Pliešovskie pečenie krumplíke fotorecept

bembo - fotkabembo, 17. apríla 2016
Pliešovskie pečenie krumplíke (fotorecept)
Foto: bembo

Toto jednoduché a veľmi obľúbené jedlo sme si dávali najmä v zime, keď bola aj domáca slanina a kvasená kapusta, a hlavne krumple, ktorých Zobraziť celý popisToto jednoduché a veľmi obľúbené jedlo sme si dávali najmä v zime, keď bola aj domáca slanina a kvasená kapusta, a hlavne krumple, ktorých sme mávali u starkej v komore neúrekom. Túto kombináciu si obľúbila aj moja manželka, ktorá to nikdy predtým nejedla a aj náš synčok, ktorý kyslú kapustu nejedáva, len v tomto prevedení. Keďže ako chlapec som trávil letné a aj zimné prázdniny v Pliešovcach, z toho ten názov "Pliešovskie".

2
porcie
15 minút
príprava
40-50 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
1 ČL
 štipka
20 dkg
20 dkg




Postup

  1. 1

    Zemiaky oškrabeme, rozrežeme pozdĺž na krížaľke,na plech dáme papier na pečenie,pretože pečieme na sucho, poukladáme,a posypeme rascou.

    Pliešovskie pečenie krumplíke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dáme do vyhriatej rúry, a pri teplote 180°C pečieme 40-50 minút.Ja som piekol v malej rúre z Lidla,pretože dnes sme na to boli iba dvaja,a mal som zapnutý aj teplovzdušný ventilátor.Krumplíke som upiekol do hneda,pečenie nech si každý nastaví podľa toho ako pozná svoju rúru.Ja som dal podľa toho ak pečie tá naša.

    Pliešovskie pečenie krumplíke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom som presypal krumplíke do misky, posolil,a zakryl ich papierom na pečenie čo bol v plechu,aby trocha zmekli cca 10minút

    Pliešovskie pečenie krumplíke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom som nakrájal slaninu,nabral kapustu do mištičky,a položil na stôl.Jeme to zásadne rukami,takže žiadne čačky mačky čo sa týka zdobenia.A takto to vyzerá pred tým ako ostane prázdna misa.Komu sa to zapáči,prajem dobrú chuť

    Pliešovskie pečenie krumplíke (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

nurso
Všetko moje obľúbené suroviny. Dobrá inšpirácia keď v chladničke zostanú len tie:-)
janikbj
u nás to bol tradičný pôstny obed na Vianoce, keď sme boli ešte deti a o hlade by sme do večere nevydržali. samozrejme, bez slaninky,ale s kúskom masla :)
používateľ nemá avatar
123
123
no a u nás sme zemiaky upiekli, kapustu a slaninku/dá s aj bez nej.../ opražili a potom všetko zmiešali dokopy... ako deti sme tomu nevedeli prísť na chuť,-bolo to hlavne otcovo jedlo, hovoril tomu "trompaky na striaski" aspoň pokiaľ si pamätám/možno varecháči od Uble ma opravia...ale tak si to pamätám/ ale dnes je to už o inom... manžel, ktorý to jakživ nejedol sa toho teraz nevie dojesť - ináč je to u nás taká rýchlovka, či v zime, či v lete...
jack
Dobré,jednoduché a nenáročné jedlo.
izabella929
Zemiaky na všetky spôsoby sa nikdy nezunujú ako mäso..mám rada pečené zemiaky..
terinka55
Zemiaky v každej úprave sú aj u nás často a pečené sú top, dobré jedlo.
sracz
... a veruže, priateľ @bembo aj mne sa Tvoj postup prípravy "pečených krumplíkou) veľmi páči a nevidím dôvod, prečo ho od Teba neokopírovať aj v našej domácej kuchyni!
jozka2
Taketo na striasku mam velmi rada aj ja.Ak mam tak skvarky tak do poprazenej kapusty zasa ja zamiesam skvarky.
bembo
Ďakujem milí varecháči.Som rád,že sa Vám moje obľúbené jedlo páči.mama spomínala že,ako píše @Janikbj ,aj oni si dávali ku krumplíkom niekedy aj maslo.
babkamt
Zemiak - chlieb náš každodenný môžem. Chutili by mi aj tvoje upečené. Manžel ich má rád s kefírom alebo acidkom.
monty469
Dochrumkava opečené zemiaky, kyslá kapusta, slaninka no to je doslova nebíčko v papuľke :-)
kukulienka71
:-)) to je milé tie koncovky na -ie a -e. Pekne sa ti upiekli zemiaky a takto jednoducho sa dá najlepšie najesť, zároveň to utužuje rodinu
patroveckypitrs
Takéto pečené zemiaky robievali hlavne deti a cez zimu a s kefírom a tiež sme dávali aj maslo na ne keď boli na tanieri horúce. Dobré zemiaky.
bembo
@Kukulienka71 (18.4.2016 10:08)

tie koncovky to je tým,že v Pliešovcach sa hovorilo ponemčenou slovenčinou,a ja do svojich 6-tich rokov kým som nezačal chodiť do školy som hovoril so svojimi najbližšími len nárečím.napr. fruštikovau som švankes,zabešteľoval som pľac,dau so šľajfiarovi našľajfať nožíke,tišliar vo varštati mau echt verkzaig,a pod.dnes už mladí Pliešoväni toto nárečie nepoznajú,a ja ešte komunikujem takto len zo svojimi príbuznými
afataga
dobre pecenie krumplike nikdy neskamu, kyslu kapustu k tomu v pohode, ale tu slaninu si k tomu neviem predstavit, ja by som ju asi svacla piect na tie krumplike :-), ale mozno by som bola prekvapena, ze to spolu pasuje, len na paradajky si zabudol :-)))
sovka62
Dobrie pečenie krumplíke nigdaj nesklamú, kto raz koštovau, naisto sa k nim vráti. Aj ja son pred chvíľou zedla za tanier podobných, s maslovýn chlebíkon a zelenou paprikou. (Nárečie sa od tvojho hádam trochu líši, takto som naučila v Žemberovciach cez každoročné prázdniny).
bembo
@Afataga (18.4.2016 16:42)

No,to chce len vyskúšať.pečená slaninka na krumplíkach to už by nebolo ono.Ja to jem tak,že slaninku položím na teplý krumplík,a tak si pomaly hryzkám,a zajedám kapustou.páve takúto kombináciu mám rád
elena
tak, tak - krumplíke do miske - toto nárečia sa mi páči, ale páči sa mi aj to Jarovo Filipovo, ktorý hovoril : prosín, ďakujen....
haji
Krásná kombinace, podbarvená láskou. Co může být víc?!
danda3
Takéto zemiaky nám robievala často na večeru naša mama, keďže vtedy nebol papier na pečenie, zemiaky sa pekne prichytili a ja s bratom sme sa bili o tie pripečené kúsky na plechu...mali sme k tomu kyslé mlieko, najlepšia večera spolu so zemiakovými plackami, ktoré sme stíhali brať rovno z panvice.
evanaaa
Takie pečenie krumpľe sa najlepšie, ako by povedala moja vrábeľská stará mama, ktorá už desaťročia nie je medzi nami, ale ja by som to povedala takisto, a aby som si to overila, aj si ich spravím!
bembo
@Evanaaa (19.4.2016 23:01)

Misíš vyprobovať.Slaninku si misíš nakrájať na tenkie pásike,položiť na krumplík,a tak uhryzkávať,a zajedať kapustičkou.Menšie krížaľke naraz,a večie na dva razy.Dúfam,že Ti budú chutiť
marianne
Mne sa to velmo paci, nesklame nikdy tato kombinacia a zasyti aj najvacsich hladosov
mirka123
Potesilo ma, nielen tvoje jednoduche slovenske jedlo, ake zahrialo ma aj narecie, ktore poznam, kedze pochadzam zo susednej dedinky Dobra Niva. Spominam pritom na svojich starych rodicov, ktori tiez tak hovorili, ale niektore slova v hovoroverj reci aj ja dodnes pouzivam.
bembo
@Mirka123 (26.4.2016 22:00) aj ja som sa potešil že sa mi dakto ozval od Pliešoviec.aj dobronivskie gazdinke pekávali takieto krumplíke?

mirka123
Veru, veru pekavali takie krumplike a aj teraz pecieme. Niekedy pokladiem pred dopecenim platky slaninky na krumplike a ta sa upecie do chrumkava. Aj to je prima. Skuste.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia