Pho - Ga (Hanoi style)

daniella9 - fotkadaniella9, 8. marca 2013
Pho - Ga (Hanoi style)
Foto: daniella9

Túto vietnamskú polievku som jedla párkrát u nás v bistre a veľmi mi chutila, tak som sa rozhodla, že ju sama vyskúšam uvariť. Hľadala Zobraziť celý popisTúto vietnamskú polievku som jedla párkrát u nás v bistre a veľmi mi chutila, tak som sa rozhodla, že ju sama vyskúšam uvariť. Hľadala som info na nete a tu je výsledok...:-)

6 - 8
porcií
15 minút
príprava
200 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks (bez drobkov)
1 ks (veľká)
4 strúčiky
6 guličiek
5  cm kúsok
2, 5  cm kúsok
400  g
3  PL
3 - 4  ks
1 malá hrsť
2 PL
1  ks
1 tenký plátok alebo jalapeňo (nemusí byť)
6  ks




Postup

  1. 1

    Kura rozdelíme na menšie časti, krídelká stehienka, prsíčka. Odstránime kožu a tuk (na krídlach som kožku nechala), prsíčka odložíme bokom. Zvyšok ešte rozstriháme na menšie časti. Dáme do hrnca, zalejeme vodou a privedieme k varu. Vo vare varíme 3 minúty.

    Pho - Ga (Hanoi style) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým si očistíme cesnak, cibuľu rozdelíme na polovicu - 1/2 dáme bokom, a prichystáme si zázvor. Cibuľu zrezanou časťou opálime na plameni sporáka. Robila som to tak, že som cibuľu napichla na nôž. Cesnak a neošúpaný zázvor opálime zo všetkých strán. Necháme vychladnúť a čiernu časť pod tečúcou vodou odstránime. Zázvor a cesnak popučíme nožom. Takto pripravené majú dodať polievke jemnú dymovú aromu.

    Pho - Ga (Hanoi style) - obrázok 2
  3. 3

    Po troch minútach varu, odstavíme plameň, zlejeme vodu. Hrniec umyjeme, kura tiež očistíme trochou vody. Takto sa má mäsko zbaviť nečistôt a získa sa čistejší vývar*. Kuriatko uložíme opäť do hrnca a zalejeme cca. 3 litrami vody. Pridáme opálené koreniny a škoricu, klinčeky, čierne korenie, cukor a rybiu omáčku. Necháme pomaly variť 2 hodiny.

    Pho - Ga (Hanoi style) - obrázok 3
  4. 4

    Druhú polovicu cibule nakrájame na tenké plátky a zalejeme dvoma šálkami vody s 1 čl soli. Koriandrovú vňať natrháme a pokrájame si jarnú cibuľku aj so zelenou vňatou. Pripravíme si rezance podľa návodu na obale - na pol hodinku necháme odstáť vo vlažnej vode, scedíme a dve minúty necháme variť vo vriacej vode. Potom ich prepláchneme studenou vodou, aby sa nelepili.

  5. 5

    Po dvoch hodinách (skrátila som varenie na jeden a pol hodiny lebo náš sporák je silný aj na tom najslabšom plameni;-)) pridáme kuracie prsia a pohár studenej vody. Potom, ked už sú prsíčka hotové, vyberieme mäsko, aj koreniny. Mäsko necháme vychladnúť a pokrájame. Ochutnáme vývar a podľa potreby dochutíme rybou omáčkou - 2 - 3 PL rybej omáčky, čiernym mletým korením, prípadne troškou cukru - záleží od vašej chuti, a prevaríme ak treba.

    Pho - Ga (Hanoi style) - obrázok 5
  6. 6

    Do misky uložíme rezance, mäsko, jarnú cibuľku a cibuľu v soľnom náleve a koriandrovú vňať, málinko jalapeňa/chilli (ak chcete, ja som nedávala). Misku naplníme vývarom. Servírujeme s mesiačikom limety. HoTovo, dobrú chuť:-) *A aj menej mastný, čo je asi dôvod, prečo som ju našla aj na rôznych stránkach zameraných na chudnutie;-)

    Pho - Ga (Hanoi style) - obrázok 6

Diskusia k receptu

angast
@daniella9
konečne poriadna polievka , čo má hlavu aj pätu. Parádny originálny
a správny postup ktorý dáva záruku výbornej chute. Kto chce mať
pôžitok z kvalitnej vietnamskej polievky vrelo doporučujem. Jedna
chybička - čili paprička tam MUSÍ byť.
daniella9
dakujem:-)
Robila som prvýkrát a nebola som si úplne istá ako to vypáli, ekd to bude hotové, ale výsledok bol veľmi dobrý:-)
Polievku sme mali na večeru a dosť jej zostalo, tak zajtra si pridám ešte trochu chilli a budem môcť porovnať tie chute:-)

daniella9
Ešte doplním, tá rybia omáčka je dôležitá. To, čo je sojová omáčka pre Cínu, je rybia omáčka pre J-V Aziu. Zháňala som ju vo všetkých obchodoch, ale nikde ju nemali, nakoniec sa mi ju podarilo kúpiť v jednom vietnamskom bistre - 725 ml za 2 eurá, zn. Squid. Ked som hľadala info o rybej omáčke, tak som sa dočítala, že omáčka tejto značky sa považuje za veľmi kvalitnú, tak som rada, že sa mi ju podarilo zohnať:-) A aj ma napadlo, že ak by som ju nezohnala, tak by som ju nahradila sojovkou, ale miešať prvky čínskej gastronomie do vietnamskej sa mi vôbec nepáčilo. Teraz viem povedať, že ak má ísť niekam rybia omáčka, tak tam treba dať rybiu omáčku, pretože je to úplne iná chuť ako chuť sojovej omáčky, to len na margo toho ak by niekto takto uvažoval:-)
slavka11
v postupe mas ze cibula sa namoci do vodky a v surovinach ti to chyba. Je to ok?
evanaaa
dalo by sa skúsiť aj s menším nmnožstvom ( nie cel kura), rybiu omáčku mám, ale koriander asi nezoženiem. Rezance ryžové používam všeobecne ( muž iné nechce), ale ja ich nevarím, zalejem vriacou vodou, prikryjem a nechám dlho oddychovať, preto ich robím s predstihom. Ak by som ich chcela povariť, namáčam len asi 3-5 minút a pootm 3 min. varím.
daniella9
@evanaaa
no potom ale treba ubrať aj ostatné suroviny:-) lebo klinčkey a zázvor spolu s rybo omáčkou urobia svoje;-)
bembo
keďže nemám plynový sporák,čím môžem nahradiť otvorený oheň,aby to malo tú správnu dymovú arómu?rád by som si túto polievku pripravil.vyzerá veľmi dobre.
2010
Phở je skomolene francuzske slovo pot au feu + cinske korenia a slize + vietnamske bylinky ako dekoracia.
Phở je vonavy vyvar ale nie stiplavy to ako chuti je na stravnikovi co si prida pri stole.
Aj dnes som mal aj ked to bol tradicny hovadzi s drzkami a jasne ze chilli a mata a sladka bazalka a vela klickov a prikyslene limetkou.
@bembo daj cibulu priamo na elektricky sporak ( nie na sklennu dosku ) co je zabudnute okrem cibule sa opeka aj zazvor.









SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia