Pestrofarebný chlebíček a chlebíček Úsvit
Autor receptu: maxinka
Aj keď základ prvého chlebíčka tvorí bielkové cesto, nie je vôbec presladený. Pridáva sa
do neho mak, ktorý nie je
treba mlieť. A aj keď je to múčnik ako stvorený pre letné dni, nepridáva sa do neho
ovocie čerstvé ale sušené a
kandizované. Druhý chlebíček je nevídané atraktívne pečivo, avšak veľmi jednoduché a
rýchle čo sa týka prípravy. A
taktiež trvanlivé, pretože aj po 3 dňoch je chlebíček úžasne vláčny.
45 minút príprava |
90 minút na 170 - 180 °C |
Postup
- Cesto na 1. chlebíček: Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Po lyžiciach zapracujeme šľahačom oba druhy cukru a citrónovú šťavu. Vmiešame múku premiešanú s práškom do pečiva, makom, citrónovou kôrou, nakoniec v hrubej múke obalené marhule a kandizované ovocie, vmiešame esenciu, premiešame a naložíme do formy na chlebíček, vyložený papierom na pečenie. Pečieme na 180 °C asi 40 - 45 minút. V závere urobíme test špajdľou či je dobre prepečený.
- Po upečení necháme chlebíček krátko vydýchať a vyklopený na mriežke necháme celkom vychladnúť. Podávame ho poprášený práškovým cukrom.
- Cesto na 2. chlebíček:
Žĺtkové cesto: Žĺtky vyšľaháme s krupicovým aj vanilkovým cukrom a tenkým pramienkom zašľaháme olej. Ďalej zapracujeme múku premiešanú s kypriacim práškom a cesto nalejeme do formy vyloženej papierom na pečenie. Vrstvu cesta husto poprášime kakaom a opatrne naň rozotrieme vrstvu bieleho cesta, ktoré sme pripravili rovnako ako žĺtkové, len namiesto žĺtkov šľaháme bielka. Povrch cesta môžeme posypať ríbezľami (nemusia byť).
- Pečieme na 170 °C cca 40 minút. Nutná skúška špajdľou. Múčnik necháme vo forme asi 5 minút schladiť, potom ho vyklopíme na podložku a celkom vychladnutý rozdelíme na plátky.