Pečivo - vtáčiky (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Nápad tvaru pečiva mi poslala mailom Janka, cesto som použila v trocha pozmenenej forme
z receptu od @havino
https://varecha.pravda.sk/recepty/spaldove-pecivo-fotorecept/62659-recept.html
12 porcií |
40 minút príprava |
18-20 minút na 220 °C |
Postup
- Všetky suroviny som dala vymiesiť robotovi, potom som cesto zakryla a nechala kysnúť na teplom mieste skoro hodinu. Na jemne pomúčenej doske som ho rozdelila na 12 kúskov, tie sformovala do guliek a následne po jednom vyšúľala na hadíkov hrubých ako palec. Samotné formovanie vtáčikov nie je vôbec ťažké: hadíkovi preložíme jeden koniec cez druhý
- Pravú nožičku prevlečieme spodkom a vytiahneme cez stred slučky hore - to bude hlavička. Odporúčam urobiť hlavičky dominantnejšie, ja som mala vtáčikov akýchsi priškrtených:-)
- Z hlavičky vyformujeme vytiahnutím kúska cesta zobáčik. Vyčnievajúcu nožičku sploštíme na chvostík
- Chvostík pomocou nožničiek nastriháme na pierka
- pomocou špáratka vyhĺbime jamky na očká. Výdatne mi pri tejto činnosti pomáhala Karolínka
- a nastrkáme do nich zrnká čierneho korenia
- zobáčik nastrihneme vodorovne, aby sme ho otvorili
- Hotové vtáčiky necháme podkysnúť na plechu s pečiacim papierom. Niekedy v polčase zapneme rúru na 220°C, na spodnú mriežku pritom vložíme plech s 2dcl vody. Nakysnuté vtáčiky potrieme rozmiešaným žĺtkom a vložíme do horúcej rúry.
- po siedmich minútach plech s vodou vyberieme a pečieme vtáčikov ďalej do červena, spolu asi 20 minút.
- Čerstvé pečivo po vychladnutí sa dá hneď zamraziť v mikroténovom vrecku, potom podľa potreby vždy vytiahnuť v predstihu a máme vystaráno. Korenie pred konzumáciou odstránime.