Pečené kura na zázvorovo-jablkovom pyré s cibuľou

pusta - fotkapusta, 25. januára 2012
Pečené kura na zázvorovo-jablkovom pyré s cibuľou
Foto: pusta

Doma mali chuť na ľahší, ale pikantný obedík. Kuriatko som osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením, zázvorom a podliala vínom. Obložila som ho Zobraziť celý popisDoma mali chuť na ľahší, ale pikantný obedík. Kuriatko som osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením, zázvorom a podliala vínom. Obložila som ho cibuľou a jablkom a upiekla. Jablko som roztlačila vidličkou na pyré a premiešala s vypečenou šťavou, ktorá mala chuť použitých surovín. Podávala som s dusenou ryžou. Bolo to prepvapivo dobré a jemne pikantné od zázvoru. Viem, že zázvor po slovensky správne je dumbier, ale u nás je vžitý ten český termín .

2
porcie
20 minút
príprava
65 minút
na 160/200 °C

Suroviny

2 ks rozdelené na porcie
1 ks stredne veľká
1 ks
100 ml - Rizling vlašský
1 - 2 cm čerstvý
podľa chuti
2 PL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Kuriatko som dobre nasolila aj pod kožou a odložila som ho odpočívať do chladničky na 12 hodín - najlepšie na noc.

    Pečené kura na zázvorovo-jablkovom pyré s cibuľou - obrázok 1
  2. 2

    Osolené kura som podliala vínom.

    Pečené kura na zázvorovo-jablkovom pyré s cibuľou - obrázok 2
  3. 3

    Očistenú cibuľu som pokrájala na hrubé kliny, ktorými som obložila kura.

    Pečené kura na zázvorovo-jablkovom pyré s cibuľou - obrázok 3
  4. 4

    Zázvor som olúpala.

    Pečené kura na zázvorovo-jablkovom pyré s cibuľou - obrázok 4
  5. 5

    Pokrájala som ho na tenké plátky a tie na prúžky. Ostatnú časť zázvoru som odložila v mikrotenovom vrecúšku do mrazničky, vydrží ako čerstvý niekoľko mesiacov.

    Pečené kura na zázvorovo-jablkovom pyré s cibuľou - obrázok 5
  6. 6

    Kuriatko som posypala pokrájaným zázvorom a...

    Pečené kura na zázvorovo-jablkovom pyré s cibuľou - obrázok 6
  7. 7

    ...okorenila čerstvo mletým čiernym korením a polila olejom.

    Pečené kura na zázvorovo-jablkovom pyré s cibuľou - obrázok 7
  8. 8

    Jablko som ošúpala, zbavila jadrinca, pokrájala na krížalky, ktorými som vyplnila všetky medzery okolo kuriatka. Pekáčik som prikryla alobalom a piekla som v trúbe vyhriatej na 160 stupňov 60 minút za prelievania výpekom. Odstránila som alobal a ešte 5 minút som piekla pri zapnutí funkcie "gril" pri teplote 200 stupňov C, aby kožička bola pekne chrumkavá.

    Pečené kura na zázvorovo-jablkovom pyré s cibuľou - obrázok 8
  9. 9

    Jablko som vidličkou roztlačila na pyré s vypečenou šťavičkou, ktorá mala príjemnú jemne pikantnú chuť zázvoru a použitých surovín, upečenú cibuľku som ponechala rozobratú na lístky. Podávala som s dusenou ryžou. Toto jedlo je dôkazom toho, že aj pri použití málo surovín sa dá pripraviť chutné jedlo.

    Pečené kura na zázvorovo-jablkovom pyré s cibuľou - obrázok 9

Diskusia k receptu

helca103
Parádny obed, kombinácia ktorá aj mne vyhovuje, robím niečo podobné :-)