Opekance

Pečené pupáky s makom

Autor receptu: redakcia

5-6
porcií
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Kvások: Vo vlažnom mlieku rozpustíme kryštálový cukor, nadrobené droždie a necháme postáť asi 10 minút, kým nevznikne kvások.
  2. Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, cukor, kvások, vajíčko, mlieko a rozpustené maslo. Vypracujeme cesto, malo by byť hladké a tvoriť sa v ňom bubliny. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu.
  3. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske pokrájame na menšie kusy. Vytvarujeme valčeky, ktoré pokrájame na menšie kúsky. Kúsky cesta ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre pri 180 stupňoch približne 20 až 25 minút.
  4. Tesne pred podávaním pupáky prelejeme teplým mliekom, pozor, aby sa nerozmočili! Posypeme mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom a polejeme roztopeným maslom. Môžeme podávať.