Pečené jablká s citrónovou mrveničkou a whisky-karamelovou zmrzlinou
šéfkuchár reštaurácie Flowers v Bratislave, 28. októbra 2011
Foto: Pravda - Robert Hüttner
Suroviny
6 ks |
|
1/2 ks |
|
1/3 čl |
|
4 PL |
|
Cesto na krúžky: | |
125 g |
|
65 g |
|
65 g |
|
1/2 ks |
|
Citrónová mrvenička: | |
30 g |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1/2 ks |
|
Zmrzlina: | |
200 g |
|
500 ml |
|
500 ml |
|
150 ml |
|
200 g |
|
Postup
-
1
1Nastrúhame kôru z citróna a vytlačíme šťavu. Ošúpeme jablká, odstránime jadrovník, nakrájame na kocky asi 0,5 cm. Z cukru urobíme karamel, nasypeme nakrájané jabĺčka a trochu citrónovej šťavy, pridáme škoricu a dusíme, až sa karamel rozvarí. Pozor, aby sa jabĺčka nerozvarili. Dáme preč zo sporáku a necháme odstáť.
- 2
Cesto: všetky suroviny zmiešame do cesta, natlačíme v rovnomernej vrstve na plech, pridáme jablká v karameli, posypeme mrveničkou a zapečieme.
- 3
Mrvenička: všetky suroviny zmiešame a pridáme zvyšok citrónovej šťavy a nastrúhanú kôru. Dáme upiecť na 180°C dozlatista, potom rozdrvíme.
- 4
Do stuhnutých krúžkov naplníme jablká v karameli a posypeme mrveničkou a dáme upiecť na 180°C asi na 8 - 10 minút.
- 5
Zmrzlina: z cukru urobíme karamel, zalejeme whisky, pridáme mlieko a smotanu a necháme karamel rozvariť na miernom ohni. Necháme trochu vychladnúť a vmiešame žĺtky, potom precedíme a vymiešame v zmrzlinovom stroji. Zmrzlinu dáme na upečené jablká.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu