Foto: daniella9
Túto vietnamskú polievku som jedla párkrát u nás v bistre a veľmi mi chutila, tak som sa rozhodla, že ju sama vyskúšam uvariť. Hľadala Zobraziť celý popisTúto vietnamskú polievku som jedla párkrát u nás v bistre a veľmi mi chutila, tak som sa rozhodla, že ju sama vyskúšam uvariť. Hľadala som info na nete a tu je výsledok...:-)
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 ks (bez drobkov) |
|
1 ks (veľká) |
|
4 strúčiky |
|
6 guličiek |
|
5 cm kúsok |
|
2, 5 cm kúsok |
|
400 g |
|
3 PL |
|
3 - 4 ks |
|
1 malá hrsť |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
1 tenký plátok alebo jalapeňo (nemusí byť) |
|
6 ks |
|
Postup
-
1
Kura rozdelíme na menšie časti, krídelká stehienka, prsíčka. Odstránime kožu a tuk (na krídlach som kožku nechala), prsíčka odložíme bokom. Zvyšok ešte rozstriháme na menšie časti. Dáme do hrnca, zalejeme vodou a privedieme k varu. Vo vare varíme 3 minúty.
-
2
Medzitým si očistíme cesnak, cibuľu rozdelíme na polovicu - 1/2 dáme bokom, a prichystáme si zázvor. Cibuľu zrezanou časťou opálime na plameni sporáka. Robila som to tak, že som cibuľu napichla na nôž. Cesnak a neošúpaný zázvor opálime zo všetkých strán. Necháme vychladnúť a čiernu časť pod tečúcou vodou odstránime. Zázvor a cesnak popučíme nožom. Takto pripravené majú dodať polievke jemnú dymovú aromu.
-
3
Po troch minútach varu, odstavíme plameň, zlejeme vodu. Hrniec umyjeme, kura tiež očistíme trochou vody. Takto sa má mäsko zbaviť nečistôt a získa sa čistejší vývar*. Kuriatko uložíme opäť do hrnca a zalejeme cca. 3 litrami vody. Pridáme opálené koreniny a škoricu, klinčeky, čierne korenie, cukor a rybiu omáčku. Necháme pomaly variť 2 hodiny.
-
4
Druhú polovicu cibule nakrájame na tenké plátky a zalejeme dvoma šálkami vody s 1 čl soli. Koriandrovú vňať natrháme a pokrájame si jarnú cibuľku aj so zelenou vňatou. Pripravíme si rezance podľa návodu na obale - na pol hodinku necháme odstáť vo vlažnej vode, scedíme a dve minúty necháme variť vo vriacej vode. Potom ich prepláchneme studenou vodou, aby sa nelepili.
- 5
Po dvoch hodinách (skrátila som varenie na jeden a pol hodiny lebo náš sporák je silný aj na tom najslabšom plameni;-)) pridáme kuracie prsia a pohár studenej vody. Potom, ked už sú prsíčka hotové, vyberieme mäsko, aj koreniny. Mäsko necháme vychladnúť a pokrájame. Ochutnáme vývar a podľa potreby dochutíme rybou omáčkou - 2 - 3 PL rybej omáčky, čiernym mletým korením, prípadne troškou cukru - záleží od vašej chuti, a prevaríme ak treba.
- 6
Do misky uložíme rezance, mäsko, jarnú cibuľku a cibuľu v soľnom náleve a koriandrovú vňať, málinko jalapeňa/chilli (ak chcete, ja som nedávala). Misku naplníme vývarom. Servírujeme s mesiačikom limety. HoTovo, dobrú chuť:-) *A aj menej mastný, čo je asi dôvod, prečo som ju našla aj na rôznych stránkach zameraných na chudnutie;-)
- 5
konečne poriadna polievka , čo má hlavu aj pätu. Parádny originálny
a správny postup ktorý dáva záruku výbornej chute. Kto chce mať
pôžitok z kvalitnej vietnamskej polievky vrelo doporučujem. Jedna
chybička - čili paprička tam MUSÍ byť.
Robila som prvýkrát a nebola som si úplne istá ako to vypáli, ekd to bude hotové, ale výsledok bol veľmi dobrý:-)
Polievku sme mali na večeru a dosť jej zostalo, tak zajtra si pridám ešte trochu chilli a budem môcť porovnať tie chute:-)
dakujem za upozornenie, má tam byť ,,vody', vodka tam nemá čo hľadať:-D
no potom ale treba ubrať aj ostatné suroviny:-) lebo klinčkey a zázvor spolu s rybo omáčkou urobia svoje;-)
Phở je vonavy vyvar ale nie stiplavy to ako chuti je na stravnikovi co si prida pri stole.
Aj dnes som mal aj ked to bol tradicny hovadzi s drzkami a jasne ze chilli a mata a sladka bazalka a vela klickov a prikyslene limetkou.
@bembo daj cibulu priamo na elektricky sporak ( nie na sklennu dosku ) co je zabudnute okrem cibule sa opeka aj zazvor.