Pestrofarebný chlebíček a chlebíček Úsvit

Autor receptu: maxinka

Aj keď základ prvého chlebíčka tvorí bielkové cesto, nie je vôbec presladený. Pridáva sa do neho mak, ktorý nie je treba mlieť. A aj keď je to múčnik ako stvorený pre letné dni, nepridáva sa do neho ovocie čerstvé ale sušené a kandizované. Druhý chlebíček je nevídané atraktívne pečivo, avšak veľmi jednoduché a rýchle čo sa týka prípravy. A taktiež trvanlivé, pretože aj po 3 dňoch je chlebíček úžasne vláčny.

45 minút
príprava
90 minút
na 170 - 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto na 1. chlebíček: Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Po lyžiciach zapracujeme šľahačom oba druhy cukru a citrónovú šťavu. Vmiešame múku premiešanú s práškom do pečiva, makom, citrónovou kôrou, nakoniec v hrubej múke obalené marhule a kandizované ovocie, vmiešame esenciu, premiešame a naložíme do formy na chlebíček, vyložený papierom na pečenie. Pečieme na 180 °C asi 40 - 45 minút. V závere urobíme test špajdľou či je dobre prepečený.
  2. Po upečení necháme chlebíček krátko vydýchať a vyklopený na mriežke necháme celkom vychladnúť. Podávame ho poprášený práškovým cukrom.
  3. Cesto na 2. chlebíček: Žĺtkové cesto: Žĺtky vyšľaháme s krupicovým aj vanilkovým cukrom a tenkým pramienkom zašľaháme olej. Ďalej zapracujeme múku premiešanú s kypriacim práškom a cesto nalejeme do formy vyloženej papierom na pečenie. Vrstvu cesta husto poprášime kakaom a opatrne naň rozotrieme vrstvu bieleho cesta, ktoré sme pripravili rovnako ako žĺtkové, len namiesto žĺtkov šľaháme bielka. Povrch cesta môžeme posypať ríbezľami (nemusia byť).
  4. Pečieme na 170 °C cca 40 minút. Nutná skúška špajdľou. Múčnik necháme vo forme asi 5 minút schladiť, potom ho vyklopíme na podložku a celkom vychladnutý rozdelíme na plátky.