Hľadala som na vareche Pečený čaj, ale akosi sa mi nepodarilo ho najsť. Začala som ho robiť iba tento rok, hoci nevesta to skúšala Zobraziť celý popisHľadala som na vareche Pečený čaj, ale akosi sa mi nepodarilo ho najsť. Začala som ho robiť iba tento rok, hoci nevesta to skúšala už vlani. Ešte teraz v oktobri nám pomaly dozrievajú maliny, dávam ich do mrazáku v sáčkoch a potom používam keď sa mi nazbiera dosť práve na tento čaj, lebo maliny dajú farbu i vôňu i chuť- Ospravedlňujem sa ak duplujem tento recept, ale po zadaní názvu mi ho nevyhodilo, možno je pod iným názvom.
príprava
na 130-150 °C
Postup
-
1
Nakrájame na malé kúsky ovocie (ja keď sa mi nechce tak napr. jablká, hrušky nastrúham na veľkom strúhadle. Pomaly nám dozrievajú teraz ešte v októbri maliny, tie dajú čaju farbu, vôňu a aj chuť. Inak môžte použiť akékoľvek ovocie. Citrón a pomaranč doporučujem ošúpať, pretože môže byť ošetrené postrekom. Môžete k tomu použiť aj zamrazené ovocie, ktoré vám napr. zavadzia v mrazáku. Skutočne čím väčšia zmes tým lepšie. (ale pre farbu treba dať niečo do červena)Takto pokrájané a postrúhané ovocie zmiešame, pridáme škoricu, klinčeky a dáme na plech do rúry pri 130-150 st. Celzia piecť. Ak chcete môžete príležitostne premiešať, ale nie je to potrebné. Nechať piecť takmer hodinu, pridať cukor (schválne som neuviedla množstvo, to nechám na každého z vás, podľa toho aké sladké to chcete mať a ešte potom dopekať pri nižšej teplote. Určíte si ju sami podľa toho akú konzistenciu zmes má. Treba to nechať do husta upiecť a dať do pohárov. Ja pre istotu ešte potom sterilizujem.
- 2
Keď som čítala prvýkrát tento recept, tak tam prispievateľka uviedla, že je dobré robiť ho keď ste sami doma, lebo ho nebudete stačiť dávať do pohárov, lebo vám ho rodina rozchytá skôr ako sa dostane na poličku. Mala pravdu, je to veľmi chutné. Môžete to použiť do jogurtu, do koláča, ale pôvodne je to určené dať za lyžicu do pohára a zaliať horúcou vodou. Preto je to pečený ovocný čaj. Musím sa priznať, že niekedy keď mám chuť na niečo sladké tak si otvorím pohár, že aspoň za lyžičku, ale skončí to tak, že sprásknem celý pohár sama iba tak, aj napriek tej kope malinových jadierok, pretože maliny dávam do každej tejto zmesy. Ak by ste chceli (niekto si potrpí na presnosti, ja práve kvôli cukru nie), tak si môžte vygúgliť rôzne obmeny tohoto pečeného čaju.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Používa cca 2 kg ovocia - rôzne - všetko olúpané - jabĺka, hrušky, černice, maliny, slivky atď. čo dom a záhrada dá. Pokrája to na kocky, vysype to na plech pridá kilo cukru a pečie pomaly v rúre až kým sa cukor nerozpustí a má to takú hustejšiu konzistenciu. Po vytiahnutí pridá asi 1 dcl rumu, šťavu z 1 citróna, trošku škorice. Horúce plní do pohárov a zaviečkuje. Nesterilizuje. A je to fakt výborné nielen ako čaj, ale aj ako plnka do palaciniek, do pudingov, na rožky, mňam mňam mňam.....