Pestrofarebný chlebíček a chlebíček Úsvit

maxinka - fotkamaxinka, 11. mája 2016
Pestrofarebný chlebíček a chlebíček Úsvit
Foto: maxinka

Aj keď základ prvého chlebíčka tvorí bielkové cesto, nie je vôbec presladený. Pridáva sa do neho mak, ktorý nie je treba mlieť. A aj keď je to múčnik ako stvorený pre letné dni, nepridáva sa do neho ovocie čerstvé ale sušené a kandizované. Druhý chlebíček je nevídané atraktívne pečivo, avšak veľmi jednoduché a rýchle čo sa týka prípravy. A taktiež trvanlivé, pretože aj po 3 dňoch je chlebíček úžasne vláčny.

45 minút
príprava
90 minút
na 170 - 180 °C

Suroviny

Suroviny na 1. chlebíček:
6 ks
170 g
1 ks
1 KL
135 g
1 ks
3 PL
 z polovice citróna
6 ks
12 - 14 ks
4 - 5 kvapiek
2. chlebíček, žĺtkové cesto:
6 ks
3 Pl
1 KL
3 Pl
3 PL
0,5 KL
3 - 4 PL
2. chlebíček, bielkové cesto: sem ide všetko to, čo do žĺtkového, len namiesto žĺtkov idú bielky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto na 1. chlebíček: Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Po lyžiciach zapracujeme šľahačom oba druhy cukru a citrónovú šťavu. Vmiešame múku premiešanú s práškom do pečiva, makom, citrónovou kôrou, nakoniec v hrubej múke obalené marhule a kandizované ovocie, vmiešame esenciu, premiešame a naložíme do formy na chlebíček, vyložený papierom na pečenie. Pečieme na 180 °C asi 40 - 45 minút. V závere urobíme test špajdľou či je dobre prepečený.

  2. 2

    Po upečení necháme chlebíček krátko vydýchať a vyklopený na mriežke necháme celkom vychladnúť. Podávame ho poprášený práškovým cukrom.

  3. 3

    Cesto na 2. chlebíček: Žĺtkové cesto: Žĺtky vyšľaháme s krupicovým aj vanilkovým cukrom a tenkým pramienkom zašľaháme olej. Ďalej zapracujeme múku premiešanú s kypriacim práškom a cesto nalejeme do formy vyloženej papierom na pečenie. Vrstvu cesta husto poprášime kakaom a opatrne naň rozotrieme vrstvu bieleho cesta, ktoré sme pripravili rovnako ako žĺtkové, len namiesto žĺtkov šľaháme bielka. Povrch cesta môžeme posypať ríbezľami (nemusia byť).

  4. 4

    Pečieme na 170 °C cca 40 minút. Nutná skúška špajdľou. Múčnik necháme vo forme asi 5 minút schladiť, potom ho vyklopíme na podložku a celkom vychladnutý rozdelíme na plátky.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Koláčik "úsvit" je neskutočne jemný a dekoratívny, stačí pre menšie pohostenie. Do žĺtkového cesta som dala kukuričnú polohrubú múku a do bielkového pohánkovú. Mali sme k nemu kopček kyslej smotany a marhuľový džem. Podobnú formu som mala 11x26cm, naspodok som prv naliala žlté cesto, bielkové v rúre veľmi naskočilo, po vybratí sa urovnalo ale koláčik som prevrátila z formy, tak nie je vysoký, cesto je jemnulinké. Ďakujem ešte raz, @maxinka :-)


Oba chlebíčky jsou super krásné!! Zvláště Úsvit je kouzelný! Vděčná záležitost, moje maminka dělá podobně, léty vypilováno k dokonalosti. Děkuji za recepty, oba se mi moc líbí! Jsi šikulka!!