Pirohy s bryndzou a slaninkou

fiby - fotkafiby, 26. októbra 2011
Pirohy s bryndzou a slaninkou
Foto: fiby

Moja celá rodina má rada tieto bryndzové pirohy. Zemiak do cesta dávam preto lebo je potom mäkššie.

8
porcií
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 pol.lyžica
500 g v šupke varené
1
1-2 kelímky , alebo jogurt
za 2 hrste
300 g
na špičku noža




Postup

  1. 1

    V šupke uvaríme zemiaky a po uvarení ošúpeme. Do misky si preosejeme polohrubú múku, soľ, sódu bikarbónu, vajíčko, uvarený a prelisovaný jeden zemiak - vymiesime cesto. Na pomúčenom lopáry si cesto domiesime. Prikryjeme na 15 minút suchou utierkou. Do hrnca dáme variť vodu, ktorú osolíme.

    Pirohy s bryndzou a slaninkou - obrázok 1
  2. 2

    Po 15 minútach cesto na pomúčenom lopáry rozvaľkáme na šírku 0,5cm a vykrajovačom na pirohy vykrojíme kolieska.

    Pirohy s bryndzou a slaninkou - obrázok 2
  3. 3

    V miske rozmiešame 200 g bryndzi do ktorej pridáme posekaný kôpor, soľ, čierne mleté korenie a zvyšné prelisované zemiaky. Podľa potreby môžme pridať 1-3 polievkové lyžice smotany.

    Pirohy s bryndzou a slaninkou - obrázok 3
  4. 4

    Túto masu kladieme do stredu na vykrojené kolieska a zatvoríme. Kraje ešte popritláčame a dáme variť do osolenej vriacej vody. Po vyplávaní na povrch ich vyberieme sitkom a dáme do misy, alebo rovno na tanier.

    Pirohy s bryndzou a slaninkou - obrázok 4
  5. 5

    Zvyšnú bryndzu a kyslú smotanu podľa potreby dochutíme soľou. Na panvici rozpražíme do chrumkava slaninku, môžme pridať kúsok masti. Na tanieri pirohy polejeme zmesou, posypeme nasekaným kôprom a popraženou slaninkou. Ozdobíme pažítkou.

    Pirohy s bryndzou a slaninkou - obrázok 5
  6. 6

    Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

lia66
Milujééééém, ďakuje za pripomenutie!...pekne nafotené, krásne naaranžované!
mijaita
Tohle jsem ochutnala v červnu v Lúčkach , v utulné, malé restauraci, k tomu jeste podmáslí a dodnes na to vzpomínáááám !! Úžasné !! Ještě mám trochu brndzy ze Zuberce, takže uvařím , sním, nikomu nedám ! :-)

Nevím, co z té bryndzy dřív - polévku? Halušky? Natierku? Pirohy ? :-)
bimka
inak aj v reštauráciách pod názvom Spišské bryndzové pirohy so slaninkou...
babina28
robím aj ja takéto pirohy sú výborné môžem odporučiť
marianna76
mňam.... keby mi dakto spravil do mrazničky... bola by som rada, takto si budem musieť sama ....
fiby
Ďakujem za chvály. Ozaj sú dobré tie pirohy. Dobrú chuť všetkým, ktorí sa to chystajú uvariť. Marianna76 si ďaleko? Možno by sme ich mohli narobiť do zásoby spolu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia