Pizza s mozarellou a datlovými paradajkami fotorecept
Foto: pusta
K dnešnej šošovicovej polievke som spravila miesto II. chodu tento slaný koláč, po návrhu @methi premenovávam na Pizza. :-)
porcie
príprava
na 220 °C
Suroviny
400-450 g svetlá |
|
10 g čerstvé |
|
250-300 ml vlažná |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
3 PL |
|
Zmes na potieranie: | |
100 ml domáci |
|
podľa potreby na riedenie |
|
1 ČL |
|
1-2 veľké strúčiky |
|
1 PL |
|
Na povrch: | |
125 g |
|
100 g |
|
podľa chuti čerstvá (alebo mrazená, sušená) |
|
Postup
-
1
Do jamky v preosiatej múke, premiešanej so soľou, som nadrobila droždie, posypala som ho kryštálovým cukrom, zaliala vlažnou vodou, nechala som na teple vykysnúť kvások, asi 15 minút, pridala som olej, spracovala som všetko dôkladne rukami na hladké pružné lesklé mäkšie nelepivé cesto, prikryla som ho čistou utierkou a nechala som ho vykysnúť na teple do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu, údaj vody je orientačný, lebo závisí od kvality a vlhkosti múky. Suchšia múka potrebuje viac vody, vlhká menej.
-
2
Kým cesto kyslo, pokrájala som datľové paradajky na polovice a pripravila som mini mozarellu.
-
3
Vykysnuté cesto som vyklopila na pomúčenú dosku, vytvarovala som z neho 3 bochníky, každý bochník som rozvaľkala do kruhu o hrúbke asi 2 mm.
-
4
Pripravila som si predtým paradajkovú zmes na potieranie cesta, do misky som dala paradajkový pretlak nariedený troškou vody na roztierateľnú konzistenciu, pridala som soľ, prelisovaný cesnak, olej a dobre spolu premiešala.
-
5
Rozvaľkaný kruh cesta som potrela pripravenou paradajkovou zmesou tak, že som po obvode nechala voľný pás široký asi 2 cm, na potretú časť som pokládla datlové paradajky a mini mozarellu,...
-
6
...posypala som posekanou bazalkou, mala som vlastnú mrazenú, dala som na vyhriaty plech vystlaný teflonovou foliou ...
-
7
...vložila som piecť do rúry vyhriatej na 220 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom na vrchný rošt, piekla som do peknej ružovej farby, kým sa syr nerozpustil a paradajky primerane prepiekli, čo trvalo asi 8 - 10 minút, piekla som vždy iba jeden koláč, lebo bol dosť veľký.
-
8
záber zblízka: je to veľmi chutný slaný koláč, môže sa podávať samostatne ako hlavný chod alebo ho môžete pokrájať na trojuholníky a podávať ako slanú chuťovku, tiež ako prílohu k sýtym polievkam na kyslo, pôvodne to mala byť pizza margherita, nuž ale cesto mi neuveriteľne rýchlo kyslo očividne pod rukami pri malom množstve droždia, takže som ho pizzou nenazvala a ani som ho neposypala ešte aj strúhaným syrom, pri pizza margherita správne má byť: okrem uvedených surovín má byť guľovitá mozarella pokrájaná na plátky + strúhaný parmezán, mnoho čerstvej bazalky, šťavnaté veľké paradajky, teraz nie sú a tenučké cesto na pizzu , vzala som inšpiráciu z tohoto receptu, prispôsobila som si ho a zostala pri pomenovaní ako slaný koláč, ktorý odporúčam vyskúšať všetkým milovníkom kysnutých koláčov a posúchov k sýtym polievkam, prajem Dobrú chuť :-)
nikdy si môj recept ešte nekomentoval/a.
áno je vysoký, tak rýchlo kysol, že mi rástol pod rukami, písala som predsa o tom...no a???
to je vec názoru.
skús polemizovať s ostatnými niekde inde.
veľmi ma potešíš :-)
dakujem.
dakujem za pochvalu.
s baklážanom ? no to je prima nápad, vyskúšam :-)
dakujem.
slovnik.azet.sk/pravopis/pravidla-pravopisu/?q=datle...
dakujem za výborný nápad.
preto som to nenazvala Pizza margherita, práve preto som to nazvala ako Slaný koláč...
veľmi ma teší, že tebe sa môj koláč páči :-)
pizza to určite nie je, a pravdu máš, niekto má rád hrubšie, niekto zase tenšie DDDDD
no čo si budeme rozprávať :-)
chutí výborne!!!
dakujem ti za krásnu pochvalu a za 5*
napísala si zle ty a napísala som vtedy zle aj ja :-)
tak láskavo nebud drzá a prestaň rýpať!!!
dakujem.
nepásla som s tebou husy, dievčatko :-)
láskavo ber na vedomie!!!
idem to premenovať.
dakujem.
Pizza je tradičné talianske jedlo a má svoje prísne atribúty, ako sa má robiť najmä cesto na pizzu, náplne sú tiež väčšinou tradičné, teda jedno to zase určite nie je z tohoto pohľadu, dnes sa pripravujú rôzne formy od tej klasicky tenkej až po tie ako popísala @methi , náplne sa tiež rozšírili. sú aj iné tvary, napr. prehnuté, nazývajú sa napr. Calzone, sú však aj iné, ale vždy musí byť zachované tradičné pizzové základné cesto.
dokonca sa dajú objednať aj upečené a za horúca kuriérom domov :-)
inak podľa talianskej gastronomickej historie je Calzone pôvodne nepodarok, stalo sa pekárovi pri vkladaní pizze do pece, že jeho nešikovnosťou sa mu pizza na lopate preklopila, upiekol ju, mala obrovský úspech táto preklopená pizza a pomenoval ju ako Calzone a tak Calzone vzniklo, teší sa podnes deň veľkej obľube :-)
ty si na rozdiel od iných jedna veľmi slušná a milá mladá žena :-)))
mohli by sa slušnosti od teba tie mladé učiť!!!
nemala som čerstvú bazalku, keby áno, nešetrila by som :-)
no veru, také dokonalé cesto na pizzu som ešte v živote nemala, bola radosť s ním pracovať, len mi neuveriteľne očividne kyslo pod rukami, hoci v ceste bolo len 10 g droždia :-)
áno mala som pred sebou doma dva žiarivé vzory, ktoré varili vždy denno - denne čerstvé jedlo pre veľa osôb, bola to moja drahá stará mama - tá pre 9 ľudí a moja dobrá mama pre 5 ľudí doma :-)
obe varili úžasne, naša kuchyňa bola vychýrená široko - daleko a vždy len domáce veci a čerstvé :-)
aj ty môžeš byť taká obetavá pre tvoju rodinku a tvojich milovaných, ak budeš variť s láskou pre nich.
dakujem za pochvalu receptu, za tvoju úžasnú poklonu, veľmi si to vážim od teba.
verte mi p.Pustička ja ďakujem vám...varíte úžasne,mali byť ste mať svoj blog...ste pre mňa veľkou inšpiráciou...krásny víkend.
okrem toho, len sa pozri na tých našich blogerov tu na vareche napríklad, a poviem ti, prečo sa až na malé výnimky, vrátili takmer do jedného opäť na varechu, lebo jednak tam prišli na to, že stratili kontakt so širokým okolím, a jednak si potrebujú odtiaľto získať pre svoj blog svojich priaznivcov - dosť smutná pravda.
tvoj kompliment a tvoje hodnotenie mojej práce ma veľmi teší, vážim si to od teba. :-)
dakujem ti a tebe prajem veľa radosti z varenia a Pekný deň :-)
som rada, že tebe sa môj recept páči :-)
dakujem za pochvalu, za uloženie do kk a za 5*