Pečené kura na zázvorovo-jablkovom pyré s cibuľou
Autor receptu: pusta
Doma mali chuť na ľahší, ale pikantný obedík. Kuriatko som osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením, zázvorom a podliala vínom. Obložila som ho cibuľou a jablkom a upiekla. Jablko som roztlačila vidličkou na pyré a premiešala s vypečenou šťavou, ktorá mala chuť použitých surovín. Podávala som s dusenou ryžou. Bolo to prepvapivo dobré a jemne pikantné od zázvoru. Viem, že zázvor po slovensky správne je dumbier, ale u nás je vžitý ten český termín .
2 porcie |
20 minút príprava |
65 minút na 160/200 °C |
Postup
- Kuriatko som dobre nasolila aj pod kožou a odložila som ho odpočívať do chladničky na 12 hodín - najlepšie na noc.
- Osolené kura som podliala vínom.
- Očistenú cibuľu som pokrájala na hrubé kliny, ktorými som obložila kura.
- Zázvor som olúpala.
- Pokrájala som ho na tenké plátky a tie na prúžky. Ostatnú časť zázvoru som odložila v mikrotenovom vrecúšku do mrazničky, vydrží ako čerstvý niekoľko mesiacov.
- Kuriatko som posypala pokrájaným zázvorom a...
- ...okorenila čerstvo mletým čiernym korením a polila olejom.
- Jablko som ošúpala, zbavila jadrinca, pokrájala na krížalky, ktorými som vyplnila všetky medzery okolo kuriatka. Pekáčik som prikryla alobalom a piekla som v trúbe vyhriatej na 160 stupňov 60 minút za prelievania výpekom. Odstránila som alobal a ešte 5 minút som piekla pri zapnutí funkcie "gril" pri teplote 200 stupňov C, aby kožička bola pekne chrumkavá.
- Jablko som vidličkou roztlačila na pyré s vypečenou šťavičkou, ktorá mala príjemnú jemne pikantnú chuť zázvoru a použitých surovín, upečenú cibuľku som ponechala rozobratú na lístky. Podávala som s dusenou ryžou. Toto jedlo je dôkazom toho, že aj pri použití málo surovín sa dá pripraviť chutné jedlo.