Plnená paprika s mäsovými džadkami fotorecept

sracz - fotkasracz, 30. októbra 2012
Plnená paprika s mäsovými džadkami (fotorecept)
Foto: sracz

Papriky ešte sú, chuť neustáva, prečo aj v jeseni neokoštovať vône a dobroty leta?! Rcp aj na túto mňamku je „haďabej“ a aj keď Zobraziť celý popisPapriky ešte sú, chuť neustáva, prečo aj v jeseni neokoštovať vône a dobroty leta?! Rcp aj na túto mňamku je „haďabej“ a aj keď mamkin bol najsamlepšejší i najsamchutnejší, tentoraz som použil ten náš, ktorý moje krajšie JA, získalo počas brigády, niekedy v 60_tych rokoch m. s. na helmintologickom ústave v Košiciach. Nuž a s džadkami preto, lebo mäsové guľky do paradajkového „sósu“ tvarujem a vpúšťam pomocou PL, ako to robil môj dedko Tatuš s pravými džadkami vo vachtárni pod Šarišským hradom.

6÷8
porcií
15 minút
príprava
120÷150 minút
tepelná úprava

Suroviny

6÷7 PL
340 g
3÷4 PL čerstvé
2 PL
1÷2 PL
1 PL - krupica
4 ks čerstvá veľká
450 g (pliecko)
450 g (predné, alebo krk)
1 PL
1 ČL
1 ks čerstvé veľké
6 PL
3÷4 ks - strúčiky
3 500÷4 000 ml
200÷250 ml
podľa potreby g
podľa potreby ks




Postup

  1. 1

    začíname, podľa zaužívaného algoritmu, vzorovou zostavou potrebných ingrediencií!

    Plnená paprika s mäsovými džadkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na dno širokého hrnca nalejeme 2÷3 PL olivového oleja, priložíme jednu, 340 g, konzervu paradajkového pretlaku, nalejeme ~ 2 000 ml vody, dôkladne rozmiešame a pomaly necháme prevrieť.

    Plnená paprika s mäsovými džadkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    priebežne pripravíme “dvojkovú” bledú zápražku (2 PL olivového oleja, 2 PL masla a 2 PL hladkej múky), zaliatu ďalšími 2 000 ml vody,

    Plnená paprika s mäsovými džadkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ktorú potom, cez sitko, vmiešame do variaceho sa pretlakového základu, pridáme 1 PL vegety, 1 PL kryštálového cukru, premiešame, privedieme do varu, teplotu znížime na jemný prevádzkový stupeň a

    Plnená paprika s mäsovými džadkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pripravíme mäsovú nápň do umytých, jaderníkov zbavených paprík a na mäsovoryžové džadky; dôkladne zmiešame po 450 g mletého bravčového a hovädzieho mäsa, 1 PL soli, 1 veľké vajíčko (ja som tentoraz použil dve menšie), 1 ČL MČK, 6 PL ryže, 3÷4 strúčiky prelisovaného cesnaku; ~ 500 ml vlažnej vody a necháme odstáť, až sa ryža “napije” a “naboptná” –

    Plnená paprika s mäsovými džadkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    - je to vidieť podľa narastajúcej veľkosti ryže i konzistencie zmesi,

    Plnená paprika s mäsovými džadkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ktorej časť som použil na naplnenie (asi 10÷15 mm pod okraj) štyroch paprík (odrezané horné časti som pokrájal na drobno, priebežne ich pridám do omáčky; jaderníky som uložil do chladničky a pripravím z nich super raňajky) a

    Plnená paprika s mäsovými džadkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pozorne ich vložil do hrnca s omáčkou; zo zvyšku, pomocou PL, som tvaroval “džadky” a pomaly ich vkladal do variacej sa paradajkovej omáčky

    Plnená paprika s mäsovými džadkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    potom som zvýšil teplotu až na bod varu, znížil ju na prevádzkový stupeň a 120´ všetko spolu varil - na záver som celú dobrotu “vyšperkoval” 250 ml šľahačkovej smotany, premiešal a

    Plnená paprika s mäsovými džadkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    omáčku i mäsko “okoštoval” – dochucovať nebolo treba, všetko som “trafil” na prvý “šup” - po odstavení som na povrch omáčky nakrájal pár “hoblín” masla, aby nedostala kôrku!

    Plnená paprika s mäsovými džadkami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    tak a ide sa jesť; podávame s varenými zemiakmi,

    Plnená paprika s mäsovými džadkami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    alebo zemiakovým pyré, či parenou knedľou; ale priznám sa, rád si pochutnám, aj keď sem tam “šľohnem” mäsovú džadku priamo z hrnca (i za studena), iba tak, bez ničoho! ....… a dobrú chuť aj Vám!

    Plnená paprika s mäsovými džadkami (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

modrykamen
Poznám tento recept, plnenú papriku áno, ale bez smotany. Ja viem, na východe sa robí tak.
grandma
Ja som zo stredného Slovenska a my sme doma tiež robili plnenú papriku so smotanou. Ináč si to ani neviem predstaviť.
stefanm
Milý Fero , priateľu z , pre mňa , vzdialeného Des Moines v ešte vzdialenejšej Iowe v Amerike . Dovolím si podrobiť túto tvoju prácu mojej obľúbenej amatérskej kritike . V prípade , že by si nesúhlasil tak to kľudne vymaž . Ja mám kópiu uloženú vo svojom PC a budem ju tu pridávať každé ráno .
V názve tejto práce , citujem : „Plnená paprika s mäsovými džadkami (fotorecept)“ si použil slovné spojenie ... s mäsovými džadkami ... Chcem upriamiť tvoju pozornosť na výraz džadky . Je to regionálne slovo odvodené od nespisovného slova džat , ktoré má vyjadrovať osobu nesvojprávnu , neupravenú a , dovolím si napísať tak aby rozumeli všetci , nezgrabnú !!! S tvojimi mäsovými guľkami , ktoré si tvaroval tak ako sa ti objavilo v spomienkach na tvojho starého otca (ktorého mimochodom nesprávne oslovuješ Tatuš , keď je to tvoj dedko mal by si ho volať Deduš!) , ktorý žil a pracoval na , pre mňa blízkej , už neexistujúcej vachtarni pri železničnej zastávke Šariš-hrad , vybudovanej na trati Košice – Plaveč (Košice , Ťahanovce , Kostoľany n.Hornádom , Trebejov , Kysak , Obišovce , Ličartovce , Drienovská Nová Ves - obec , Drienovská Nová Ves , Kendice , Haniska pri Prešove , Prešov , Prešov - mesto , Veľký Šariš , Šariš-hrad (zrušená) , Šarišské Michaľany , Orkucany , Sabinov ...) sa klasické džatky nedajú porovnať . Ty ich tvaruješ pomocou dvoch polievkových lyžíc ale klasické , zo zemiakového cesta robené džatky sa tvarujú v dlaniach do tvaru guľky a nie valčeka . Prosím ťa , nezavádzaj ľudí neznalých tejto teórie a nenavádzaj ich ne nesprávnu cestu !
Ku grafickej úprave len toľko , že si použil 2ks foto neštandardnej veľkosti (foto č.1 a 12) čo by sa tak skúsenému prispievateľovi nemalo tolerovať !
K obsahu a forme textovej časti výhrady nemám . Je to tvoj príspevok , prezentuješ svoju verbálnu gramotnosť a tak radšej mlčím .
V technickom prevedení ma zaráža použitie dvoch menších vajíčok namiesto jedného veľkého vajca ! Ako si toto , ako skúsený kucháramatér môžeš dovoliť ! Mal si zháňať to jedno väčšie vajce po celom blízkom okolí a nie podľahnúť a znížiť sa k tak lacnej náhrade a použiť dva menšie . To je pre mňa neodpustiteľné a odsúdenia hodné . Ale ak to tebe nevadí – nedbám !!
V tejto práci , ak to zhrniem , vidina vnútornej harmónie ustupuje paradoxom skutočného , reálneho poznania a vo svojej „zaslepenosti“ arogantne evokuje zvýraznenie chutí pred celkovým vnemom .
Dúfam , že sa ťa moja kritika nedotkla a práve naopak , nakopla ťa do ďalšej tvorivej práce . S vedomím , že s humorom sa ľahšie žije ťa , milý priateľu (?) pozdravujem . Števo – Prešov .
jody
Chlapci, ste úžasní! :-))))))))))))))
marijanna
Zaujimave,len sa mi zda, že kilo masa je prevela na 4 papriky, neviem??? ale moze byt mnamkove.:)
tiginko
pekný recept, moja mama tiež pridávala do plnenej papriky smotanu, má to úplne inú chuť než klasická. Škoda, že mojim to s ňou nechutí. @marijanna dôležité sú v tomto recepte práve džadky, ktoré oblek z papriky nepotrebujú :-)
rea1
u nas sa plnene papriky varia vo vode, ktorou sa nasledne zaleje a rozriedi zaprazka s paradajkovym pretlakom. aj do chladnicky sa potom odklada - ak sa ma co - paprika zvlast a omacka zvlast. ja mam totizto rada, ked si mozem "šlohnúť" aj papriku len tak, na holo, bez omacky. a ked si na tanier musim vybrat taku zababranu, tak sa mi to ekluje. ale inac ano, plnena paprika je genialny vynalez, len my nerobime džatky ale obycajne sproste bratislavske guľky. nuž, čo. aj tak je to bajecne jedlo a pekny recept. taky prijemny, slnecny a spomienky na leto privolavajuci. :-))
oblizprst
Sracz: Ako vždy vynikajúce a nielen recept! Aj tých pár slov a komentár. Bodaj by všetci, ktorí sú mimo svoju vlasť, boli takíto.
Kuchársku čapicu snímam a vzdávam HOLD tvojmu umeniu.
frezia68
@sracz :moja reč,recept chutný a so smotanou najsamlepší :-) A never @stefanmovi ,lebo slovo džat neexistuje,len džad ako slengové slovo na Spiši-žobrák. A v šarišsko - zemplínskom náreči = zbytočnosť,haraburda.Ale džadky= trhance a ešte tak Tebou inovované,to by som hneď rada ochutnala. A teším sa na odpoveď pre odborného oponenta,nech je veselo :-)))
dandulka
Chutný recept. Je jedno či sa volajú guľky, alebo džadky. Je to to isté. Nerob si z toho rozsiahleho a trápneho komentára nič. Je to chudák, možno aj psychicky chorý, ktorý si týmto spôsobom niečo chce dokázať a upozorňuje na seba. Pripomína mi to skôr kritický príspevok do dennej tlače. Čaká že budeš reagovať. Tu sa ľudia prezentujú svojimi receptami. Keď niekoho tvoj recept zaujal, tak si ho pripraví.
rea1
@dandulka , tebe odoperovali zmysel pre humor? skus si precitat recepty a komentare, ktore na varechu stefanm pridava a uvidis, ze je to nielen vyborny kuchar ale aj vseobecne oblubeny vtipalek, ktory si nic nepotrebuje dokazovat a ani nijak - a hlupym sposobom uz vobec nie - na seba upozornovat. nielen sracz ale vsetci okrem teba pochopili, ze jeho prispevok nie je trapny komentar ale vydareny vtip. mozes mi verit. jana
medulienka122
mne je to jedno ako sa to volá, ja toto jedlo milujem, Sracz- super, ako vždy, snažíš sa do roztrhnutia tela , a keby si rozprával hoci aj anjelsky, vždy sa nájde niekto, kto s tým nesúhlasí - "komu se to nelíbí..."
medovnicek
mne sa tvoj recept páči, aj fotografie a aj celé komentovanie receptu
@stefanm najviac ma dostala táto veta: V tejto práci , ak to zhrniem , vidina vnútornej harmónie ustupuje paradoxom skutočného , reálneho poznania a vo svojej „zaslepenosti“ arogantne evokuje zvýraznenie chutí pred celkovým vnemom .
Vtipnou kašou vás chlapci na tom našom východe kŕmia:):):)
izabella929
haha, džadky, nedžadky, ale papaníčko je to perfišné.-))))a @stefanm to okorenili humorne, to nemá fakt chybu.-)))
hubata
Jasné, to sa rodáci @stefanm a @sracz len tak doberajú a potom @sracz dostane video za najlepšiu plnenú papriku na svete. Tu bude sráča tentovať za vysoký podiel vajíčok, ale to je len z lásky k nemu @dandulka.

Ja sa s tou zápražkou prikláňam k @rea1 , pretože sa mi zdá neekonomické v čase krízy umývať naviac jednu panvicu a sito, lebo najprv si urobím zápražku, zalejem vodou, pridám pretlak a výsledok je ten istý čo tvoj @sracz : paradajková omáčka bez hrudiek, len musíš zaliať studenou vodou a potom miešať na konzistenciu omáčky akú máte radi. ....tak.

Ja síce plnenú papriku pečiem (skúste, neobanujete) a tiež sa mi zdá že 4 ks je málo, ja musím vždy za plný plech urobiť a omáčky niekedy ešte aj prirábam. Vždy si poviem že urobím na dva dni, ale rodinní príslušníci ma hneď vyvedú z omylu a kradnú ju tak ako rea1 aj studenú. Vždy mám teda nepomer: raz chýba omáčka, potom zasa paprika.
evanaaa
Vidím, že aj jednoduchá Plnená paprika sa dá pripraviť rôzne. ja robím spočiatku ako @hubata , zápražku, do nej ale dám aj za lyžičku č. ml. papriky a malú štipku škorice, zalejem vodou, do nej rozmiešam pretlaky, a dám aj trochu paprikovej pasty. Ale papriku varím aj guľky v omáčke, vkladám akonáhle začne vrieť, najprv guľky, opatrne miešam a pootm papriku, veď ona dá aj s mäsom chuť tej omáčke. Len nedávam cesnak do mäsa a smotanu. Nestane sa mi, že by mi omáčka prihorela, varím na miernom ohni a občas pomiešam.
evanaaa
A ešte k @dandulka - si tu síce už dlhšie, ale asi nesleduješ recepty, ak si dáš profily oboch " našich" humoristov a vyhľadáš pár receptov, tak pootm zistíš, o čo ide....a možno sa aj budeš trochu trápne cítiť za ten komentár.
sracz
Nádhera @stefanm – Števo, kamarát z najpozornejších. Škoda len, že som bol tri dni po sebe pracovne zaneprázdnený a nemohol som obratom reagovať na Tvoj super koment, ktorý v žiadnom prípade nepovažujem za amatérsku kritiku. Neviem, či po troch dňoch ešte bude, vysokovážená obec Varecha.sk, venovať pozornosť tomuto môjmu skromnému rcp a na komenty k nemu. Tvoju reakciu a pozornosť mojim “výtvorom” si veľmi vážim! Všetko beriem na vedomie, so všetkým súhlasím a ani ma nenapadne, aby som niečo vymazával. Sú to Tvoje slová, Tvoj názor, Ty si pod tým všetkým podpisaný a ja nemám žiadne právo “rušiť Tvoje kruhy”!!! Snáď iba pár drobných poznámok a doplnení: ad a.) výraz džadky, neodvodzujem od nespisovného džat, ale od goralského džad, džadek, čo je spisovne po slovensky dedo, dedko (pozri a skonfrontuj, prosím, s Karol_om Gočal_om, Medvedie 130, 027 44 Tvrdošín “Goralské nárečie” – mobil 0944 454 650, alebo s Janka Remešíková - janka@remesikova.sk “Guraľi”); ad b.) dedka neoslovujem, ale volám ho Tatuš tak, ako sme ho volali od dôb pamätných my všetci, približne 33 vnuci a vnučky a jeho 16 vlastných i vyženených, dnes žiaľ už všetkých na pravde Božej, dcér a synov po jeho 4 manželkách. Zhodou okolností tá 4. (po 1. manželovi Gorcowska) bola rodená goralka! Džadky nám ako Tatuš, tak aj Babuša, robili pomocou dvoch PL, keď sme boli “drobňaci”, tak dokonca KL – nám s maslom, makom, alebo orechami a prášcukrom, “dospelákom” s domácou škvarenou masťou, slaninou a kyslou kapustou, … ! ad c.) tak toto si naozaj veľmi vážim – splnil si mi sľub a verejne si mi napísal algoritmus žel. zastáviek až do Sabinova; veľmi, ale naozaj veľmi, úprimne a zo srdca Ti ďakujem, potrebujem to do svojich pamätí a pár staníc, ktoré sme v rokoch 1947÷1965 precestovali na návštevy do vachtárne (medzi Šariš-hrad_om /tam ale bol strážny domček pochôdzkára Kocvara/ a Šarišskými Michaľanami) vo vozni III. triedy, s drevenými lavicami a s oblokmi, sťahovanými remeňmi, osobného vlaku, ťahaného parným rušňom. Nádherné spomienky – ďakujem aj Tebe, že si mi ich pomohol vyvolať! ad d.) rcp na džadky, z môjho detstva, mám a časom ich na náš portál pridám (nie sú v tvare valčeka, ale “mandle”); ako guľky tvarujem abovské “gombóce” (slivkové knedle); ľudí by som si nedovolil navádzať na nesprávnu cestu, ale snažím sa s nimi podeliť o svoje spomienky a než “otrčím kopytá” informovať ich o niektorých, už aj zabudnutých, rcp mojich rodičov a prarodičov. – citát: Nežehlím si spomienky, páčia sa mi v takej forme, akú im dá čas. Pokrčí ich, pozahýba, pozabúdam na to horšie, pekné cítim ešte raz …! Janka Remešíková. ad e.) foto č. 1 a č. 12, tak ako aj ostatné, som formátoval pomocou programu Picasa 3, sú pootočené o 90 °, teda na výšku a tak sa zdajú menšie; ale Ty, ako znalec a naviac priateľ, by si ma mohol, prosím, naučiť, ako sa aj takýmto “kazom” vyvarovať! ad f.) ak si ma už “vyprovokoval”, tak sa priznám, že dve menšie vajíčka som použil zámerne, so snahou Vás všetkých presvedčiť, že som ešte chlap na mieste a že mám aj dve vajcia! ad g.) k Tvojmu zhrnutiu, vidina vnútornej harmónie ……. celkovým vnemom. Pravdu píšeš a pravdu máš! Veď o to tu práve u nás, na Varecha.sk, ide!!! Čo tam o to, koľko za to, ako na to, čím alebo kým to, hlavná vec, že n á m v š e t k ý m c h u t í !!! Ta ňe, milý Števo priateľ!? Tak toto jediné sa ma v Tvojom rozsiahlom príspevku naozaj nemilo dotklo, (?) za 4. slovom od konca” Nerozumiem a nechápem! Ja, osobne, v duchu so svojou životnou filozófiou, totiž priateľstvo ako ponúkam, tak aj prijímam iba raz a nikdy oň nežiadam, ani neprosím! Takže máš “recht”, teda pravdu, s humorom sa ľahšie žije! S úprimným kolegiálnym pozdravom a želaním pevného zdravia a silných nervov, vážený a milý priateľ Števo, priateľ Ferry – Des Moines, Iowa.
sracz
Veľmi pekne ďakujemE za poklonu milá @jody – aj Ty si pre nás super 1_čka!
sracz
Nie, naozaj to nie je veľa milá @marijana – okrem štyroch vééééľkých paprík, získaš ešte minimálne dva tucty “džadiek” a to všetko spolu je supermňamkové!
sracz
Ďakujem Ti aj za spomienku na kuchyňu Tvojej mamky @tiginko milá – a v závere máš pravdu!
sracz
Aj tak še da i tak še da! Ja ich varievam tak, ako si to môj maškrtná jazyk žiada milá @rea1 – no vidíš Janka, ale v “šlohnutí” sme akoby nás jedna mater mala! :-)))))
sracz
Ďakujem @dandulka milá – nie je všetko také , ako sa na prvý pohľad zdá! Ale plnená paprika v bársakom oblečení šmakuje preukrutne fajne!
sracz
Ani ja ho nedám za nič na svete milá @medulienka – ďakujem za názor a prajem kopec usmievavých ľudí okolo Teba!
sracz
Si úžasne milá a pozorná @medovnicek – veľmi pekne Ti ďakujemE za Tvoj názor na nás “vihodňaroch”!
sracz
Hubatou, hubatou, tu já mám nejradší, … ďakujem za komentík a budem sa, milá @hubata – opakovať, i tak še da aj tak še da – ta ňe? Robievam aj pečenú, ale to už je iný rcp s inou technológiou postupu a aj ja som nenapraviteľný zlodej maškrtník a jemne povedané nenajedenec!
sracz
Milá @evanaaa – ako som už bol zo pár razy spomínal: aj tak še da i tak še da, aľebo jak ľudze na vihodze hotoria, každa chiška inakša vareška! To platí aj o rcp na plnenú papriku, v tomto prípade nás dvoch extra!!! -))))))) Mne už pomaly 65 rokov chutí tak, ako ich varievali moja mamka i babička a teraz v tom pokračujem ja a Ty, kamarátka s vareškou, var iba tak, ako Tebe a Tvojim blízkym chutí! Ale inak Ti za komentíky véééľmi pekne veľkééé ďakujem!
evanaaa
No, veď som aj napísala, že sa dá pripraviť na viac spôsobov a trochu som sa " popýšila" tým svojim, ale všeobecne to platilo, nemierila som,milý môj @sracz- ik na teba, ak by si ma ponúkol, nepohrdla by som ( aj pre porovnanie chutí), ale si odo mňa ďaleko.......
aroooo
no a mne skoro tento recept ušiel a to plnenú papriku zbožňujem,čo papriku, tú dávam len 2-3 ks na chuť, ale tie gule či džadky /furt jedno/ nóóóó -neprihráš 1-2 ks hoc aj v túto hodinu spoza veľkej mláky? Ešte sa mi bude o nej aj snívať.Recept ukladám,skúsim so smotanou, dík
jozka2
no nech su tam vajicka ci vajce cert to ber,ale musi byt ta omacka velmi dobra lebo je zjemnena smotanou a maslom.mne je tazko na zaludku od omacky bez smotany a ty si uvaril nie len chutne ale da sa to jesta aj ocami-krasne vydekorovane.
jozka2
dndulka,zrejme necitas komentare stefam-sracz,je to humor ich citat a stefam je urcite na takej urovni,ze vie co pise,on ma zo vsetkeho srandu niekedy aj sam zo seba,cotaj viac.
jozka2
Ja robim tiez len 4 papriky sme dvaja,ale najviac mi chutia tie gulky-dzadky s omackou a sprichutou papriky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia