Foto: pusta
Milujeme pikantné zeleninové šaláty aj v lete. Pripravila som ho z mladej cukety bez jadierok, mrkvy, kápie, červenej cibule, zelenej jalapeňos papričky so sladko-kyslou- Zobraziť celý popisMilujeme pikantné zeleninové šaláty aj v lete. Pripravila som ho z mladej cukety bez jadierok, mrkvy, kápie, červenej cibule, zelenej jalapeňos papričky so sladko-kyslou- slanou octovou zálievkou, do ktorej som pridala ešte červené chilli vločky Peperoncino macinato. šalát je osviežujúci, zdravý, úžasne chutný, jemný a zároveň veľmi ostrý. Recept pridávam pre milovníkov menej známych, neobvyklých a ostrých šalátov.
porcie
príprava
na 100 °C
Postup
-
1
Očistenú mrkvu som pokrájala na polkolieka asi 1 mm hrubé.
-
2
Pokrájala som červenú cibuľu a mladú cuketu na rovnako hrubé polkolieska.
-
3
Pripravila som si čerstvú zelenú jalapeňos papričku. Má rôzne názvy, najčastejšie sa odborne označuje: Jalapeňos - Capsicum anuum, pomenovala sa podľa mexického mesta Xalapa. Považuje za ovocie, ktoré v zrelom stave dosahuje veľkosť 5 - 9 cm. Pochádza z Mexika, najviac sa pestuje v južnom Novom Mexiku a na západe štátu Texas. Konzumuje sa v zelenom stave, kedy sa aj zberá, pred skončením vegetačného obdobia, ktoré trvá 70 - 90 dní. Po tomto období sčervenie. Jalapeňos majú jemnú paprikovú chuť a dosahujú 2.500 - 10.000 ostrosť Scoville tepelnej jednotky.
-
4
Čerstvú červenú papriku Kápia som pokrájala na kolieska o hrúbke asi 1 cm.
-
5
Pridala som na kolieska čerstvú pokrájanú jalapeňos zelenú papričku - na hrúbku asi 1 mm.
-
6
Pripravila som si chilli vločky Peperoncino macinato. Táto chilli paprička nepochádza z Mexika, ale pestuje sa na plantážach v Taliansku - v Turii - na Sardínii - v Kalábrii. Suší sa pri nízkych teplotách, čím si zachová krásnu jasno-červenú farbu. Ponecháva sa v celku alebo melie na prášok alebo drví na hrubo, čo sú chilli vločky o veľkosti asi 1 mm. Dostať ju kúpiť v e-shopoch na celom svete.
-
7
Do hrnčeka som dala vodu, jablčný ocot, soľ a kryštálový cukor, lebo som nemala javorový sirup doma.
-
8
Pridala som 1 CL chilli vločiek Peperoncino macinato, priviedla do varu a nechala som vrieť asi 5 minút.
-
9
Do šalátu som pridala ešte horúcu zálievku, všetko som premiešala a ihned som prikyté odložila na 24 hodín do chladničky, občas som premiešala. Pri tomto spôsobe prípravy sa vynikajúco prepoja všetky chute, vsiaknu sa do jemnej zeleniny, ktorá zostane al dente, pekne chrumkavá príjemnej sladko-kysllo-slanej a výrazne ostrej chuti.
-
10
Tento šalát je vynikajúcou prílohou k ťažším mastnejším mäsitým i grilovaným jedlám. Podávala som ho samostatne s čerstvým domácim celozrnným pečivom, sebe som ešte pridala a prikusovala jednu jalapeňos papričku, mnou sa však neriaďte, vy si ju nepridávajte, lebo šalát sám o sebe je veľmi ostrý.
-
11
Je to vitamínová bomba, úžasne chutná a zdravá, sú dávno známe liečebné účinky pálivých papričiek pri astme, bolestiach hrdla a zubov, už Mayovia ich využívali v liečbe mikrobiálnych ochorení, Indiáni Tenekovia v Mexiku na liečenie infikovaných rán, pleseň nôh, uštipnutie hadom, dokonca na "poopičný syndrom" a bežné nachladnutia, tieto účinky sú veľmi dôležité pre nás práve v lete.
dakujem za pochvalu.
dakujem za uznanie.
dakujem za milú pochvalu.
ten "púvab ohně" mi daroval môj najlepší priateľ, obaja vášnivo milujeme oheň :-)))))
dakujem ti.
teraz už len milujem ohnivé jedlá.
s nálevom a jeho úlohou si to presne vystihla - o to práve ide.
myslím, že tie ohnivé vločky dostaneš v hypermarketoch, hľadaj pod značkou Kotányi.
ak ti niečo dalo v mojom recepte, čo som napísala navyše a že som sa podelila o moje vedomosti, tak to ma naozaj teší.
dakujem za tvoj krásny komentík.