Foto: jody
Tak neviem, je potrebné vysvetľovať názov? :-) Inšpirácia surovinami (okrem hlavnej) podľa @cistinka a @2010
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Viacerí spomínajú predprípravu pečene odležaním v mlieku. Mne je toho mlieka ľúto. Našla som však v 100 ročnej kuchárke iný, mne vyhovujúci spôsob - predovšetkým hovädziu, ale aj bravčovú pečeň pred samotnou tepelnou úpravou ponorím do ľadovej vody, čím studenšia, tým lepšia a posolím. Ľadová voda v kombinácii so soľou vytiahnu z pečienky horkosť. Voda ale musí byť ozaj studená. Nechám to tak cca pol hodinku a opláchnem. Potom pečienku nakrájam na pásiky.
-
2
Cibuľu nasekáme na drobno, rovnako uhorky a vlastne aj slaninu. S horčicou zatiaľ nerobíme nič.
-
3
Na oleji speníme cibuľu, pridáme pečienku, opekáme, opekáme. Pečienka, keďže bola namočená v slanej vode, pracuje ďalej a začína púšťať šťavu, takže to ničím nepodlievajte. Len to riadne poprášime čerstvo zomletým čiernym korením. Neskôr pridáme uhorky.
-
4
Nakoniec pridáme horčicu a zdusíme šťavu. Nesolíme, pečienka si už zobrala soli, koľko potrebovala. Nedusíme to pridlho, inak stvrdne. Občas okoštujeme a keď nie je pečeň krvavá, je hotová.
-
5
Podávame s kopčekom kyslej smotany a krajcom čierneho chleba. Prajem dobrú chuť. :-)
Niekedy skúsime aj s uhorkami - treba stále niečo nové skúšať