Foto: fiby
Moja celá rodina má rada tieto bryndzové pirohy. Zemiak do cesta dávam preto lebo je potom mäkššie.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
1 pol.lyžica |
|
500 g v šupke varené |
|
1 |
|
1-2 kelímky , alebo jogurt |
|
za 2 hrste |
|
300 g |
|
|
|
|
|
|
|
na špičku noža |
|
|
Postup
-
1
V šupke uvaríme zemiaky a po uvarení ošúpeme. Do misky si preosejeme polohrubú múku, soľ, sódu bikarbónu, vajíčko, uvarený a prelisovaný jeden zemiak - vymiesime cesto. Na pomúčenom lopáry si cesto domiesime. Prikryjeme na 15 minút suchou utierkou. Do hrnca dáme variť vodu, ktorú osolíme.
-
2
Po 15 minútach cesto na pomúčenom lopáry rozvaľkáme na šírku 0,5cm a vykrajovačom na pirohy vykrojíme kolieska.
-
3
V miske rozmiešame 200 g bryndzi do ktorej pridáme posekaný kôpor, soľ, čierne mleté korenie a zvyšné prelisované zemiaky. Podľa potreby môžme pridať 1-3 polievkové lyžice smotany.
-
4
Túto masu kladieme do stredu na vykrojené kolieska a zatvoríme. Kraje ešte popritláčame a dáme variť do osolenej vriacej vody. Po vyplávaní na povrch ich vyberieme sitkom a dáme do misy, alebo rovno na tanier.
-
5
Zvyšnú bryndzu a kyslú smotanu podľa potreby dochutíme soľou. Na panvici rozpražíme do chrumkava slaninku, môžme pridať kúsok masti. Na tanieri pirohy polejeme zmesou, posypeme nasekaným kôprom a popraženou slaninkou. Ozdobíme pažítkou.
-
6
Dobrú chuť.
Nevím, co z té bryndzy dřív - polévku? Halušky? Natierku? Pirohy ? :-)