Pečené jablká s citrónovou mrveničkou a whisky-karamelovou zmrzlinou

Tomáš Opletal
šéfkuchár reštaurácie Flowers v Bratislave, 28. októbra 2011
Pečené jablká s citrónovou mrveničkou a whisky-karamelovou zmrzlinou
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Suroviny

6 ks
1/2 ks
1/3 čl
4 PL
Cesto na krúžky:
125 g
65 g
65 g
1/2 ks
Citrónová mrvenička:
30 g
1 PL
1 PL
1/2 ks
Zmrzlina:
200 g
500 ml
500 ml
150 ml
200 g




Postup

  1. 1

    1Nastrúhame kôru z citróna a vytlačíme šťavu. Ošúpeme jablká, odstránime jadrovník, nakrájame na kocky asi 0,5 cm. Z cukru urobíme karamel, nasypeme nakrájané jabĺčka a trochu citrónovej šťavy, pridáme škoricu a dusíme, až sa karamel rozvarí. Pozor, aby sa jabĺčka nerozvarili. Dáme preč zo sporáku a necháme odstáť.

  2. 2

    Cesto: všetky suroviny zmiešame do cesta, natlačíme v rovnomernej vrstve na plech, pridáme jablká v karameli, posypeme mrveničkou a zapečieme.

  3. 3

    Mrvenička: všetky suroviny zmiešame a pridáme zvyšok citrónovej šťavy a nastrúhanú kôru. Dáme upiecť na 180°C dozlatista, potom rozdrvíme.

  4. 4

    Do stuhnutých krúžkov naplníme jablká v karameli a posypeme mrveničkou a dáme upiecť na 180°C asi na 8 - 10 minút.

  5. 5

    Zmrzlina: z cukru urobíme karamel, zalejeme whisky, pridáme mlieko a smotanu a necháme karamel rozvariť na miernom ohni. Necháme trochu vychladnúť a vmiešame žĺtky, potom precedíme a vymiešame v zmrzlinovom stroji. Zmrzlinu dáme na upečené jablká.

Diskusia k receptu

cica2
určite by som si pochutila, lákavý recept




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia