Pečeňová paštéta

dunkelmi - fotkadunkelmi, 8. septembra 2011

Túto pašteku som prvý raz jedol na vojenčine koncom 70-tych r. Kamarátovi poslali z domu v balíku konzervu, pochádzal z Novej dedinky. Veľmi mi Zobraziť celý popisTúto pašteku som prvý raz jedol na vojenčine koncom 70-tych r. Kamarátovi poslali z domu v balíku konzervu, pochádzal z Novej dedinky. Veľmi mi chutila a vtedy ma nenapadlo vypýtať si recept.Od tej doby som ju nejdol, prešlo hádam aj 20rokov, až raz bývaly kolega otvoril pohár a ponúkol ma svojim výrobkom. Zostal som v nemom úžase, bola to tá istá, chuťou aj vôňou.Tento krát som si recept vypýtal a robievam ju každý rok.Ten kolega sa volal Dušan a bol z Chorvátskeho grobu. Lepšiu som nejedol.

200 minút
príprava
100 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 kg
5 kg
1 ks
40 ks
2 dcl
6 ks veľká




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme variť bôčik spolu zo sliepkou. Posolíme, ( ja pridávam aj vegetu ) po uvarení oberieme od kosti a necháme vychladnúť. Cibulu udusíme na masti do zlata a tiež necháme vychladnúť.

  2. 2

    Surovú pečeň zomelieme na mäsovom mlynčeku, s najmenšími otvormi a rovnako aj vychladnutú cibulu s mäsom. Pridáme surové vajcia. Vznikne nám ruužovkastá masa, ktorú dobre premiešame a dochutíme, plníme do pohárov, ktoré sterilizujeme pri jemnom vare dve hodiny.

  3. 3

    Ja tu masu ešte pomixujem ponorným mixerom, je to potom jemnejšie, ale to je už vec , každý podľa chuti.

Diskusia k receptu

mamatata2
Joj a dnes som videla aký pekný bôčik. Ukladám, kým zoženiem suroviny a určite vyskúšam.
evanaaa
Určite by som musela robiť z tretinového množstva, dokonca aj menej, ale najprv by som musela ochutnať hotovú, či by mi chuitila. Robila som raz, ale neviem prečo sa mi nepodarila ( z kačacích pečienok tuším), aj som sterilizovala a všetko sa pokazilo, no nedávala som masu do pohárikov hneď ale neskôr, asi preto.
dunkelmi
Samozrejme, dá sa robiť polovičná, alebo štvrtinová dávka.
kimlo
Super! Už som robil všelijaké domáce paštéty, vyskúšam aj túto...
garanco
V pondelok som robila z kačacej pečene - z 500 g, 1 cibule , 1 vajíčka, korenín a ligurčeka a vyšlo mi do 3 malých pohárov, tie som vysterilizovala a bola veľmi chutná.
douglas
Panečku! 4O vajec - ako pre regiment vojakov! Koľko skleničiek (cca 3dcl)zavaríte z tohoto objemného množstva? Mám podobnú skúsenosť ako @evanaa.
používateľ nemá avatar
mb
mb
40ks vajec?
lorak40
Tiež sa my to nezdá,že 40 vajec.Toby bola skôr praženica.
dunkelmi
Takto som ten recept dostal a tak ho aj prezentujem. Pripomínam, že zcelej dávky víde okolo 17 až 20 litrov zmesi, podľa toho ako sa nariedi tým vývarom. Zmes musí byť tekutá ako omáčka.
Po sterilizácii ju tie vajcia zatiahnu a zostane krásne tuhá.
Ako som už vyššie spomínal, tá dávka sa dá robiť aj menšia.
Ja ju robím vždy tak ako som uvádzal v recepte, nakoľko moje tri dcéri s rodinami sa jej nevedia dočkať, kým prídu chladnejšie dni a to už je pre nich signál, osloviť ma otázkou, kedy budeš robiť...............
duschko
Robim rozne druhy domacej pastety, tuto nepoznam. Ukladam do MKK. Musim vyskusat, ale iba z tretinovej davky.Aj tak to bude cca cez 6l masy.
jerica
recept ukladám , nikdy nevieš kedy sa hodí !! :-)
tatranka
Na paštétu recept mám,ktorú robievam.No tvoja sa mi zdá taka hutnejšia a veru tento recept nepoznám,takže si ju ukladám.
huck
40 vajec je vela, ale ked si prepočitate, že v recepte je použite 8 kg masa a nech ma sliepka minimalne kilo (a ma viac), tak je to spolu 9 - 10 kg masa! To znamena že je na 1 kg masa idu cca 4 vajička , čo je celkomn normalne. Mna skor ohromilo to množstvo masa , ako vo velkovyrobni :))
huck
A to doležite som zabudla - Tato tvoja pašteta vyzera byt prava derlicia Zbožnujem domace pečenove paštety. Vždy ked som išla na navštevu k ujovi (mamin brat) , ujčina by mi pri odchode nabalila rozne domace špeciality. Najviac som sa tešila pečenovej paštete. Ujčina bola na svoj vyrobok pravom hrda, ale nikdy, naozaj nikdy nechcela prezradit recept. Nepovedala sice priamo , že - nedam! Ale vždy to zahovorila.... Viem , bola to jej taktika uchovat vyrobne tajomstvo... Len aka škoda, , že recept zoberie zo sebou na onen svet... Sme všelijaky! Čo už?...
sovka62
Uložené. Už dlho ma prenasleduje chuť na paštétu, ale kupovanú naozaj nemusím. Tak skúsim podľa teba, aspoň pár pohárikov.
matata1
Ja som domácu pečeňovku jedla naposledy ako malá, a veľmi mi chutila. Robieval ju starkin brat na zabíjačke, dával ju do konzerv, a bola úžasná. Recept nám po ňom neostal, a tak ani netuším, ako ju robil. Ostáva mi len spomínať a slintať. Ktovie, možno zrovna táto bude podobná.
hannah22
ukladám a teším sa na vlastný výrobok, tiež je komu rozdávať..... :))
helca103
Ja si robím paštétu už dlhé roky doma, tie kupované mi ani nechutia a nemám istotu čo v nich je. Takúto zo sliepkou som veru ešte neskúšala no určite do konca roka urobím lebo zásoby v špajzke sa minuli. Určite vyskúšam ale z tretinovej dávky a urobím aj svoju aby bolo s čím porovnávať :-) Recept je už uložený v mojej KK
jozka2
no olko pasteky v prvom momente sa zda pre cely regiment,ale keby sme mali rodinu blizko seba tak to ani neni vela lebo kazdy by chcel aj domov probalit a je po nej
dunkelmi
Vyskúšal už niekto pašteku? Chcel by som vedieť, ako chutila????
julanda
dunkelmw, robila som včera z tretinovej dávky, ani ja som lepšiu nejedla. Len rozmýšľam, že asi pokaždé môže mať inú chuť, lebo aj sliepka je vždy inej hmotnosti. Bolo by dobre množstvo slepačieho mäsa udať v kg. Ale moja je famózna.
dunkelmi
Teší ma, že chutila. Už vyššie v komentoch som spomínal, že takto som ten recept dostal a tak som ho aj posunul ďalej.
Ja robím posledné roky vždy z celej dávky a sliepku kúpim vždy celú, domácu z trhoviska. Niekedy má aj cez tri Kg, a pašteka sa vždy vydarí.
Aj tak som rád, že sa ti vydarila.................
julanda
Dobré ránko, Dunkelmi ! Tvoja, lepšie povedané moja paštéta zožala nevídaný úspech u návštev, recept som rozdávala na všetky strany. Ja takto skúšam jednotlivé recepty, toto je už šiesty, ale asi pri ňom zostanem. Všetko dobré do Nového roka celej rodinke !

1x elad7
dunkelmi
Ďakujem Julanda, a prajem do nového roku podobne.................
joel
ja ju budem robiť zachvíľu, lebo podľa nášho receptu sa nam už prejedla, my robime osobitne pečeňovu a zvlašť bôčikovu a taktiež hydinovu. Táto určite bude dobrá, ked je kombinovaná pečeň so sliepkou. Tia vajička určite ich nie je veľa, už aby som ju robil
beruska857
Už sa na nej pracuje , do polnoci bude hotová, teším sa na raňajky...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia