Pirôžky so slivkovým lekvárom a tvarohom (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Obedy,ktoré sú na sladko má manžel veľmi rád. Pravdaže na striedačku s mäskom. Pirôžky plné mletým mäskom,kuracími, dusenými kúskami,pečienkou a potom je to ovocie,džemy. Dnes som ich robila s hustým slivkovým lekvárom.

6
porcií
80 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Uvarím zemiaky 4-5,stredne veľké.Musia vychladnúť.Pripravím si ingrediencie.
  2. Zemiaky postrúham do múky pridám soľ a vajíčko.Keďže som mala nové zemiaky varené,potrebovala som viac zavlhčiť múku a preto som priliala trochu letnej vody.
  3. Spracujem mäkké vláčne cesto.
  4. Cesto rozdelím na dva diely a vyválkam.Vykrajujem pohárikom menšie kolieska.
  5. Na povykrajované kolieska uložím lekvár.Kolieska prehnem na poli a uzavriem.
  6. Uzavriem.
  7. Zemiakové cesto je mäkké a lepivé,netreba ho zvlášť stláčať.No ukážem vám malý trik,ako ich udete mať pekné a pevne uzavreté.Pohárikom,ktorým vykrajujem kolieska uzavriem už stlačený pirôžtek.Tak získam pekný kraj a dobré uzavretie cesta.
  8. Narobíte asi 30 kúskov pirôžkov a tiež šúlančeky zo zostatkového cesta.
  9. Šúlance,kúsok,budu na dodekorovanie taniera.
  10. Do osolenej a prevarenej vody dám pirôžky aj šúlance uvariť.Keď vyplávajú na povrch,nechám ich pri stíšenom vare ešte sedem minút Potom ich scedím a prepláchnem vodou.
  11. Uvarené a poliate maslom.
  12. Na tanier uložím nejaké ovocie,potom pirôžky a na koniec na kôpku šúlance.Pirôžky posypem tvarohom,šúlance, orechami.Všetko posypem práškovým cukrom a zalejem roztopeným maslom.Pirôžky aj zamrazujem.Vždy mi zostane tak 20-25 pirôh.Mrazím ich neuvarené na kovovom podnose.Potom keď sú zamrznuté prekladám do mikr.sáčku.Tak putujú do mrazničky.
  13. Stôl prestretý,môže sa obedovať.