Piškótová roláda fotorecept
Foto: gordonko
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Z pol litra mlieka si trochu odoberieme do misky a rozmiešame v ňom 2 pudingové prášky. Zvyšok mlieka osladíme kryštálovým cukrom (4 PL) a dáme ho zohriať, do vlažného mlieka vlejeme pudingové prášky rozmiešané v mlieku a uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť - doporučujem ho občas premiešať, aby sa nevytvorila tvrdšia koža na povrchu.
-
2
Zapneme si rúru na 180 °C a ideme ,,kuchtiť". 6 vajec si oddelíme, bielky dáme hneď do chladničky. Do žĺtkov pridáme 4 PL cukru - vymiešame, pridáme za štamperlík vlažnej vody - možno aj dva - a pridávame po lyžiciach hladkú múku 4 až 5 PL, aby sme mali jemne husté krémové cesto.
-
3
Vyberieme vychladené bielky z chladničky, pridáme k nim štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh, ktorý potom po troškách jemne vmiešame do cesta.
-
4
Plech na pečenie vystelieme papierom, nalejeme cesto, rovnomerne rozotrieme a dáme do predohriatej trúby na 180 °C piecť na 10 minút. Potom rúru vypneme a cesto necháme ešte 5 minút v rúre.
-
5
Upečený plát piškotového cesta preložíme z plechu na čistú mokrú utierku a utierku aj s cestom zrolujeme. Necháme vychladnúť. Po vychladnutí opatrne stiahneme papier a roládu jemne potrieme lekvárom.
-
6
Do vychladeného pudingu vmixujeme 1 a 1/2 pokrájaného Palmarinu alebo masla. Vzniknutý krém natrieme na rozvinutý plát cesta, to potom zrolujeme a zbytkom krému ponatierame roládu zvrchu. Zdobíme podľa vlastného uváženia kokosom, orechami, čokoládou...
Diskusia k receptu