Foto: tinca
Niekedy robievam pečenú fašírkovú roládu v alobale, ale teraz som ju upiekla vo forme na terinu. Je chutná teplá, ale aj vychladená.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g mix |
|
1 ks |
|
1 ks (alebo červená cibuľa) |
|
4 strúčky |
|
1,5 ks starší |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cca 2 dl |
|
Na plnku: | |
2 ks predvarená |
|
3 ks uvarené na tvrdo |
|
Na dokončenie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Mrkvu očistíme, rozpolíme a predvaríme. Vajcia uvaríme natvrdo. Rožky pokrájame a zalejeme vlažným mliekom.
-
2
Zarobíme si fašírkovú zmes, ja som použila mäso mix 50/50 bravčové/hovädzie, ale môže byť aj čisto bravčové. K mäsu pridáme vyžmýkané rožky, vajce, posekanú cibuľu, pretlačený cesnak, všetky koreniny a uchocovadlá ako aj vňate. Množstvá soli a korenín neuvádzam, každý si dá podľa vlastnej chuti.
-
3
Vymažeme si formu a vysypeme ju jemnou strúhankou. Do formy dáme cca polovicu fašírkovej masy, na to uložíme mrkvu a to reznou stranou hore a na ňu polovice natvrdo uvarených vajec, reznou stranou dole. Pridáme zvyšnú mäsovú zmes, ktorú vo forme pekne zarovnáme. Vrch posypeme strúhankou a obložíme pár plátkami masla. Ak nemáte formu na terinu, môžete použiť aj formu-srnčí chrbát.
-
4
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C cca 1 hod., najprv prikryté alobalom. Asi 20 min. pred dopečením odokryjeme a vrch zapečieme. Keď je fašírka upečená, necháme trochu vychladnúť a zlejeme prebytočný tuk. Rada: horúca sa horšie porcuje preto treba nechať vychladnúť, ideálne sa porcuje studená.
-
5
Ja som k nej urobila strúčkový prívarok a zemiaky, hodí sa aj iný prívarok, alebo zemiaková kaša. Dobrú chuť!
teplá i studená ...
a nie je s tým veľa roboty..mám rada také jednoduché a chutné dobroty..
*****