Plnené piškóty

Pistáciovo-čokoládové piškóty (fotorecept)

Autor receptu: siuuu

Momentálny nápad zo surovín, ktoré som mala doma, a ktorého výsledok ma naozaj milo prekvapil.* Určite vyskúšam aj iné varianty tohto nepečeného dezertu.

7
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Najskôr som si pripravila jednotlivé komponenty. Ja som si ako prvé pripravila piškóty. Každú piškótu som pomocou vykrajovača vydlabala tak, aby v strede vznikla jamka na krém.
  2. Potom som pripravila krém tak, že polovicu mlieka (35 ml) som dala do menšieho hrnca, pridala som práškový cukor a túto zmes som priviedla k varu a pár minút som ju povarila (cca 3 minúty). Do druhej polovice mlieka som pridala žĺtok, múku a rum (12 ml) a dobre som tieto suroviny rozmiešala tak, aby v nich neboli hrudky. Túto žĺtkovú zmes som pridala k vriacej zmesi mlieka a cukru a za stáleho miešania som uvarila hustý puding, ktorý som odložila bokom a prikryla potravinárskou fóliou tak, aby sa fólia dotýkala priamo povrchu pudingu. Takto ošetrený puding som nechala vychladnúť - nie úplne, keď bol puding ešte vlažný postupne som ho pridávala do masla izbovej teploty, ktoré som vyšľahala do peny. Nakoniec som všľahala 100%-nú pistáciovú pastu.
  3. Na chrumkavú vrstvu som zmiešala opraženú a pomrvenú kadayif cestovinu s roztopenou čokoládou (čokoládu som pridávala opatrne tak, aby vznikla hustejšia hmota - použila som asi 1/4 rozpustenej čokolády), zvyšok čokolády som použila pod chrumkavú vrstvu.
  4. Keď som mala všetko pripravené, išla som plniť. Najskôr som vnútro piškót potrela rozpustenou čokoládou, na čokoládu som rozdelila chrumkavú zmes a nakoniec som ozdobila pistáciovým krémom, ktorý som dala do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
  5. Úplne nakoniec som naplnené piškóty poprášila kakaovým práškom. Kakao je najlepšie dávať až pred servírovaním, aby zbytočne nenasalo vlhkosť z krému. Naplnené piškóty som uložila do dózy s vrchnákom a skladovala som ich v chladničke. Nie je to dezert na príliš dlhé státie, odporúčam spotrebovať do dvoch dní, pretože potom už bude spodná vrstva vlhká od plnky. Prvý a druhý deň boli piškóty chrumkavé, tretí deň už boli vláčne a chrumkavosť zabezpečila iba chrumkavá vrstva vo vnútri.