Peposo podľa Emanuela Ridiho fotorecept

afataga - fotkaafataga, 23. februára 2014
Peposo podľa Emanuela Ridiho (fotorecept)
Foto: afataga

Nemám rada dlhé úvody, ale musím urobiť výnimku. Toto jedlo som už robila dva krát, originál si môžete pozrieť tu: http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Peposo. Takto si vraj Zobraziť celý popisNemám rada dlhé úvody, ale musím urobiť výnimku. Toto jedlo som už robila dva krát, originál si môžete pozrieť tu: http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Peposo. Takto si vraj kedysi pripravovali obed tehliari, čo vypaľovali tehly, do pece na kraj šupli pekáč s mäsom a robilo sa to samo niekoľko hodín, preto je asi použitých málo surovín. Ja ale nemám rada mastné hovädzie mäso, pre mňa má ten tuk akúsi pachuť, podarilo sa mi kúpiť kúsok krásneho krku a doložila som stehnom Tento rcp som tu nenašla

6
porcií
8 minút
príprava
180 minút
na 170 °C

Suroviny

1 kg
podľa chuti
14 g
8 strúčikov
0,7 l
navyše:
1 PL




Postup

  1. 1

    Keďže som použila chudé mäso, navyše oproti receptu som pekáč trochu vymastila masťou, aby omáčka bola šmykľavejsšia :-). Skúšala som už aj s chilli, ale tu som chcela ponúknuť pôvodný recept. Do pekáča som uložila kúsky mäsa, ja som ich trochu osolila

    Peposo podľa Emanuela Ridiho (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Posypala som korením nadrveným v mažiari, vraj tehliari dávali na 1 kg mäsa 20g korenia, ja som dala 14g sáčok, pomedzi mäso som nastrkala celé neolúpané strúčiky cesnaku

    Peposo podľa Emanuela Ridiho (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zaliala som vínom a dala piecť na 170°

    Peposo podľa Emanuela Ridiho (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Piekla som 3 hodiny, tu je výsledok

    Peposo podľa Emanuela Ridiho (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Príloha bol chlieb, skúšala som aj so zemiakmi, s ryžou aj s knedľou, ale s chlebom sa mi to javí najlepšie

    Peposo podľa Emanuela Ridiho (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Použila som toto víno:

    Peposo podľa Emanuela Ridiho (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

havino
no vieš čo teda, parádne. Uložím, nech nehľadám, ja moc vínové nemám rada, ale chlapi mávajú seansy, upečiem im chlieb a oni radi takéto aj s vínom. Nemám ani šajnu, ako šťava chutí z toľkého vína, tak som aj zvedavá.
izabella929
@afataga...recept sa mi veľmi páči...)) pripomenulo mi to rozprávanie tety Pirošky, keď sme boli na Hortobágyi..že pokiaľ sa nasádzaný chlebík piekol v murovanej peci, pripravila si do hlineného pekáča celé kurča, obložila ho zemiakmi, osolila, pridala štipku masti...keď vybrala chlebík z pece, strčila do ešte stále horúcej pece pekáč s mäsom a zemiakmi, zatvorila dvere a išla spať..chlebík sa piekol od 2 hod. vnoci..keď sa vyspala , bol práve obed a do chrumkava upečená kuracina so zamiakmi bola na stole..
stacy77777
no veď vravím, že tvoje fotky vyzerajú ako profi...takto variť sa ja asi nikdy nenaučím,ale krásne sa na to pozerá
eviana
@afataga , vydarene peposo, naozaj takmer ako od Emanuela :) a dokonalé fotky :)
tiginko
a ja som prišla na chuť veru talianskym a francúzskym jedlám pripravovaným hlavne na červenom víne. Je vidieť, že si moja krvná skupina - jednoduché, málo surovín a takmer bez práce. A výsledok priam exkluzívny
kimlo
Vyzera to dobre, kde dostat to vino?
afataga
dakujem za pekne slova
@havino to kam uz ten svet dospel, ked seanse mavaju chlapi? kedysi ich mavali zeny a potom ich upalovali :-)
@izabella929 tak vidis, aki boli ludia vynaliezavi, vyuzili vsetko teplo
@stacy77777 neprehanaj, ved toto by uvarilo aj 10-rocne decko
@tiginko aj ty mas nulu? :-)
@kimlo vselikde, ja som kupodivu kupila v kauflande
radost
ako bolo pečené..??prikryté ..či nahé..??
celú fľašku vína..??
bolo mäkké..??
Ps.:za otázky zodpovedám sama..hlúposť je len moja vina..!!..:-)))
medovnicek
krásne foto a veľmi zaujímavý recept, páči sa mi aj ten úvod k nemu, mám rada jedlá s históriou:)
ywett
palec hore, krásne foto aj recept lákavý
kukulienka71
Noooo,rada by som si pochutila..ukážkové hov.predné si zohnala...staré recepty majú čo do seba,určite sa takéto jedlo bude môjmu mužovi páčiť;-)KK,*****
afataga
@radost asi takto: pieklo sa zakryte, keby som ho piekla odokryte tak dlho, asi by z neho zostali iba oskvarky :-). ano cela flasa vina, maso bolo uplne makulinke, az sa rozpadavalo
@medovnicek , @maragretka28 , @ywett dakujem divecence
@kukulienka71 dakujem, hovadzie predne ma byt podla povodneho rcp., ja som dala krk a stehno, ako som napisala v uvode, nepodarilo sa mi kupit pekne predne, ak sa ti zadari, asi to bude lepsie, ale nie kazdemu vadi mastne hovadzie ako mne
jujoska
sice na fotke to vyzera trosku nevabne cierne, ale to je urcite tym korenim a vinom... mam rada podobne dusene hovadzie a na cervenom vine jak by smet. Urcite stoji za vyskusanie, u mna asi s tarhonou
kukulienka71
@afataga ,už bolo neskoro,asi zato som prehliadla tvoj úvod:-)ďakujem za odpoveď,skúsim zohnať pekné predné,ja ho mám radšej ako stehno.
afataga
@jujoska uznavam, ze jedlo nie je moc fotogenicke :-) ale to je tym vinom, myslim, ze ani nie korenim, daj vediet ak skusis
lusinkab
No akoze sa dnes nehnevajte ale ja nestiham dnes ukladat co tu kazdy za dobroty dava a toto je jeden z tych receptov ktory musim urcite vyskuat :-) krasne naservirovane a vysvetlene no uz len vyskusat :-)
mariamka
skoda ze uz som to pekne hovadzie minula, ale najblizsie idem podla tehliara Manu,, aj ked foto nenapoveda, urcite to chuti skvele a hlavne, urobi to Samo ;-) diky, ze si dala aj kusok historie, az take dlhe to zas nebolo :))
afataga
@mariamka aj k tebe chodi varit Samo? teda ten stiha :-) no som zvedava, ked to uvaris, teda Samo ked uvari, ci to budes mat ruzove :-)
dandika1
@atafaga 1.3 .2014 recept ma zaujal hovadzie sa u nas vari casto,len toho vina ((je pre mna osobme vela zo zdrav. dovodov))chlapom to bude urcite chutit,uzivam vino ,ale tak 2.deci a necham odparit no kedze chcem recept vyskusat tak to urobim podla Teba,pouzijem zadne hov. lebo to mam stale v mrazaku dufam ,ze sa vydari potom napisem.Vdaka uz sa tesim:::
afataga
@dandika toho vina sa neboj, za ten cas sa vsetok alkohol odpari, zostane len ta chut, ale neviem, ake mas zdravotne problemy, ty to vies najlepsie, budem rada, ak vyskusas a napises, ci chutilo, dakujem
@zajac22 dakujem
mijaita
@Afataga nekde jsem se asi zapomnela, ze na to koukam ako puk? Jen co pujdu kupovat maso, vzpomenu a urcite upomalim v troube. To bude ono. A priloha? Proč? :-) A ta fotka je fakt pekna!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia