Foto: sracz
Papriky ešte sú, chuť neustáva, prečo aj v jeseni neokoštovať vône a dobroty leta?! Rcp aj na túto mňamku je „haďabej“ a aj keď Zobraziť celý popisPapriky ešte sú, chuť neustáva, prečo aj v jeseni neokoštovať vône a dobroty leta?! Rcp aj na túto mňamku je „haďabej“ a aj keď mamkin bol najsamlepšejší i najsamchutnejší, tentoraz som použil ten náš, ktorý moje krajšie JA, získalo počas brigády, niekedy v 60_tych rokoch m. s. na helmintologickom ústave v Košiciach. Nuž a s džadkami preto, lebo mäsové guľky do paradajkového „sósu“ tvarujem a vpúšťam pomocou PL, ako to robil môj dedko Tatuš s pravými džadkami vo vachtárni pod Šarišským hradom.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
6÷7 PL |
|
340 g |
|
3÷4 PL čerstvé |
|
2 PL |
|
1÷2 PL |
|
1 PL - krupica |
|
4 ks čerstvá veľká |
|
450 g (pliecko) |
|
450 g (predné, alebo krk) |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
1 ks čerstvé veľké |
|
6 PL |
|
3÷4 ks - strúčiky |
|
3 500÷4 000 ml |
|
200÷250 ml |
|
podľa potreby g |
|
podľa potreby ks |
|
Postup
-
1
začíname, podľa zaužívaného algoritmu, vzorovou zostavou potrebných ingrediencií!
-
2
na dno širokého hrnca nalejeme 2÷3 PL olivového oleja, priložíme jednu, 340 g, konzervu paradajkového pretlaku, nalejeme ~ 2 000 ml vody, dôkladne rozmiešame a pomaly necháme prevrieť.
-
3
priebežne pripravíme “dvojkovú” bledú zápražku (2 PL olivového oleja, 2 PL masla a 2 PL hladkej múky), zaliatu ďalšími 2 000 ml vody,
-
4
ktorú potom, cez sitko, vmiešame do variaceho sa pretlakového základu, pridáme 1 PL vegety, 1 PL kryštálového cukru, premiešame, privedieme do varu, teplotu znížime na jemný prevádzkový stupeň a
-
5
pripravíme mäsovú nápň do umytých, jaderníkov zbavených paprík a na mäsovoryžové džadky; dôkladne zmiešame po 450 g mletého bravčového a hovädzieho mäsa, 1 PL soli, 1 veľké vajíčko (ja som tentoraz použil dve menšie), 1 ČL MČK, 6 PL ryže, 3÷4 strúčiky prelisovaného cesnaku; ~ 500 ml vlažnej vody a necháme odstáť, až sa ryža “napije” a “naboptná” –
-
6
- je to vidieť podľa narastajúcej veľkosti ryže i konzistencie zmesi,
-
7
ktorej časť som použil na naplnenie (asi 10÷15 mm pod okraj) štyroch paprík (odrezané horné časti som pokrájal na drobno, priebežne ich pridám do omáčky; jaderníky som uložil do chladničky a pripravím z nich super raňajky) a
-
8
pozorne ich vložil do hrnca s omáčkou; zo zvyšku, pomocou PL, som tvaroval “džadky” a pomaly ich vkladal do variacej sa paradajkovej omáčky
-
9
potom som zvýšil teplotu až na bod varu, znížil ju na prevádzkový stupeň a 120´ všetko spolu varil - na záver som celú dobrotu “vyšperkoval” 250 ml šľahačkovej smotany, premiešal a
-
10
omáčku i mäsko “okoštoval” – dochucovať nebolo treba, všetko som “trafil” na prvý “šup” - po odstavení som na povrch omáčky nakrájal pár “hoblín” masla, aby nedostala kôrku!
-
11
tak a ide sa jesť; podávame s varenými zemiakmi,
-
12
alebo zemiakovým pyré, či parenou knedľou; ale priznám sa, rád si pochutnám, aj keď sem tam “šľohnem” mäsovú džadku priamo z hrnca (i za studena), iba tak, bez ničoho! ....… a dobrú chuť aj Vám!
V názve tejto práce , citujem : „Plnená paprika s mäsovými džadkami (fotorecept)“ si použil slovné spojenie ... s mäsovými džadkami ... Chcem upriamiť tvoju pozornosť na výraz džadky . Je to regionálne slovo odvodené od nespisovného slova džat , ktoré má vyjadrovať osobu nesvojprávnu , neupravenú a , dovolím si napísať tak aby rozumeli všetci , nezgrabnú !!! S tvojimi mäsovými guľkami , ktoré si tvaroval tak ako sa ti objavilo v spomienkach na tvojho starého otca (ktorého mimochodom nesprávne oslovuješ Tatuš , keď je to tvoj dedko mal by si ho volať Deduš!) , ktorý žil a pracoval na , pre mňa blízkej , už neexistujúcej vachtarni pri železničnej zastávke Šariš-hrad , vybudovanej na trati Košice – Plaveč (Košice , Ťahanovce , Kostoľany n.Hornádom , Trebejov , Kysak , Obišovce , Ličartovce , Drienovská Nová Ves - obec , Drienovská Nová Ves , Kendice , Haniska pri Prešove , Prešov , Prešov - mesto , Veľký Šariš , Šariš-hrad (zrušená) , Šarišské Michaľany , Orkucany , Sabinov ...) sa klasické džatky nedajú porovnať . Ty ich tvaruješ pomocou dvoch polievkových lyžíc ale klasické , zo zemiakového cesta robené džatky sa tvarujú v dlaniach do tvaru guľky a nie valčeka . Prosím ťa , nezavádzaj ľudí neznalých tejto teórie a nenavádzaj ich ne nesprávnu cestu !
Ku grafickej úprave len toľko , že si použil 2ks foto neštandardnej veľkosti (foto č.1 a 12) čo by sa tak skúsenému prispievateľovi nemalo tolerovať !
K obsahu a forme textovej časti výhrady nemám . Je to tvoj príspevok , prezentuješ svoju verbálnu gramotnosť a tak radšej mlčím .
V technickom prevedení ma zaráža použitie dvoch menších vajíčok namiesto jedného veľkého vajca ! Ako si toto , ako skúsený kucháramatér môžeš dovoliť ! Mal si zháňať to jedno väčšie vajce po celom blízkom okolí a nie podľahnúť a znížiť sa k tak lacnej náhrade a použiť dva menšie . To je pre mňa neodpustiteľné a odsúdenia hodné . Ale ak to tebe nevadí – nedbám !!
V tejto práci , ak to zhrniem , vidina vnútornej harmónie ustupuje paradoxom skutočného , reálneho poznania a vo svojej „zaslepenosti“ arogantne evokuje zvýraznenie chutí pred celkovým vnemom .
Dúfam , že sa ťa moja kritika nedotkla a práve naopak , nakopla ťa do ďalšej tvorivej práce . S vedomím , že s humorom sa ľahšie žije ťa , milý priateľu (?) pozdravujem . Števo – Prešov .
Kuchársku čapicu snímam a vzdávam HOLD tvojmu umeniu.
@stefanm najviac ma dostala táto veta: V tejto práci , ak to zhrniem , vidina vnútornej harmónie ustupuje paradoxom skutočného , reálneho poznania a vo svojej „zaslepenosti“ arogantne evokuje zvýraznenie chutí pred celkovým vnemom .
Vtipnou kašou vás chlapci na tom našom východe kŕmia:):):)
Ja sa s tou zápražkou prikláňam k @rea1 , pretože sa mi zdá neekonomické v čase krízy umývať naviac jednu panvicu a sito, lebo najprv si urobím zápražku, zalejem vodou, pridám pretlak a výsledok je ten istý čo tvoj @sracz : paradajková omáčka bez hrudiek, len musíš zaliať studenou vodou a potom miešať na konzistenciu omáčky akú máte radi. ....tak.
Ja síce plnenú papriku pečiem (skúste, neobanujete) a tiež sa mi zdá že 4 ks je málo, ja musím vždy za plný plech urobiť a omáčky niekedy ešte aj prirábam. Vždy si poviem že urobím na dva dni, ale rodinní príslušníci ma hneď vyvedú z omylu a kradnú ju tak ako rea1 aj studenú. Vždy mám teda nepomer: raz chýba omáčka, potom zasa paprika.