Perníkové guľky

matja - fotkamatja, 17. decembra 2011
Perníkové guľky
Foto: matja

Ak vám náhodu, tak ako mne ostane zvyšok perníka (pečený v celku, nie malé koláčiky) môžete skúsiť pripraviť perníkové guľky. Keďže recept som vytvárala Zobraziť celý popisAk vám náhodu, tak ako mne ostane zvyšok perníka (pečený v celku, nie malé koláčiky) môžete skúsiť pripraviť perníkové guľky. Keďže recept som vytvárala len tak "za chodu" neuvádzam množstvá surovín, tie sa i tak odvíjajú od množstva nezjedeného perníka.

30 minút
príprava

Suroviny

 (alebo iný)
 /rum
 kvalitná
Na obaľovanie:




Postup

  1. 1

    Nezjedený perník necháme voľne dobre preschnúť. Ak je preschnutý a drobivý postrúhame, pomelieme, posekáme ho, alebo akýmkoľvek spôsobom privediem do stavu "strúhanka".

  2. 2

    Hrozienka si namočíme do brusnicového sirupu, ktorý sme rozriedili s trochou vody a pridáme aj rumovú arómu či rum. Kým hrozienka nasávajú chute, horkú (kvalitnú) čokoládu si nasekáme na drobné kocky a čokoládu na varenie si rozpustíme vo vodnom kúpeli. Zmiešame spolu perníkovú strúhanku, nasekanú čokoládu, hrozienka aj s trochou sirupu v ktorom sa lúhovali a nakoniec aj roztopenú čokoládu na varenie. Po dôkladnom premiešaní, spracovaní by mala vzniknúť dobre tvarovateľná a nelepivá hmota.

  3. 3

    Zo vzniknutej hmoty tvarujeme guľky (veľkosti aká sa vám páči a chutí ), ktoré dobre vyváľame v kokosovej múčke.

Diskusia k receptu

bejgi
zaujímavé tak použiť perník, môže to byť dobré :-) A kto u vás nedojedá perník, lebo u nás sa hneď po zakúpení zje :D
ancicka
Perníkove guľky som ešte nerobila,ale plním perníky z perníkovým cestom a sú vynikajúce.Tak asi aj tieto guľky budú fajnové.
matja
Oplati sa tieto gulky vyskusat (najma tym ktory lubia viac sladke), su uplne ine ako vsetky gulky co som doteraz ochutnala :)
@bejgi z pernika som vyrabala adventny kalendar a ostalo mi tam dost odrezkov a tie nikto nechcel ... tak som nechala vysusit a toto vymyslela
@ancicka zaujalo ma to plenenie pernikov pernikovym cestom - nechcelo by sa ti pridat recept?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia