Pečené jablká s citrónovou mrveničkou a whisky-karamelovou zmrzlinou
šéfkuchár reštaurácie Flowers v Bratislave, 28. októbra 2011

Foto: Pravda - Robert Hüttner
Suroviny
| 6 ks |
|
| 1/2 ks |
|
| 1/3 čl |
|
| 4 PL |
|
| Cesto na krúžky: | |
| 125 g |
|
| 65 g |
|
| 65 g |
|
| 1/2 ks |
|
| Citrónová mrvenička: | |
| 30 g |
|
| 1 PL |
|
| 1 PL |
|
| 1/2 ks |
|
| Zmrzlina: | |
| 200 g |
|
| 500 ml |
|
| 500 ml |
|
| 150 ml |
|
| 200 g |
|
Postup
-
1
1Nastrúhame kôru z citróna a vytlačíme šťavu. Ošúpeme jablká, odstránime jadrovník, nakrájame na kocky asi 0,5 cm. Z cukru urobíme karamel, nasypeme nakrájané jabĺčka a trochu citrónovej šťavy, pridáme škoricu a dusíme, až sa karamel rozvarí. Pozor, aby sa jabĺčka nerozvarili. Dáme preč zo sporáku a necháme odstáť.
- 2
Cesto: všetky suroviny zmiešame do cesta, natlačíme v rovnomernej vrstve na plech, pridáme jablká v karameli, posypeme mrveničkou a zapečieme.
- 3
Mrvenička: všetky suroviny zmiešame a pridáme zvyšok citrónovej šťavy a nastrúhanú kôru. Dáme upiecť na 180°C dozlatista, potom rozdrvíme.
- 4
Do stuhnutých krúžkov naplníme jablká v karameli a posypeme mrveničkou a dáme upiecť na 180°C asi na 8 - 10 minút.
- 5
Zmrzlina: z cukru urobíme karamel, zalejeme whisky, pridáme mlieko a smotanu a necháme karamel rozvariť na miernom ohni. Necháme trochu vychladnúť a vmiešame žĺtky, potom precedíme a vymiešame v zmrzlinovom stroji. Zmrzlinu dáme na upečené jablká.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu