Pikantná šošovica so zemiakmi (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento recept je taký chutný a zdravý jesenný "eintopf", môže byť ako samostatné hlavné jedlo alebo príloha či v malom množstve ako teplé predjedlo. Recept pridávam pre milovníkov strukovín na pikantný spôsob.

4
porcie
20 minút
príprava
20 minút
na 90 - 100 °C

Postup

  1. Pripravila som papriku kápia, umyla som ju, zbavila jadrinca, žiliek a semienok, očistila som cibuľu a cesnak, feferónku som pokrájala na drobno a kápiu na malé kocky o hrane asi 3 mm.
  2. Umytú šošovicu som namočila na 12 hodín do studenej vody, najlepšie na noc, potom som ju scedila, prepláchla v studenej vode, zaliala som ju čerstvou studenou vodou, čím sa do značnej miery zbaví látok, spôsobujúcich nadúvanie. Pridala som celé nové a celé čierne korenie, 2 bobkové listy a soľ, varila som ju do mäkka na strednom plameni- u mňa to bolo asi 15 minút, scedila som ju a nechala dobre odkvapkať z vody.
  3. Na oleji som orestovala cibuľu pokrájanú na drobno do sklovita. Kým sa cibuľa orestovala, natrhala som si lístočky z vetvičiek tymiánu.
  4. Očistené zemiaky som pokrájala na menšie kocky.
  5. K orestovanej cibuli som pridala sladkú mletú údenú červenú papriku, nechala som ju za stáleho miešania na miernom plameni úplne rozpustiť, krátko som ju orestovala,...
  6. ...priliala som domácu paradajkovú šťavu, ktorú som za sústavného miešania orestovala asi 2 - 3 minúty,...
  7. ...pridala som zemiaky pokrájané na kocky, zvýšila som plameň, chvíľku som ich za obracania poopekala z každej strany v tomto cibuľovo - paprikovo - paradajkovom základe, aby sa pekne ochutili a získali na povrchu jemnú chutnú kôrčičku,...
  8. ...zaliala som ich malým množstvom vody, len aby boli sotva pokryté,....
  9. ...pridala som pokrájanú kápiu a na drobno pokrájanú feferonku,...
  10. ...tymián, saturejku a soľ, varila som na strednom plameni, kým zemiaky nezmäkli - u mňa asi 10 minút.
  11. Pridala som scedenú uvarenú šošovicu, premiešala a spolu prehriala,...
  12. ...na záver som pridala prelisovaný cesnak,...
  13. ...premiešala, prikryla pokrievkou a nechala chvíľu odstáť, aby sa všetko pekne prevoňalo a dobre ochutilo cesnakom.
  14. Hotové jedlo som nabrala horúce do tanierov, okorenila čerstvo mletým čiernym korením a posypala čerstvo pokrájanou petržlenovou vňaťou.
  15. Ide o zdravý pestrý jesenný "eintopf" zo zeleniny a šošovice s príjemnou údenou a pikantnou chuťou po údenej paprike, feferónke, cesnaku a koreninách, ktorý nenadúva vdaka saturejke a zliatí vody po namočení šošovice, je to sýte a výživné samostatné veľmi chutné jedlo, v menšom množstve môže poslúžiť ako vhodná príloha či teplý šalát alebo teplé predjedlo.