Foto: bembo
Toto jednoduché a veľmi obľúbené jedlo sme si dávali najmä v zime, keď bola aj domáca slanina a kvasená kapusta, a hlavne krumple, ktorých Zobraziť celý popisToto jednoduché a veľmi obľúbené jedlo sme si dávali najmä v zime, keď bola aj domáca slanina a kvasená kapusta, a hlavne krumple, ktorých sme mávali u starkej v komore neúrekom. Túto kombináciu si obľúbila aj moja manželka, ktorá to nikdy predtým nejedla a aj náš synčok, ktorý kyslú kapustu nejedáva, len v tomto prevedení. Keďže ako chlapec som trávil letné a aj zimné prázdniny v Pliešovcach, z toho ten názov "Pliešovskie".
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Zemiaky oškrabeme, rozrežeme pozdĺž na krížaľke,na plech dáme papier na pečenie,pretože pečieme na sucho, poukladáme,a posypeme rascou.
-
2
Dáme do vyhriatej rúry, a pri teplote 180°C pečieme 40-50 minút.Ja som piekol v malej rúre z Lidla,pretože dnes sme na to boli iba dvaja,a mal som zapnutý aj teplovzdušný ventilátor.Krumplíke som upiekol do hneda,pečenie nech si každý nastaví podľa toho ako pozná svoju rúru.Ja som dal podľa toho ak pečie tá naša.
-
3
Potom som presypal krumplíke do misky, posolil,a zakryl ich papierom na pečenie čo bol v plechu,aby trocha zmekli cca 10minút
-
4
Potom som nakrájal slaninu,nabral kapustu do mištičky,a položil na stôl.Jeme to zásadne rukami,takže žiadne čačky mačky čo sa týka zdobenia.A takto to vyzerá pred tým ako ostane prázdna misa.Komu sa to zapáči,prajem dobrú chuť
tie koncovky to je tým,že v Pliešovcach sa hovorilo ponemčenou slovenčinou,a ja do svojich 6-tich rokov kým som nezačal chodiť do školy som hovoril so svojimi najbližšími len nárečím.napr. fruštikovau som švankes,zabešteľoval som pľac,dau so šľajfiarovi našľajfať nožíke,tišliar vo varštati mau echt verkzaig,a pod.dnes už mladí Pliešoväni toto nárečie nepoznajú,a ja ešte komunikujem takto len zo svojimi príbuznými
No,to chce len vyskúšať.pečená slaninka na krumplíkach to už by nebolo ono.Ja to jem tak,že slaninku položím na teplý krumplík,a tak si pomaly hryzkám,a zajedám kapustou.páve takúto kombináciu mám rád
Misíš vyprobovať.Slaninku si misíš nakrájať na tenkie pásike,položiť na krumplík,a tak uhryzkávať,a zajedať kapustičkou.Menšie krížaľke naraz,a večie na dva razy.Dúfam,že Ti budú chutiť
určite vyskúšam,a dám vedieť akô tobolo