Pirôžky so slivkovým lekvárom a tvarohom fotorecept
Foto: tatranka
Obedy,ktoré sú na sladko má manžel veľmi rád. Pravdaže na striedačku s mäskom. Pirôžky plné mletým mäskom,kuracími, dusenými kúskami,pečienkou a potom je to ovocie,džemy. Zobraziť celý popisObedy,ktoré sú na sladko má manžel veľmi rád. Pravdaže na striedačku s mäskom. Pirôžky plné mletým mäskom,kuracími, dusenými kúskami,pečienkou a potom je to ovocie,džemy. Dnes som ich robila s hustým slivkovým lekvárom.
porcií
príprava
Suroviny
Cesto: | |
4-5 stredne veľ. |
|
500 g |
|
1,5 lyžičky |
|
1 celé |
|
podľa potr. |
|
Plnka: | |
|
|
|
|
Posýpka: | |
krabička |
|
hrsť |
|
|
|
80 g |
|
Postup
-
1
Uvarím zemiaky 4-5,stredne veľké.Musia vychladnúť.Pripravím si ingrediencie.
-
2
Zemiaky postrúham do múky pridám soľ a vajíčko.Keďže som mala nové zemiaky varené,potrebovala som viac zavlhčiť múku a preto som priliala trochu letnej vody.
-
3
Spracujem mäkké vláčne cesto.
-
4
Cesto rozdelím na dva diely a vyválkam.Vykrajujem pohárikom menšie kolieska.
-
5
Na povykrajované kolieska uložím lekvár.Kolieska prehnem na poli a uzavriem.
-
6
Uzavriem.
-
7
Zemiakové cesto je mäkké a lepivé,netreba ho zvlášť stláčať.No ukážem vám malý trik,ako ich udete mať pekné a pevne uzavreté.Pohárikom,ktorým vykrajujem kolieska uzavriem už stlačený pirôžtek.Tak získam pekný kraj a dobré uzavretie cesta.
-
8
Narobíte asi 30 kúskov pirôžkov a tiež šúlančeky zo zostatkového cesta.
-
9
Šúlance,kúsok,budu na dodekorovanie taniera.
-
10
Do osolenej a prevarenej vody dám pirôžky aj šúlance uvariť.Keď vyplávajú na povrch,nechám ich pri stíšenom vare ešte sedem minút Potom ich scedím a prepláchnem vodou.
-
11
Uvarené a poliate maslom.
-
12
Na tanier uložím nejaké ovocie,potom pirôžky a na koniec na kôpku šúlance.Pirôžky posypem tvarohom,šúlance, orechami.Všetko posypem práškovým cukrom a zalejem roztopeným maslom.Pirôžky aj zamrazujem.Vždy mi zostane tak 20-25 pirôh.Mrazím ich neuvarené na kovovom podnose.Potom keď sú zamrznuté prekladám do mikr.sáčku.Tak putujú do mrazničky.
-
13
Stôl prestretý,môže sa obedovať.
už som vela receptov na cesto vyskusala ale tento je asi najlepší zo všetkých