Pirohy s bryndzou a slaninkou
Autor receptu: fiby
Moja celá rodina má rada tieto bryndzové pirohy. Zemiak do cesta dávam preto lebo je potom mäkššie.
8 porcií |
30 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- V šupke uvaríme zemiaky a po uvarení ošúpeme. Do misky si preosejeme polohrubú múku, soľ, sódu bikarbónu, vajíčko, uvarený a prelisovaný jeden zemiak - vymiesime cesto. Na pomúčenom lopáry si cesto domiesime. Prikryjeme na 15 minút suchou utierkou. Do hrnca dáme variť vodu, ktorú osolíme.
- Po 15 minútach cesto na pomúčenom lopáry rozvaľkáme na šírku 0,5cm a vykrajovačom na pirohy vykrojíme kolieska.
- V miske rozmiešame 200 g bryndzi do ktorej pridáme posekaný kôpor, soľ, čierne mleté korenie a zvyšné prelisované zemiaky. Podľa potreby môžme pridať 1-3 polievkové lyžice smotany.
- Túto masu kladieme do stredu na vykrojené kolieska a zatvoríme. Kraje ešte popritláčame a dáme variť do osolenej vriacej vody. Po vyplávaní na povrch ich vyberieme sitkom a dáme do misy, alebo rovno na tanier.
- Zvyšnú bryndzu a kyslú smotanu podľa potreby dochutíme soľou. Na panvici rozpražíme do chrumkava slaninku, môžme pridať kúsok masti. Na tanieri pirohy polejeme zmesou, posypeme nasekaným kôprom a popraženou slaninkou. Ozdobíme pažítkou.
- Dobrú chuť.