Foto: maxinka
Aj keď základ prvého chlebíčka tvorí bielkové cesto, nie je vôbec presladený. Pridáva sa do neho mak, ktorý nie je treba mlieť. A aj Zobraziť celý popisAj keď základ prvého chlebíčka tvorí bielkové cesto, nie je vôbec presladený. Pridáva sa do neho mak, ktorý nie je treba mlieť. A aj keď je to múčnik ako stvorený pre letné dni, nepridáva sa do neho ovocie čerstvé ale sušené a kandizované. Druhý chlebíček je nevídané atraktívne pečivo, avšak veľmi jednoduché a rýchle čo sa týka prípravy. A taktiež trvanlivé, pretože aj po 3 dňoch je chlebíček úžasne vláčny.
príprava
na 170 - 180 °C
Suroviny
Suroviny na 1. chlebíček: | |
6 ks |
|
170 g |
|
1 ks |
|
1 KL |
|
135 g |
|
1 ks |
|
3 PL |
|
z polovice citróna |
|
6 ks |
|
12 - 14 ks |
|
4 - 5 kvapiek |
|
|
|
|
|
2. chlebíček, žĺtkové cesto: | |
6 ks |
|
3 Pl |
|
1 KL |
|
3 Pl |
|
3 PL |
|
0,5 KL |
|
3 - 4 PL |
|
2. chlebíček, bielkové cesto: sem ide všetko to, čo do žĺtkového, len namiesto žĺtkov idú bielky |
Postup
-
1
Cesto na 1. chlebíček: Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Po lyžiciach zapracujeme šľahačom oba druhy cukru a citrónovú šťavu. Vmiešame múku premiešanú s práškom do pečiva, makom, citrónovou kôrou, nakoniec v hrubej múke obalené marhule a kandizované ovocie, vmiešame esenciu, premiešame a naložíme do formy na chlebíček, vyložený papierom na pečenie. Pečieme na 180 °C asi 40 - 45 minút. V závere urobíme test špajdľou či je dobre prepečený.
- 2
Po upečení necháme chlebíček krátko vydýchať a vyklopený na mriežke necháme celkom vychladnúť. Podávame ho poprášený práškovým cukrom.
- 3
Cesto na 2. chlebíček: Žĺtkové cesto: Žĺtky vyšľaháme s krupicovým aj vanilkovým cukrom a tenkým pramienkom zašľaháme olej. Ďalej zapracujeme múku premiešanú s kypriacim práškom a cesto nalejeme do formy vyloženej papierom na pečenie. Vrstvu cesta husto poprášime kakaom a opatrne naň rozotrieme vrstvu bieleho cesta, ktoré sme pripravili rovnako ako žĺtkové, len namiesto žĺtkov šľaháme bielka. Povrch cesta môžeme posypať ríbezľami (nemusia byť).
- 4
Pečieme na 170 °C cca 40 minút. Nutná skúška špajdľou. Múčnik necháme vo forme asi 5 minút schladiť, potom ho vyklopíme na podložku a celkom vychladnutý rozdelíme na plátky.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem, doteraz som bola pasívna členka, ktorá rada varí a ešte radšej pečie, ale prečo sa nepodeliť keď je niečo dobré.
áno, žĺtka ostanú, idú len bielka
ide tam prášok do pečiva, tak sa toho nebojte
Ja som tiež robila prvýkrát a takto sa mi vydarili, tak verím, že sa aj Vám vydaria
Esi, u nás se první pečou kynuté koláče /maminka dává do těsta jen žloutky/, bílky zůstávají. Do sklenice s víčkem dává bílky, které uchovává v lednici. Jakmile nastane vhodný čas, tedy už je bílků dost, upeče bílkový chlebíček. Ničeho se neboj, trénink dělá závodníka! Ať se ti daří!!
A ještě jedna poznámka - olej dáváme do těsta až je v něm zamíchána většina nebo všechna mouka. Sníh tak moc neopadne, není to tak velký šok. Tento postup stojí za vyzkoušení.
Je mi ľúto, obrázok som nestihla, už nič nezostalo.
Super, teším sa tiež.
zaujímavý nápad, neviem či by sa to neroztieklo po tom bielom, ale pokiaľ sa nevyskúša tak nevieme
Áno, ja ich kupujem v Tescu, tiež sú medzi sušeným ovocím.
Pridávam tip na zvyšné bielky. Keď ich nechcem hneď spotrebovať dávam ich do kelímkov, na vrchnáčik si napíšem počet kusov a uložím do mrazničky. Po rozmrazení sú ako čerstvé. Neskôr z nich niečo upečiem. Je veľa receptov kde sa dajú využiť. Ja z nich robím aj výborné bielkové krémeše.
Veľkosť formy je 28×9 cm. No neviem ako to dopadne s lekvárom. Neviem či sa neroztečie do vrstiev. Kakao to istí, pekne ich oddeľuje a je to také efektné.
Ďakujem za odpoveď. Nebudem riskovať, kakao vyzerá tiež veľmi dobre a s ním problém nebude;-)
Vyzerá naozaj krásne.