Pečené kura na zázvorovo-jablkovom pyré s cibuľou

Autor receptu: pusta

Doma mali chuť na ľahší, ale pikantný obedík. Kuriatko som osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením, zázvorom a podliala vínom. Obložila som ho cibuľou a jablkom a upiekla. Jablko som roztlačila vidličkou na pyré a premiešala s vypečenou šťavou, ktorá mala chuť použitých surovín. Podávala som s dusenou ryžou. Bolo to prepvapivo dobré a jemne pikantné od zázvoru. Viem, že zázvor po slovensky správne je dumbier, ale u nás je vžitý ten český termín .

2
porcie
20 minút
príprava
65 minút
na 160/200 °C

Suroviny

Postup

  1. Kuriatko som dobre nasolila aj pod kožou a odložila som ho odpočívať do chladničky na 12 hodín - najlepšie na noc.
  2. Osolené kura som podliala vínom.
  3. Očistenú cibuľu som pokrájala na hrubé kliny, ktorými som obložila kura.
  4. Zázvor som olúpala.
  5. Pokrájala som ho na tenké plátky a tie na prúžky. Ostatnú časť zázvoru som odložila v mikrotenovom vrecúšku do mrazničky, vydrží ako čerstvý niekoľko mesiacov.
  6. Kuriatko som posypala pokrájaným zázvorom a...
  7. ...okorenila čerstvo mletým čiernym korením a polila olejom.
  8. Jablko som ošúpala, zbavila jadrinca, pokrájala na krížalky, ktorými som vyplnila všetky medzery okolo kuriatka. Pekáčik som prikryla alobalom a piekla som v trúbe vyhriatej na 160 stupňov 60 minút za prelievania výpekom. Odstránila som alobal a ešte 5 minút som piekla pri zapnutí funkcie "gril" pri teplote 200 stupňov C, aby kožička bola pekne chrumkavá.
  9. Jablko som vidličkou roztlačila na pyré s vypečenou šťavičkou, ktorá mala príjemnú jemne pikantnú chuť zázvoru a použitých surovín, upečenú cibuľku som ponechala rozobratú na lístky. Podávala som s dusenou ryžou. Toto jedlo je dôkazom toho, že aj pri použití málo surovín sa dá pripraviť chutné jedlo.