Pikantná baklažánovo-paprikovo-paradajková nátierka fotorecept

pusta - fotkapusta, 27. augusta 2015
Pikantná baklažánovo-paprikovo-paradajková nátierka (fotorecept)
Foto: pusta

Jednoduchá a veľmi chutná pikantná nátierka z baklažánu, kápie a paradajok.

1 dávka
porcia
60 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
400 g
300 g
200 ml
1/2 hlavičky
3 PL
podľa chuti
podľa chuti
2 ks
podľa chuti
1 ks




Postup

  1. 1

    Baklažán a kápiu som umyla, osušila, z kápie som odstránila stopku, jadrovník, žilky a semienka, z baklažánu oba konce a stopku,...

    Pikantná baklažánovo-paprikovo-paradajková nátierka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ....umyla som paradajky, očistila som cibuľu a cesnak,...

    Pikantná baklažánovo-paprikovo-paradajková nátierka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...neošúpaný baklažán som pokrájala na kocky o strane asi 2,5 cm, rovnako kápie a cibuľu, cesnak som ponechala v celku,...

    Pikantná baklažánovo-paprikovo-paradajková nátierka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...do pekáča som dala alobal, na ktorý som rozložila pripravenú zeleninu vedľa seba v jednej vrstve, ak dáte alobal, pekáč sa po upečení zeleniny ľahko čistí, nič sa nepripáli na pekáč, upečená zelenina sa šikovnejšie vyberá a dobre sa zachytí a vyleje aj uvoľnená šťava zo zeleniny,...

    Pikantná baklažánovo-paprikovo-paradajková nátierka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...všetko som osolila a okorenila čerstvo mletým čerstvým korením,...

    Pikantná baklažánovo-paprikovo-paradajková nátierka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ....poliala olejom,...

    Pikantná baklažánovo-paprikovo-paradajková nátierka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...piekla som 30 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov, šupky z paradajok som odstránila, ked všetko trocha vychladlo, ide to ľahko,...

    Pikantná baklažánovo-paprikovo-paradajková nátierka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...do sekáčika som dala upečený baklažán, cibuľu a cesnak, rozsekala na malé kúsky,nie na jemno,...

    Pikantná baklažánovo-paprikovo-paradajková nátierka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...pridala som paradajky, papriku, vytečenú šťavu zo zeleniny aj s olejom, opäť krátko rozsekala na malé kúsky, nie na hladkú kašu,...

    Pikantná baklažánovo-paprikovo-paradajková nátierka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...rozsekanú zeleninu som dala do misy,...

    Pikantná baklažánovo-paprikovo-paradajková nátierka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...rozmiešala, dosolila, dokorenila čerstvo mletým čiernym korením,...

    Pikantná baklažánovo-paprikovo-paradajková nátierka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...pridala som posekané feferonky,...

    Pikantná baklažánovo-paprikovo-paradajková nátierka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...citrónovú šťavu,...

    Pikantná baklažánovo-paprikovo-paradajková nátierka (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...domácu paradajkovú šťavu, ešte raz premiešala...

    Pikantná baklažánovo-paprikovo-paradajková nátierka (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...naplnila do pohára a zvyšok som natrela na čerstvo upečený domáci chlieb a podávala ešte teplé, nátierka je výborná i za studena, tiež ako príloha k mäsu alebo chuťovka a veľmi chutné rýchle pohostenie, nátierka je príjemne pikantná, má dosť výraznú cesnakovú korenistú chuť, sladkosť kápie vyrovnáva citrónová šťava, príprava je veľmi jednoduchá,...

    Pikantná baklažánovo-paprikovo-paradajková nátierka (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ....chcela som odložiť nátierku v pohári do chladničky, ale len chcela, mojim chlapom tak úžasne chutila, že zmizla, len sa tak po nej zaprášilo, potom som robila nátierku znovu, už z dvojnásobnej dávky, avšak tá už po vychladnutí putovala do chladničky, dá sa spraviť aj do zásoby, potom ju však treba zasterilizovať a dať vychladnú do suchého dunstu, môže sa v tomto prípade skladovať v špajzi.

    Pikantná baklažánovo-paprikovo-paradajková nátierka (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

marcel83
Pozanka urcite. Aka hnusna? Kto vyryva? Len som napisal, ze pol hlavicky cesnaku (ktory ma vyraznu aromu aj chut) uplne musel prebit chut jemnej cukety.
radost
na takéto nátierky je celkom múdre minúť zeleninu-ktorá zostala..ak je zdravá..nehnije..žiaden problém..nátierka určite chutná..s baklažánom som ešte nerobila..len s cuketami..
my kľudne aj s celou hlávkou cesnaku..i cibule môže byť viac..
s rôznymi obmenami niečo podobné je naše časté letné menu..
marcel83
Sorry kucharik35 (pusta), ale ja rozdiel v baklazane a cukete nevidim... Stale si stojim za tym, ze je to cesnakova natierka a cuketa(baklazan) bol pouzity len na "nahnanie" objemu.
1x xyz
jozka2
marcel,zobud sa.Cuketa je nevyrazna a baklazan ma vyraznu chut,musi sa osoleny trochu potit aby nebol horky po uoprave,preto mu viac cesnaku neuskodi.Do cukety davam cesnak,ale velmi opatrne,aby tam neprebil chut.Dobre ochutena baklazanova natierka je cosi uzasne.Nerobim doma,lebo niet komu a pre 2 sa mi s tym nechce robit,ale ked idem do Brooklynu,tam je Ruska komunita a plno roznych delli post.kom.ruskych a tureckych a tam si neodpustim tuto pomazanku.Uzasna chut aj zelerovu ta je tiez vyborna.
marcel83
@jozka2 tak s paprikou (nevyrazna) a rajcinou (nevyrazna) treba opratrne, aby neprebili chut baklazanu a cesnaku (vyrazna) a cibule (vyrazna) nevadi, ked je viac?

Schvalne. Dnes rano, kym som odisiel do prace, som manzelke dal rozpis surovin na tuto pomazanku, aby nakupila tie, co doma niesu. (asi len ten baklazan). Pridem z prace a spravim. Som zvedavy na tu specialitu.

Treba to na hrianky potom, ci?
1x dosa
jujoska
@jozka2 neviem ake baklazany predavaju tam u vas, ale ja som ich uz v zivote pripravila a pojedla dost a nikdy som ziadny nemala horky. Neviem preco sa traduju stale taketo povedacky. Mozno ked su uz nejake stare ci co, asi som mala vzdy stastie. Ani nepoznam nikoho, kto by mal takuto skusenost. Ak ich davam vypotit tak len pred grilovanim, aby pustili prebytocnu vodu a neboli mlandrave
huck
@jujoska aj tu u nas za hranicami SR sa mi podar kupit a este ako horke baklazany! Priznavam, ze sa mi zadarilo kupit aj baklazany ktore neboli vobec horke. No kto sa raz opali aj na studene fuka, takze aj ja preventivne nasolim nakrajane baklazany aby sa zbavili horkosti a potom oplachnem studenou vodou aby neboli preslanea osusim utierkou pred pouzitim. No, ale vratme sa ku (citujem)"konstruktivnej kritike" receptu... Kapija je mozno trochu dehidrovana, ale na pripravu pomazanky(termicke spracovanie) nema chybu (menej vody na odparovanie) Ako spomenula @jozka , cesnaku v kombinacii s baklazanom nikdy dost! Baklazan a cuketa nikdy neboli ani nebudu podobne chutou, no vynikajuco spolu obohacuju zeleninove jedla... Aj ked v tomto recepte cuketa nie je. Dnes som robila podobnu pomazanku, len som baklazany osupala (zbavila horkosti solou), ja som pridala aj cuketu a namiesto feferoniek som pridala papricku halapenos. Nepiekla som na plechu, ale vsetku zeleninu som na olivovom oleji dusila v liatinovom voku. Cesnakom som nesetrila. Na konci som vsetko vymixovala tycovym mixerom a este varila kym sa tekutina nevyparila- kym mi tahom varechy na dne neostala cista ciara v pomazanke. Dochutila, naplnila pohariky a pre istotu sterilizovala 10 min kym sa stvoril vakum. To so ani nemusela. Naplnemne za horuca otocit hore dnom bolo dost. Skratka tie same ingrediencie ako @pusta , len pozmenena variacia na temu! Este stale nechapem preco treba rypat len preto, ze sme rozlysnych nazorov! Ved to nas obohacuje!
marcel83
Pomazanka spravena a ochutnana. Drzal som sa striktne receptu a konstatujem, ze cesnakova je velmi. Vobec nieje citit chut rajcin, papriky ani baklazanu. Baklazan som nesolil a nieje to horke. Citim tam chilli (feferony nemam - dal som Trinidad), citron a cesnak. Keby dam aj cuketu, je to jedno...

PS: je to jalapenos a presne, vyjadril som svoj odlisny nazor. ;-)
marcel83
A aby ste nebrblali, ze som len napisal a neskusil, tak pridavam foto ;-)



marcel83
Chutilo, lebo ja cesnakove mozem. Ale cakal som tam aj ten baklazan, ked je to "Pikantná baklažánovo-paprikovo-paradajková nátierka" a o cesnaku (ktory tam je citit viac ako baklazan) ani zmienky. :-?
jozka2
Marcel,ak das vela papriky bude to mat chut ajvaru,ak das vela paradajok bude to mat chut leca.Ingred.musia byt vyvazene.Mne osobne tam cibula a cesnak nevadia a hlavne feferonka,ale nie vela,no voci gustu ziaden disputata.
2x jozka2 a huck
jozka2
jujoska ,co ti mam k tomu dodat,snad iba,ze ta srdecne zdravim tam doma.
jozka2
Marcel uz, ked si chcel kritizovat,tak skor to,ze paradaky maju byt osupane a aj paprika a rozmixovane na jednorodu zmes aby sa neprebijali farby.Neviem preco ma tvoja pomazanka zasa taku nevyraznu farbu,mala by byt skor viac do seda,ale aj tvoja aj jej musia byt vybornej chuti,kazdy robi po svojom,lebo na Slovensku nebolo zvykom robit pomazanky z baklazanov.Mali sme skor jednotvarnu stravu oproti orientu a Balkanu.Marcel skus urobit z bulvy zeleru.
2x pusta a huck
marcel83
@jozka moja je preto taka do cervena, lebo som raciny aj papriku najskor sparil, osupal, rozmixoval a prepasiroval. Nechcel som tam take kusy, ako ma pani. ;-)
jozka2
Tak by sa to malo robit do pomazanok.,ale ak je to na momentalne domace pouzitie tak tie supky tam nevadia.Ja mam radsej takto do hladka rozmixovanu.Ak sa spravne dosoli, okyseli,dochuti, je to fantasticka natierka.
hadik
Raz som baklažán zapekal, ale vôbec mi nechutil, tak sa mu odvtedy vyhýbam.
mimi299
Ahojte, musí sa to piecť? Nestačí to všetko iba rozmixovať? Resp, či to niekto neskúšal a či bol medzi postupami výrazný chuťový rozdiel.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia