Plnená paprika s mäsovými džadkami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Papriky ešte sú, chuť neustáva, prečo aj v jeseni neokoštovať vône a dobroty leta?! Rcp aj na túto mňamku je „haďabej“ a aj keď mamkin bol najsamlepšejší i najsamchutnejší, tentoraz som použil ten náš, ktorý moje krajšie JA, získalo počas brigády, niekedy v 60_tych rokoch m. s. na helmintologickom ústave v Košiciach. Nuž a s džadkami preto, lebo mäsové guľky do paradajkového „sósu“ tvarujem a vpúšťam pomocou PL, ako to robil môj dedko Tatuš s pravými džadkami vo vachtárni pod Šarišským hradom.

6÷8
porcií
15 minút
príprava
120÷150 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. začíname, podľa zaužívaného algoritmu, vzorovou zostavou potrebných ingrediencií!
  2. na dno širokého hrnca nalejeme 2÷3 PL olivového oleja, priložíme jednu, 340 g, konzervu paradajkového pretlaku, nalejeme ~ 2 000 ml vody, dôkladne rozmiešame a pomaly necháme prevrieť.
  3. priebežne pripravíme “dvojkovú” bledú zápražku (2 PL olivového oleja, 2 PL masla a 2 PL hladkej múky), zaliatu ďalšími 2 000 ml vody,
  4. ktorú potom, cez sitko, vmiešame do variaceho sa pretlakového základu, pridáme 1 PL vegety, 1 PL kryštálového cukru, premiešame, privedieme do varu, teplotu znížime na jemný prevádzkový stupeň a
  5. pripravíme mäsovú nápň do umytých, jaderníkov zbavených paprík a na mäsovoryžové džadky; dôkladne zmiešame po 450 g mletého bravčového a hovädzieho mäsa, 1 PL soli, 1 veľké vajíčko (ja som tentoraz použil dve menšie), 1 ČL MČK, 6 PL ryže, 3÷4 strúčiky prelisovaného cesnaku; ~ 500 ml vlažnej vody a necháme odstáť, až sa ryža “napije” a “naboptná” –
  6. - je to vidieť podľa narastajúcej veľkosti ryže i konzistencie zmesi,
  7. ktorej časť som použil na naplnenie (asi 10÷15 mm pod okraj) štyroch paprík (odrezané horné časti som pokrájal na drobno, priebežne ich pridám do omáčky; jaderníky som uložil do chladničky a pripravím z nich super raňajky) a
  8. pozorne ich vložil do hrnca s omáčkou; zo zvyšku, pomocou PL, som tvaroval “džadky” a pomaly ich vkladal do variacej sa paradajkovej omáčky
  9. potom som zvýšil teplotu až na bod varu, znížil ju na prevádzkový stupeň a 120´ všetko spolu varil - na záver som celú dobrotu “vyšperkoval” 250 ml šľahačkovej smotany, premiešal a
  10. omáčku i mäsko “okoštoval” – dochucovať nebolo treba, všetko som “trafil” na prvý “šup” - po odstavení som na povrch omáčky nakrájal pár “hoblín” masla, aby nedostala kôrku!
  11. tak a ide sa jesť; podávame s varenými zemiakmi,
  12. alebo zemiakovým pyré, či parenou knedľou; ale priznám sa, rád si pochutnám, aj keď sem tam “šľohnem” mäsovú džadku priamo z hrnca (i za studena), iba tak, bez ničoho! ....… a dobrú chuť aj Vám!