Foto: pusta
Tento recept je taký chutný a zdravý jesenný "eintopf", môže byť ako samostatné hlavné jedlo alebo príloha či v malom množstve ako teplé predjedlo. Zobraziť celý popisTento recept je taký chutný a zdravý jesenný "eintopf", môže byť ako samostatné hlavné jedlo alebo príloha či v malom množstve ako teplé predjedlo. Recept pridávam pre milovníkov strukovín na pikantný spôsob.
porcie
príprava
na 90 - 100 °C
Suroviny
200 g |
|
500 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
3 veľké strúčiky |
|
1 ks |
|
1 - 2 ČL |
|
150 ml |
|
podľa chuti |
|
5 - 6 guľôčok |
|
3 guľôčky |
|
2 ks |
|
3 vetvičky |
|
1/2 ČL |
|
2 PL |
|
podľa potreby |
|
1 malý zväzok |
|
Postup
-
1
Pripravila som papriku kápia, umyla som ju, zbavila jadrinca, žiliek a semienok, očistila som cibuľu a cesnak, feferónku som pokrájala na drobno a kápiu na malé kocky o hrane asi 3 mm.
-
2
Umytú šošovicu som namočila na 12 hodín do studenej vody, najlepšie na noc, potom som ju scedila, prepláchla v studenej vode, zaliala som ju čerstvou studenou vodou, čím sa do značnej miery zbaví látok, spôsobujúcich nadúvanie. Pridala som celé nové a celé čierne korenie, 2 bobkové listy a soľ, varila som ju do mäkka na strednom plameni- u mňa to bolo asi 15 minút, scedila som ju a nechala dobre odkvapkať z vody.
-
3
Na oleji som orestovala cibuľu pokrájanú na drobno do sklovita. Kým sa cibuľa orestovala, natrhala som si lístočky z vetvičiek tymiánu.
-
4
Očistené zemiaky som pokrájala na menšie kocky.
-
5
K orestovanej cibuli som pridala sladkú mletú údenú červenú papriku, nechala som ju za stáleho miešania na miernom plameni úplne rozpustiť, krátko som ju orestovala,...
-
6
...priliala som domácu paradajkovú šťavu, ktorú som za sústavného miešania orestovala asi 2 - 3 minúty,...
-
7
...pridala som zemiaky pokrájané na kocky, zvýšila som plameň, chvíľku som ich za obracania poopekala z každej strany v tomto cibuľovo - paprikovo - paradajkovom základe, aby sa pekne ochutili a získali na povrchu jemnú chutnú kôrčičku,...
-
8
...zaliala som ich malým množstvom vody, len aby boli sotva pokryté,....
-
9
...pridala som pokrájanú kápiu a na drobno pokrájanú feferonku,...
-
10
...tymián, saturejku a soľ, varila som na strednom plameni, kým zemiaky nezmäkli - u mňa asi 10 minút.
-
11
Pridala som scedenú uvarenú šošovicu, premiešala a spolu prehriala,...
-
12
...na záver som pridala prelisovaný cesnak,...
-
14
...premiešala, prikryla pokrievkou a nechala chvíľu odstáť, aby sa všetko pekne prevoňalo a dobre ochutilo cesnakom.
-
15
Hotové jedlo som nabrala horúce do tanierov, okorenila čerstvo mletým čiernym korením a posypala čerstvo pokrájanou petržlenovou vňaťou.
-
16
Ide o zdravý pestrý jesenný "eintopf" zo zeleniny a šošovice s príjemnou údenou a pikantnou chuťou po údenej paprike, feferónke, cesnaku a koreninách, ktorý nenadúva vdaka saturejke a zliatí vody po namočení šošovice, je to sýte a výživné samostatné veľmi chutné jedlo, v menšom množstve môže poslúžiť ako vhodná príloha či teplý šalát alebo teplé predjedlo.
dakujem za pochvalu.
máš v bode č.6 postupu.
však vyskúšaj a povieš mi :-)
dakujem
snažím sa, učím sa trpezlivo :-)
som rada, že sa ti recept páči.
dakujem ti za uznanie.
/som rada, že to vieš už aj ty, čo je to po slovensky:-)))/
dakujem ti za pochvalu.
u mňa sa tak stalo.
možno tá saturejka a výmena vody opakovane, po namočení šošovice a po zovretí vody počas varenia pomôže aj tebe :-)
som rada, že sa ti môj receptík páči.
dakujem za pochvalu.
inak u nás na prvom mieste boli vždy deti a ich brušká - najlepšie falaty sa vyberali pre nás :-)))
a teraz sa my staráme o plné brušká detí našich detí, však? DDD
dakujem ti za uznanie a milý komentár.
rok predtým som ju kúpila v Brne u firmy Levné koření Rossk Brno,
pozerala som sa kde bývaš, tak by som ti poradila práve Brno.
majú aj e-shop a údenú papriku aj teraz aktuálne, dokonca ju kúpiš až o 6 Kč lacnejšie ako v supermarkete za 50 gramov.
majú aj bohatý výber iných korenín, bola som s nimi veľmi spokojná.
ak sa u nich zaregistruješ, pošlú aj dobierkou domov a platiť môžeš v prepočítanej cene v €.
posielam ti link:
www.levnekoreni.cz/index.php?search=uzen%E1+paprika&hl...
som veľmi rada, že sa ti môj receptík páči :-)
dakujem za pochvalu.
hej, ako samostatné jedlo,, ako príloha i teplé predjedlo či teplý šalát.
Milý Mirko, to ja dakujem tebe za doplnenie :-)
dakujem za uznanie, uloženie do kk a 5*
aj ja tebe prajem Peknú nedeľu :-)
dakujem.
dakujem za seba.
dakujem.
potešila si ma :-)
dakujem ti za pochvalu, uloženie do kk.