Pečivo - vtáčiky fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 29. marca 2016

Nápad tvaru pečiva mi poslala mailom Janka, cesto som použila v trocha pozmenenej forme z receptu od @havino https://varecha.pravda.sk/recepty/spaldove-pecivo-fotorecept/62659-recept.html

12
porcií
40 minút
príprava
18-20 minút
na 220 °C

Suroviny

250 g
80 g
170 g
50 g
2 ČL
1 ČL
1 bal.
300 ml
Na potretie:
1 ks
Na očká:

Postup

  1. 1

    Všetky suroviny som dala vymiesiť robotovi, potom som cesto zakryla a nechala kysnúť na teplom mieste skoro hodinu. Na jemne pomúčenej doske som ho rozdelila na 12 kúskov, tie sformovala do guliek a následne po jednom vyšúľala na hadíkov hrubých ako palec. Samotné formovanie vtáčikov nie je vôbec ťažké: hadíkovi preložíme jeden koniec cez druhý

    Pečivo - vtáčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pravú nožičku prevlečieme spodkom a vytiahneme cez stred slučky hore - to bude hlavička. Odporúčam urobiť hlavičky dominantnejšie, ja som mala vtáčikov akýchsi priškrtených:-)

    Pečivo - vtáčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z hlavičky vyformujeme vytiahnutím kúska cesta zobáčik. Vyčnievajúcu nožičku sploštíme na chvostík

    Pečivo - vtáčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Chvostík pomocou nožničiek nastriháme na pierka

    Pečivo - vtáčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pomocou špáratka vyhĺbime jamky na očká. Výdatne mi pri tejto činnosti pomáhala Karolínka

    Pečivo - vtáčiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a nastrkáme do nich zrnká čierneho korenia

    Pečivo - vtáčiky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zobáčik nastrihneme vodorovne, aby sme ho otvorili

    Pečivo - vtáčiky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hotové vtáčiky necháme podkysnúť na plechu s pečiacim papierom. Niekedy v polčase zapneme rúru na 220°C, na spodnú mriežku pritom vložíme plech s 2dcl vody. Nakysnuté vtáčiky potrieme rozmiešaným žĺtkom a vložíme do horúcej rúry.

    Pečivo - vtáčiky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    po siedmich minútach plech s vodou vyberieme a pečieme vtáčikov ďalej do červena, spolu asi 20 minút.

    Pečivo - vtáčiky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Čerstvé pečivo po vychladnutí sa dá hneď zamraziť v mikroténovom vrecku, potom podľa potreby vždy vytiahnuť v predstihu a máme vystaráno. Korenie pred konzumáciou odstránime.

    Pečivo - vtáčiky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

smejkad
Takéto nám starká robievala v peci pri dome, keď piekla chlieb, len ich nepotierala. Jaaaaaaaj, kuku, moje krásne detstvo :-D
kecemis
Pekne si sa pohrala. Urcite aj Karolinka mala uzasnu radost pri priprave a urcite aj pri hotovych .
zolik
teda @kuku Ty sa vies vyhrat. nadhera. byt Tvojou susedou, aj muku by som Ti kupovala.
jack
Tak toto hej.Škoda ich zjesť.Šikovná si.
haji
Kukulienka krásní ptáčci, kouzelné těsto!! Tleskáám!! A to já bych je ráda okusila...!! jejda.. I moje babi je dělávala, jojo...
monty469
Krasny recept, pekne vypracovany, len potvrdzuješ to čo vie asi už každý , že si šikovnica veľká :-)
martamm
@Kukulienka71 , videla som video tohoto receptu, som velmi rada, ze si ho sem pridala aj s perfektnym fotopostupom, urcite niekedy takychto vtacikov upeciem, velka vdaka :))))))))))
olinka12
Ja by som ich upiekla a je možné aj bez špaldovéj muky iba hladká a polohrubá? Pokiaľ mi niekdo odpovie aj tak si ich uložím :D :D
salinka
@kukulienka , to je kruzok sikovnych ruk. Ja by som asi tolko trpezlivosti nemala a keby sa mi to aj naaahodou podarilo, potom by mi to bolo luto pohryzt:-) vydarene vtacatka!
banjolin
Skvelý nápad, čoskoro budeme mať kurz kváskovania. Určite využijem vtåčiky buď z rožkového, alebo vianočkovėho cesta. Verím, že bude mať úspech.
kukulienka71
Ďakujem pekne za pristavenie sa, verím, že toto milé pečivo si u vás nájde uplatnenie nielen doma ale aj na kurze:-) Tvarovať z cesta je ideálne aj pre deti, aj pre dospelých, hlavne, ak je cesto plastické, nie príliš mäkké a lepivé. @olinka12 , samozrejme sa dá použiť pšeničná polohrubá a hladká múka. Ďakujem za rýchlu odpoveď aj pochvalu od @frezie68
@salinka , veď to sú len uzlíky;-)
@martamm , nech sa vydaria! vďaka:-)
elixir
Pekné vtáčence, mohlo by ich zopár sadnúť k nám na balkón :)
dzejsik
Júúúúj, či sú rozkošné! Vtáčky štebotáčky za oknom, vtáčky žemličky na stole a k tomu pár kvietočkov ... @Kukulienka , tak je to jasné, jar je v plnom prúde! :))
kukulienka71
@elixir , :-))
@dzejsik , veru, už cítiť vôňu zeme, spevavé operence nám trilkujú nad hlavami osošesť, akoby sa predbiehali, ktorý dá krajšiu áriu, púčiky stromov sú neprehliadnuteľné a už sa aj šíri omamná sladká vôňa rozkvitnutých kvietkov lákajúcich včelstvo a iný sosajúci hmyz...včera sme sa minuli v lese s rodinkou diviakov s drobnými kvičiacimi prasiatkami...dcérka prvý raz sama držala v dlani kuriatko a pustili sme ju medzi dve jahniatka...samé potešujúce obrazy sa nám núkajú na každom kroku, tak si ich užívajme dosýtosti;-)
Vďaka, dievčatá za pekné komentáre:-)
dzejsik
@Kukulienka71 (31.3.2016 07:32)

Tak presne na toto myslím, kráčajúc prostred jarných lúk, lesov ... krásne napísané! :) Verím, že dcérka si to dosýta užívala.
smejkad
Cesto je podľa Monty469, ale nedalo mi, musela som urobiť aspoň zopár vtáčkov :-) Akurát že sa ukázalo, že mi blbne rúra, inak by narástli určite buclatejšie :-(
Vďaka ešte raz za pripomenutie :-)


kukulienka71
@Smejkad (31.3.2016 14:15)

na nerozoznanie od živých! si veľmi šikovná, sú súmerné, aj ten mladík s chochlíkom sa vydaril;-) čo to majú za očká?
smejkad
@Kukulienka71 (31.3.2016 14:24)

Ja som robila na sladko, takže tam korenie nie, povyberala som modré konfetky :-)
A ďakujem :-)


ivan14
Tohle pekla moje bába (a občas peču i já), ale nasladko - z mazancového těsta, a očka jsou z rozinek. Mám malinkou vnučku, tak jí to musím upéct... :-)
1x bubaya
bubaya
Tak tieto roztomilé vtáčiky nejako ušli mojej pozornosti. Krásny recept a perfektný návod, ako z obyčajného valčeka urobiť niečo také pekné.
@Ivan14 vďaka za upozornenie.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha