Piripiri a´la Egi

Autor receptu: zemo

A zase exotika ako hrom. Pravá mozambická omáčka od priateľa Egiho. Pred rokmi bol prešpurákom ako sa patrí, teraz je vo Švédsku. Egidio Virgulino Fabiao Sitoe mi dal niekoľko receptov a onedlho bude o ňom reč aj u mňa v zážitkoch.

30 minút
príprava

Postup

  1. Piripiri patrí medzi miestny mozambický kulinársky kolorit. Ale stretnete sa s ňou aj v Portugalsku. Len neviem, či ju Portugalci prebrali od mozambických domorodcov v ich bývalej kolónii alebo naopak. Egi sa dušoval, že to je pravá ohnivá africká domáca špecialita a Európania si ju len privlastnili.
  2. Najprv si natiahnite gumené rukavice a až do nich zoberte jednu riadnu červenú feferónku, vyčistíte ju od jadierok, na drobno nasekajte a vložte do misy. Podobne postupujte pri veľkej sušenej chilli papričke.
  3. Na veľmi jemne nasekajte aj strúčik cesnaku a cibuľu. Vo vriacej vode obarte menšiu dozretú paradajku, ošúpete ju, odstráňte jadierka a na drobno nasekajte.
  4. Pridajte 4 cl figovej pálenky - a samozrejme, keďže ju nemáte, po dôkladnej degustačnej porade s Egim sme vám našli náhradu. Dobrú voňavú hruškovicu, najlepšie wiliamsovku. Ku všetkému nalejte jednu polievkovú lyžicu olivového oleja a na hrubšie pomixujte.
  5. Potom vložte do sklenenej, dobre uzavretej fľaše a nechajte 4 dni v chlade a tme. Potom s mierou ochutnajte a sami si zvoľte, koľko vám metabolizmus piririri ráči. Podáva sa hlavne k mäsu, ale dá sa natierať aj na chlieb s maslom. Ozaj, díjú sa ňou dohutiť aj klasické špagety s paradajkovou polevou, ak vám nie je dostatočne pikantná.