Gratinované artičoky s ovčím syrom
šéfkuchár reštaurácie Malecón v Bratislave, 27. mája 2011
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Artičoky očistíme tak, že odkrojíme asi 2/3 listov, vydlabeme kvetné lôžko, aby sme získali mištičku. Odkrojíme krajné listy, ktoré bývajú tvrdé, a drevnatú stonku. Pri čistení artičokov používame gumové rukavice, aby artičoky nezoxidovali.
- 2
Očistené artičoky dáme variť do osolenej vody s citrónom asi 5 minút. Musia zostať polomäkké. Smotanu zredukujeme, pridáme do nej nastrúhaný syr a krátko povaríme.
- 3
Syrovú omáčku necháme trochu vychladnúť a naplníme ňou varené a odkvapkané artičoky. Posypeme ešte syrom a dáme piecť do rúry pri teplote 180 °C asi 10 minút. Pečené artičoky dáme na tanier s dochuteným šalátom.
- 4
Náš tip: Artičoky sú veľmi cenná zelenina, obsahujú horčiny, triesloviny, veľa vitamínov A a B, fl avonoidy, inulín, organické kyseliny, slizy, vlákninu a iné. Artičoky sa používajú aj pri liečení porúch trávenia, odbúravajú cholesterol a pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
a inac toto musi mat super chut, urcite vyskusam:)