Pestrofarebný chlebíček a chlebíček Úsvit

maxinka - fotkaMaxinka, 11. mája 2016 20:03
Ďalšie recepty »
Pestrofarebný chlebíček a chlebíček ÚsvitFoto: maxinka

Aj keď základ prvého chlebíčka tvorí bielkové cesto, nie je vôbec presladený. Pridáva sa do neho mak, ktorý nie je treba mlieť. A aj keď je to múčnik ako stvorený pre letné dni, nepridáva sa do neho ovocie čerstvé ale sušené a kandizované. Druhý chlebíček je nevídané atraktívne pečivo, avšak veľmi jednoduché a rýchle čo sa týka prípravy. A taktiež trvanlivé, pretože aj po 3 dňoch je chlebíček úžasne vláčny.

45 min
príprava
90 min
na 170 - 180 °C

Suroviny

Suroviny na 1. chlebíček:
6 ks
170 g
1 ks
1 KL
135 g
1 ks
3 PL
 z polovice citróna
6 ks
12 - 14 ks
4 - 5 kvapiek
2. chlebíček, žĺtkové cesto:
6 ks
3 Pl
1 KL
3 Pl
3 PL
0,5 KL
3 - 4 PL
2. chlebíček, bielkové cesto: sem ide všetko to, čo do žĺtkového, len namiesto žĺtkov idú bielky
TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    Cesto na 1. chlebíček: Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Po lyžiciach zapracujeme šľahačom oba druhy cukru a citrónovú šťavu. Vmiešame múku premiešanú s práškom do pečiva, makom, citrónovou kôrou, nakoniec v hrubej múke obalené marhule a kandizované ovocie, vmiešame esenciu, premiešame a naložíme do formy na chlebíček, vyložený papierom na pečenie. Pečieme na 180 °C asi 40 - 45 minút. V závere urobíme test špajdľou či je dobre prepečený.

  2. 2

    Po upečení necháme chlebíček krátko vydýchať a vyklopený na mriežke necháme celkom vychladnúť. Podávame ho poprášený práškovým cukrom.

  3. 3

    Cesto na 2. chlebíček: Žĺtkové cesto: Žĺtky vyšľaháme s krupicovým aj vanilkovým cukrom a tenkým pramienkom zašľaháme olej. Ďalej zapracujeme múku premiešanú s kypriacim práškom a cesto nalejeme do formy vyloženej papierom na pečenie. Vrstvu cesta husto poprášime kakaom a opatrne naň rozotrieme vrstvu bieleho cesta, ktoré sme pripravili rovnako ako žĺtkové, len namiesto žĺtkov šľaháme bielka. Povrch cesta môžeme posypať ríbezľami (nemusia byť).

  4. 4

    Pečieme na 170 °C cca 40 minút. Nutná skúška špajdľou. Múčnik necháme vo forme asi 5 minút schladiť, potom ho vyklopíme na podložku a celkom vychladnutý rozdelíme na plátky.

Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist