Pečené jablká s citrónovou mrveničkou a whisky-karamelovou zmrzlinou

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. 1Nastrúhame kôru z citróna a vytlačíme šťavu. Ošúpeme jablká, odstránime jadrovník, nakrájame na kocky asi 0,5 cm. Z cukru urobíme karamel, nasypeme nakrájané jabĺčka a trochu citrónovej šťavy, pridáme škoricu a dusíme, až sa karamel rozvarí. Pozor, aby sa jabĺčka nerozvarili. Dáme preč zo sporáku a necháme odstáť.
  2. Cesto: všetky suroviny zmiešame do cesta, natlačíme v rovnomernej vrstve na plech, pridáme jablká v karameli, posypeme mrveničkou a zapečieme.
  3. Mrvenička: všetky suroviny zmiešame a pridáme zvyšok citrónovej šťavy a nastrúhanú kôru. Dáme upiecť na 180°C dozlatista, potom rozdrvíme.
  4. Do stuhnutých krúžkov naplníme jablká v karameli a posypeme mrveničkou a dáme upiecť na 180°C asi na 8 - 10 minút.
  5. Zmrzlina: z cukru urobíme karamel, zalejeme whisky, pridáme mlieko a smotanu a necháme karamel rozvariť na miernom ohni. Necháme trochu vychladnúť a vmiešame žĺtky, potom precedíme a vymiešame v zmrzlinovom stroji. Zmrzlinu dáme na upečené jablká.