Pečené kura - domáce verzus veľkochov fotorecept
Foto: emdy
Porovnáme si kura z domáceho chovu brojler ROSS 308 a bežné kura dostupné v obchode. Jedna rovina je ekonomická, 6-týždňový brojler sa nákladovo pohybuje Zobraziť celý popisPorovnáme si kura z domáceho chovu brojler ROSS 308 a bežné kura dostupné v obchode. Jedna rovina je ekonomická, 6-týždňový brojler sa nákladovo pohybuje cca 2,- eurá. Kúpený 3,69,- eura. Obidva o váhe 1,7 kg. Druhá: Domáci chov bez GMO a sóje.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Začneme výberom správneho kusu v kuríne. Pri veľkochove je to jednoduché, nakoľko väčšina sa dováža z východu (UA) a poráža sa na Slovensku a má Slovenský ovál. Identifikácia nie je možná.
-
2
Očistíme. Už na prvý pohľad je jasné, ktoré je domáce.
-
3
Základ je pokrájané zemiaky, paradajky, paprika, šampiňóny a koreniny, ktoré rozložíme na plech s olejom. Do toho vložíme osolené, okorenené a opaprikované kura. Každé je pečené zvlášť, aby to bolo fair.
-
4
Prvý režim v konvektomate je 45 minút, 99 stupňov a 100% para, režim Climatronic. Odvetrávanie je vypnuté a suroviny sú v pare.
-
5
Nastavíme požadované parametre.
-
6
Mäso začína mäknúť, zmeníme režim na 180 stupňov, 30 minút, horúci vzduch.
-
7
A tu je výsledok, ktorý zhodnotila degustačná návšteva: to je 100 a 1" Rozdiel je jednoznačný, domáce mäso má tmavšiu farbu, pevnejšiu konzistenciu a nesmrdí po sóji.
-
8
Servírujem s Veltlínom. Dobrú chuť.
Matematika nepustí... Najväčší spracovateľ poráža na SK cca 200 t kusov denne. Chovná norma je 8 ks na meter štvorcový. To je 25 t metrov štvorcových, čiže 2,5 ha chovnej plochy denne. A keď sa zamyslíme koľko je reálne takých chovných zariadení v našom okolí, tak sa odpoveď núka sama ako to v skutočnosti je...
Strata tepelnou úpravou bola pri obidvoch cca 20% čo je v norme. Rozdiel bol na druhý deň, kde pri domácom bol v pekáči kolagén, pri kupenskom voda.
Dnes se musím spokojit s marketovým kuřetem. Lepší je Vodňanské. V prodejně zdravé výživy dostat i farmářské /z Rakús/. Vyšší level, hlavně cenový.
Jsem ráda, že vůbec něco do kastrolu mohu strčit. Asi tak.