Bezlepkové perníkové guľky

Perníkové guľôčky bez lepku

Autor receptu: novalim

Ako sa hovorí - dve muchy jednou ranou. A to je aj náš dnešný prípad. Máme pre vás totiž recept dva v jednom.* Upečte si liaty perník z našej bezgluténovej zmesi Perník v prášku a polovicu z neho postrúhajte do perníkových guliek. Zvyšný nakrájajte na kúsky a máte dva úžasné vianočné koláčiky na stole. Dobrý nápad, čo poviete?

70 (+ chladenie) minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si upečieme perník, ideálne aj deň vopred. Vo väčšej mise premiešame suché prísady - perník v prášku, kakaový prášok, sódu, klinčeky a škoricu. Potom primiešame aj mlieko, olej a rozšľahané vajcia. Vznikne nám polotekuté cesto.
  2. Zmes vylejeme na plech s rozmermi asi 20x30 cm, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme asi 30 minút pri 180 °C. Perník je hotový, keď je na povrchu upečený, na dotyk pružný a po zapichnutí špajle do cesta, špajľa vyjde von suchá.
  3. Požadované množstvo vychladnutého perníka postrúhame na jemno. Zvyšok perníka nakrájame, posypeme práškovým cukrom a podávame samostatne ako koláč.
  4. Z postrúhaného perníka spolu s ostatnými prísadami na dokončenie vypracujeme hmotu, ktorú uložíme aspoň na hodinu do chladničky.
  5. Potom z nej odoberáme po kúskoch a tvarujeme guľôčky, ktoré obaľujeme buď v kakaovom prášku alebo v posekaných lieskovcoch. Môžeme ukladať do malých košíčkov na guľky. Skladujeme v chladničke.