Pirohy so strúhaným perníkom a tvarohovým krémom

timara - fotkatimara, 4. novembra 2015
Pirohy so strúhaným perníkom a tvarohovým krémom
Foto: timara

Inšpiráciou mi bola návšteva v českých Beskydách, kde som si okrem tradičnej kyselice a frgálu pochutnala aj na lekvárových taštičkách so strúhaným perníkom. Pri ďaľšom Zobraziť celý popisInšpiráciou mi bola návšteva v českých Beskydách, kde som si okrem tradičnej kyselice a frgálu pochutnala aj na lekvárových taštičkách so strúhaným perníkom. Pri ďaľšom výlete, sme si z Čiech, ako suvenír priniesli úžasný černicový džem. Chýbala už len posledná - kľúčová surovina a to perník na strúhanie. Po bezúspešnom pátraní a zistení, že väčšina ľudí u nás o ňom nikde, nikdy nepočula :) mi nezostávalo nič iné, len ho upiecť. No a tu je moja spomienka na letné výlety po Česku . . .

2-3
porcie
30 minút
príprava
5-10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Pirohy:
3 ks
1 ks
 štipka
 (slivkový lekvár)
Perník na strúhanie:
250 g
125 g
125 ml
50 g
1 ks
1/2 balíčka
1 lyžička
Tvarohový krém:
125 g
2 - 3 lyžičky
1 lyžička (domáci)
Na dozdobenie:




Postup

  1. 1

    Ak nemáme perník na strúhanie z obchodu, je najlepšie si ho upiecť deň vopred. Zmiešame sypké suroviny, v druhej miske tekuté a nakoniec zmes spojíme (najlepšie kuchynským robotom, lebo cesto sa veľmi lepí). Malý pekáč si vystlieme papierom na pečenie a mokrými rukami zmes rozprestrieme (ja som cesto neuhládzala, ale prstami urobila priehlbinky, aby perník aj po upečení a nakrájaní vyzeral pekne ;). Pečieme pri teplote 160 stupňov cca trištvrte hodiny. Perník po miernom vychladnutí nakrájame (po úplnom vychladnutí to pôjde veľmi ťažko). Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.

  2. 2

    Pirohy pripravíme z uvarených, vychladnutých, ošúpaných, nastrúhaných zemiakov, ku ktorým pridáme jedno vajíčko, štipku soli a prisypujeme múku (neuvádzam presné množstvo, nakoľko to závisí od veľkosti zemiakov, vajíčka aj od samotnej múky, niektorá "vypije" viac), pokým nevznikne vláčne cesto, ktoré už sa nelepí. Pirohy plníme hustým džemom alebo lekvárom, aby pri varení nevytiekol. Po uvarení a scedení pirohy prelejeme maslom, aby sa nezlepili.

  3. 3

    Pirohy som pôvodne ochutnala s kopčekom kyslej smotany, ale v jednom z čísel Apetitu bol k lekvárovým taštičkám naservírovaný tvarohový krém a tak som sa rozhodla preň. Pripravíme si ho vyšľahaním krémového tvarohu, práškového cukru, vanilkového extraktu (najlepšie doma vyrobeného), nastrúhanej citrónovej kôry, dochutené citrónovou šťavou.

  4. 4

    Pirohy podávame posypané nastrúhaným perníkom, práškovým cukrom, preliate roztopeným maslom s kopčekom tvarohového krému.

Diskusia k receptu

tatranka
Recept ma zaujal a veľmi sa mi páči.Túto kombináciu nepoznám,takže som ju nikdy nerobila.
Blížia sa Vianoce a perníky budú rozvoniavať v byte.Určite si pár uložím na túto tvoju kombináciu chutných pirôh - sladkých pérok.
Určite to bude chutný a zaujímavý recept.Ďakujem.
sracz
... ja pirohy smiem a môžem na všetky spôsoby a ani ten Tvoj *****_ový, milá @timara kukulienka okatá (to je moja reakcia na Tvoj profilový obr., z ktorého na nás "kukáš") nebude u nás doma dlho len v KK. Extra veľké poďakovanie máš aj za rcp na "strúhací" perník. Za čias spoločného štátu som perníkami z Pardubíc, rôznych veľkostí, tvarov a chutí, zásoboval skoro 1/2 Košíc! Maj šťastné dni a nech Ti to naďalej tak chutne a umne pečie i varí!!! -:)))
jozka2
Tvoj recept som ulozila nielen v KK na vareche,ale aj na pinterest prave pre inspiraciu,aby som nanho nezabudla.5*****
Pred casom ak sa nemylim som si ulozila velmi dobry recept na pernik od @sovky /dufam,ze sa nemylim/.Tie perniky boli vynikajuce,skoda,ze sa uz nepecu a aj recepty sa potratili,
timara
@tatranka ani ja som túto kombináciu nepoznala, ale musím uznať, že je skvelá, tak dúfam, že vyskúšate @jozka2 , recepty čo som prešla v článkoch na internete majú základ viac-menej rovnaký, ja som dávala lesný med, cukor som vymenila za trstinový a pridala lyžičku korenia do perníka, aby to viac voňalo, možno by nebolo na škodu pridať ešte sušený zázvor ;) @sracz veľmi ďakujem za tvoje slová ;) veľmi potešili . . .
timara
Tak zásoba perníka je napečná, už zostáva len vyskúšať . . . nastrúhať ho na krupicovú kašu, šúľance alebo s čučoriedkovými parenými buchtami si viem túto kombináciu predstaviť :) Strúhaným perníkom sa zahusťuje aj redší džem (ak nemáme práve po ruke hustejší napr. aj do pirohov ;) a dokonca, že sa ním zahustia aj omáčky k divine alebo česká "rajská" . . . :) tak hor sa do toho . . .
spetkasoli
diky za krasny recept@timara , tvoje pirohy su velmi pekne, urcite vyskusam, u nas na pardubickom nadrazi v stanku s pernikami predavaju struhany aj nestruhany orig. pernik, rada ti poslem:), ale posielam, aj 5* za super recept




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia