Pečeňová paštéta
Autor receptu: dunkelmi
Túto pašteku som prvý raz jedol na vojenčine koncom 70-tych r. Kamarátovi poslali z domu v balíku konzervu, pochádzal z Novej dedinky. Veľmi mi chutila a vtedy ma nenapadlo vypýtať si recept.Od tej doby som ju nejdol, prešlo hádam aj 20rokov, až raz bývaly kolega otvoril pohár a ponúkol ma svojim výrobkom. Zostal som v nemom úžase, bola to tá istá, chuťou aj vôňou.Tento krát som si recept vypýtal a robievam ju každý rok.Ten kolega sa volal Dušan a bol z Chorvátskeho grobu. Lepšiu som nejedol.
200 minút príprava |
100 minút tepelná úprava |
Postup
- Do hrnca dáme variť bôčik spolu zo sliepkou. Posolíme, ( ja pridávam aj vegetu ) po uvarení oberieme od kosti a necháme vychladnúť.
Cibulu udusíme na masti do zlata a tiež necháme vychladnúť.
- Surovú pečeň zomelieme na mäsovom mlynčeku, s najmenšími otvormi a rovnako aj vychladnutú cibulu s mäsom.
Pridáme surové vajcia. Vznikne nám ruužovkastá masa, ktorú dobre premiešame a dochutíme, plníme do pohárov, ktoré sterilizujeme pri jemnom vare dve hodiny.
- Ja tu masu ešte pomixujem ponorným mixerom, je to potom jemnejšie, ale to je už vec , každý podľa chuti.