Pirohy s bryndzou a slaninkou

Autor receptu: fiby

Moja celá rodina má rada tieto bryndzové pirohy. Zemiak do cesta dávam preto lebo je potom mäkššie.

8
porcií
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V šupke uvaríme zemiaky a po uvarení ošúpeme. Do misky si preosejeme polohrubú múku, soľ, sódu bikarbónu, vajíčko, uvarený a prelisovaný jeden zemiak - vymiesime cesto. Na pomúčenom lopáry si cesto domiesime. Prikryjeme na 15 minút suchou utierkou. Do hrnca dáme variť vodu, ktorú osolíme.
  2. Po 15 minútach cesto na pomúčenom lopáry rozvaľkáme na šírku 0,5cm a vykrajovačom na pirohy vykrojíme kolieska.
  3. V miske rozmiešame 200 g bryndzi do ktorej pridáme posekaný kôpor, soľ, čierne mleté korenie a zvyšné prelisované zemiaky. Podľa potreby môžme pridať 1-3 polievkové lyžice smotany.
  4. Túto masu kladieme do stredu na vykrojené kolieska a zatvoríme. Kraje ešte popritláčame a dáme variť do osolenej vriacej vody. Po vyplávaní na povrch ich vyberieme sitkom a dáme do misy, alebo rovno na tanier.
  5. Zvyšnú bryndzu a kyslú smotanu podľa potreby dochutíme soľou. Na panvici rozpražíme do chrumkava slaninku, môžme pridať kúsok masti. Na tanieri pirohy polejeme zmesou, posypeme nasekaným kôprom a popraženou slaninkou. Ozdobíme pažítkou.
  6. Dobrú chuť.