Pečivo - vtáčiky (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Nápad tvaru pečiva mi poslala mailom Janka, cesto som použila v trocha pozmenenej forme z receptu od @havino https://varecha.pravda.sk/recepty/spaldove-pecivo-fotorecept/62659-recept.html

12
porcií
40 minút
príprava
18-20 minút
na 220 °C

Postup

  1. Všetky suroviny som dala vymiesiť robotovi, potom som cesto zakryla a nechala kysnúť na teplom mieste skoro hodinu. Na jemne pomúčenej doske som ho rozdelila na 12 kúskov, tie sformovala do guliek a následne po jednom vyšúľala na hadíkov hrubých ako palec. Samotné formovanie vtáčikov nie je vôbec ťažké: hadíkovi preložíme jeden koniec cez druhý
  2. Pravú nožičku prevlečieme spodkom a vytiahneme cez stred slučky hore - to bude hlavička. Odporúčam urobiť hlavičky dominantnejšie, ja som mala vtáčikov akýchsi priškrtených:-)
  3. Z hlavičky vyformujeme vytiahnutím kúska cesta zobáčik. Vyčnievajúcu nožičku sploštíme na chvostík
  4. Chvostík pomocou nožničiek nastriháme na pierka
  5. pomocou špáratka vyhĺbime jamky na očká. Výdatne mi pri tejto činnosti pomáhala Karolínka
  6. a nastrkáme do nich zrnká čierneho korenia
  7. zobáčik nastrihneme vodorovne, aby sme ho otvorili
  8. Hotové vtáčiky necháme podkysnúť na plechu s pečiacim papierom. Niekedy v polčase zapneme rúru na 220°C, na spodnú mriežku pritom vložíme plech s 2dcl vody. Nakysnuté vtáčiky potrieme rozmiešaným žĺtkom a vložíme do horúcej rúry.
  9. po siedmich minútach plech s vodou vyberieme a pečieme vtáčikov ďalej do červena, spolu asi 20 minút.
  10. Čerstvé pečivo po vychladnutí sa dá hneď zamraziť v mikroténovom vrecku, potom podľa potreby vždy vytiahnuť v predstihu a máme vystaráno. Korenie pred konzumáciou odstránime.