Gratinované artičoky s ovčím syrom

Jakub Reimitz
šéfkuchár reštaurácie Malecón v Bratislave, 27. mája 2011
Gratinované artičoky s ovčím syrom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
25 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

12 menších
150 g
2 dô

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Artičoky očistíme tak, že odkrojíme asi 2/3 listov, vydlabeme kvetné lôžko, aby sme získali mištičku. Odkrojíme krajné listy, ktoré bývajú tvrdé, a drevnatú stonku. Pri čistení artičokov používame gumové rukavice, aby artičoky nezoxidovali.

  2. 2

    Očistené artičoky dáme variť do osolenej vody s citrónom asi 5 minút. Musia zostať polomäkké. Smotanu zredukujeme, pridáme do nej nastrúhaný syr a krátko povaríme.

  3. 3

    Syrovú omáčku necháme trochu vychladnúť a naplníme ňou varené a odkvapkané artičoky. Posypeme ešte syrom a dáme piecť do rúry pri teplote 180 °C asi 10 minút. Pečené artičoky dáme na tanier s dochuteným šalátom.

  4. 4

    Náš tip: Artičoky sú veľmi cenná zelenina, obsahujú horčiny, triesloviny, veľa vitamínov A a B, fl avonoidy, inulín, organické kyseliny, slizy, vlákninu a iné. Artičoky sa používajú aj pri liečení porúch trávenia, odbúravajú cholesterol a pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi.

Diskusia k receptu

2 komentáre k receptu

Pridaj komentár k receptu: