Pečené kura na zázvorovo-jablkovom pyré s cibuľou
Foto: pusta
Doma mali chuť na ľahší, ale pikantný obedík. Kuriatko som osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením, zázvorom a podliala vínom. Obložila som ho Zobraziť celý popisDoma mali chuť na ľahší, ale pikantný obedík. Kuriatko som osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením, zázvorom a podliala vínom. Obložila som ho cibuľou a jablkom a upiekla. Jablko som roztlačila vidličkou na pyré a premiešala s vypečenou šťavou, ktorá mala chuť použitých surovín. Podávala som s dusenou ryžou. Bolo to prepvapivo dobré a jemne pikantné od zázvoru. Viem, že zázvor po slovensky správne je dumbier, ale u nás je vžitý ten český termín .
porcie
príprava
na 160/200 °C
Suroviny
2 ks rozdelené na porcie |
|
1 ks stredne veľká |
|
1 ks |
|
100 ml - Rizling vlašský |
|
1 - 2 cm čerstvý |
|
podľa chuti |
|
2 PL |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Kuriatko som dobre nasolila aj pod kožou a odložila som ho odpočívať do chladničky na 12 hodín - najlepšie na noc.
-
2
Osolené kura som podliala vínom.
-
3
Očistenú cibuľu som pokrájala na hrubé kliny, ktorými som obložila kura.
-
4
Zázvor som olúpala.
-
5
Pokrájala som ho na tenké plátky a tie na prúžky. Ostatnú časť zázvoru som odložila v mikrotenovom vrecúšku do mrazničky, vydrží ako čerstvý niekoľko mesiacov.
-
6
Kuriatko som posypala pokrájaným zázvorom a...
-
7
...okorenila čerstvo mletým čiernym korením a polila olejom.
-
8
Jablko som ošúpala, zbavila jadrinca, pokrájala na krížalky, ktorými som vyplnila všetky medzery okolo kuriatka. Pekáčik som prikryla alobalom a piekla som v trúbe vyhriatej na 160 stupňov 60 minút za prelievania výpekom. Odstránila som alobal a ešte 5 minút som piekla pri zapnutí funkcie "gril" pri teplote 200 stupňov C, aby kožička bola pekne chrumkavá.
-
9
Jablko som vidličkou roztlačila na pyré s vypečenou šťavičkou, ktorá mala príjemnú jemne pikantnú chuť zázvoru a použitých surovín, upečenú cibuľku som ponechala rozobratú na lístky. Podávala som s dusenou ryžou. Toto jedlo je dôkazom toho, že aj pri použití málo surovín sa dá pripraviť chutné jedlo.
Diskusia k receptu