Pečené jablká s citrónovou mrveničkou a whisky-karamelovou zmrzlinou
šéfkuchár reštaurácie Flowers v Bratislave, 28. októbra 2011

Foto: Pravda - Robert Hüttner
Suroviny
| 6 ks |  | 
| 1/2 ks |  | 
| 1/3 čl |  | 
| 4 PL |  | 
| Cesto na krúžky: | |
| 125 g |  | 
| 65 g |  | 
| 65 g |  | 
| 1/2 ks |  | 
| Citrónová mrvenička: | |
| 30 g |  | 
| 1 PL |  | 
| 1 PL |  | 
| 1/2 ks |  | 
| Zmrzlina: | |
| 200 g |  | 
| 500 ml |  | 
| 500 ml |  | 
| 150 ml |  | 
| 200 g |  | 
Postup
- 
                                                    1
                                                    1Nastrúhame kôru z citróna a vytlačíme šťavu. Ošúpeme jablká, odstránime jadrovník, nakrájame na kocky asi 0,5 cm. Z cukru urobíme karamel, nasypeme nakrájané jabĺčka a trochu citrónovej šťavy, pridáme škoricu a dusíme, až sa karamel rozvarí. Pozor, aby sa jabĺčka nerozvarili. Dáme preč zo sporáku a necháme odstáť. 
- 2
Cesto: všetky suroviny zmiešame do cesta, natlačíme v rovnomernej vrstve na plech, pridáme jablká v karameli, posypeme mrveničkou a zapečieme. 
- 3
Mrvenička: všetky suroviny zmiešame a pridáme zvyšok citrónovej šťavy a nastrúhanú kôru. Dáme upiecť na 180°C dozlatista, potom rozdrvíme. 
- 4
Do stuhnutých krúžkov naplníme jablká v karameli a posypeme mrveničkou a dáme upiecť na 180°C asi na 8 - 10 minút. 
- 5
Zmrzlina: z cukru urobíme karamel, zalejeme whisky, pridáme mlieko a smotanu a necháme karamel rozvariť na miernom ohni. Necháme trochu vychladnúť a vmiešame žĺtky, potom precedíme a vymiešame v zmrzlinovom stroji. Zmrzlinu dáme na upečené jablká. 
 Tipy na recepty z VarechyTipy na články z Varechy
 
- 2





 
                                                        
                                                     
 


Diskusia k receptu