30 kusov...tieto z obchodu, nemajú takú origoš chuť...nerobila som veru s ňou žiadne caviky...je veľmi chutná,nemá chybu, ale nie je to doma vychované na kukurici...na budúce môžem vyskúšať aj tvoj recept....
sovka62
Aj ja ju solím tak ako @evanaaaaa , poradili mi to v Grobe. Tvrdili, že na takto solenej kačici sa koža upečie do červena a na chrumkavo a zistila som, že je to pravda, tak som si ten spôsob osvojila.
helca103
Ja kačku aj hus tiež nasolím večer ako robí @sovka a @evanaaa ale ukladám si tento recept a vyskúšam . U nás nehrozí prejedenie kačacinou :-)
terci
Je naozaj super. Dobre sme si pochutili. Mnam.
terci
Je naozaj super. Dobre sme si pochutili. Mnam.
kecemis
@izabella mali sme doma taku mensiu oslavu. 35 rokov nasho spoluzitia. A manzelka si zelala plnenu kacku. Tak som pripravil podla tohoto tvojho receptu, pretoze som vedel, ze nesklame. A mal som pravdu. Bola vyborna a bolo len tazko prestart jest. Telo uz nevladze ale podvedomie si stale pytalo viac tej dobroty. Dakujem.
izabella929
@kecemis ,si ma skutočne prekvapil, bolo tak strašne dávno a boli to moje začiatky na Vareche..takto mňa to naučila robiť moja maminka, lebo sme chovali veľa kačíc na našom dvore..bolo to domáce mäsko a strašne by som si priala, aby sa tie časy vrátili..áno je to tak , ako si to napísal,,,na stole kopa domácej pečenej kačacinky,, a už sme boli nasýtený..keď nám zostalo , maminka zapla trúbu, znova ju dala poriadne prehriať a veru nič nevyšlo nazmar..ja ti z úprimného srdiečka ďakujem za pripomenutie tých prekrásnych chvíľ, tieto spomienky ma dostali...veľmi pekne ďakujem za vyskúšanie receptu a teším sa, že vám chutilo.-)Prajem Vám do ďalšej 35-ky veľmi krásne spolužitie, lásku a rodinnú pohodu..ľúbte sa a vážte si jeden druhého, je to najkrajšie, čo nám život môže dať..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia