Pikantná šošovica so zemiakmi (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Tento recept je taký chutný a zdravý jesenný "eintopf", môže byť ako samostatné hlavné
jedlo alebo príloha či v malom množstve ako teplé predjedlo. Recept pridávam pre
milovníkov strukovín na pikantný spôsob.
4 porcie |
20 minút príprava |
20 minút na 90 - 100 °C |
Postup- Pripravila som papriku kápia, umyla som ju, zbavila jadrinca, žiliek a semienok, očistila som cibuľu a cesnak, feferónku som pokrájala na drobno a kápiu na malé kocky o hrane asi 3 mm.
- Umytú šošovicu som namočila na 12 hodín do studenej vody, najlepšie na noc, potom som ju scedila, prepláchla v studenej vode, zaliala som ju čerstvou studenou vodou, čím sa do značnej miery zbaví látok, spôsobujúcich nadúvanie. Pridala som celé nové a celé čierne korenie, 2 bobkové listy a soľ, varila som ju do mäkka na strednom plameni- u mňa to bolo asi 15 minút, scedila som ju a nechala dobre odkvapkať z vody.
- Na oleji som orestovala cibuľu pokrájanú na drobno do sklovita. Kým sa cibuľa orestovala, natrhala som si lístočky z vetvičiek tymiánu.
- Očistené zemiaky som pokrájala na menšie kocky.
- K orestovanej cibuli som pridala sladkú mletú údenú červenú papriku, nechala som ju za stáleho miešania na miernom plameni úplne rozpustiť, krátko som ju orestovala,...
- ...priliala som domácu paradajkovú šťavu, ktorú som za sústavného miešania orestovala asi 2 - 3 minúty,...
- ...pridala som zemiaky pokrájané na kocky, zvýšila som plameň, chvíľku som ich za obracania poopekala z každej strany v tomto cibuľovo - paprikovo - paradajkovom základe, aby sa pekne ochutili a získali na povrchu jemnú chutnú kôrčičku,...
- ...zaliala som ich malým množstvom vody, len aby boli sotva pokryté,....
- ...pridala som pokrájanú kápiu a na drobno pokrájanú feferonku,...
- ...tymián, saturejku a soľ, varila som na strednom plameni, kým zemiaky nezmäkli - u mňa asi 10 minút.
- Pridala som scedenú uvarenú šošovicu, premiešala a spolu prehriala,...
- ...na záver som pridala prelisovaný cesnak,...
- ...premiešala, prikryla pokrievkou a nechala chvíľu odstáť, aby sa všetko pekne prevoňalo a dobre ochutilo cesnakom.
- Hotové jedlo som nabrala horúce do tanierov, okorenila čerstvo mletým čiernym korením a posypala čerstvo pokrájanou petržlenovou vňaťou.
- Ide o zdravý pestrý jesenný "eintopf" zo zeleniny a šošovice s príjemnou údenou a pikantnou chuťou po údenej paprike, feferónke, cesnaku a koreninách, ktorý nenadúva vdaka saturejke a zliatí vody po namočení šošovice, je to sýte a výživné samostatné veľmi chutné jedlo, v menšom množstve môže poslúžiť ako vhodná príloha či teplý šalát alebo teplé predjedlo.
|