Plnené artičoky fotorecept

zirafninka1 - fotkazirafninka1, 14. augusta 2011

Suroviny

2 ks
2 ks
6 - 8 PL
50 g strúhaný
3 strúčiky
2+3 PL




Postup

  1. 1

    Artičok dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou. Pripravíme si kuchynské nožnice, nôž, polovicu citrónu a hlbšiu misu s vodou, do ktorej pridáme šťavu z jedného citróna. Pri tomto recepte odložíme aj celú artičokovú nožičku (nevyhadzujem ju, odrežem dolnú časť ošúpem a pripravím spolu so zvyškom). Dolný tuhé rady lupeňov artičoku otrháme. Ostatné odstrihneme tak aby sme sa zbavili ostrých vrcholkov. Hornú tretinu artičokovej hlavičky odrežeme. Všetky miesta rezu, či strihania artičoku hneď potierame citrónom. Na záver ho celý ponoríme do misy s citrónovou vodou. Rovnako pripravíme aj druhy artičok.

    Plnené artičoky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V parnom hrnci artičoky paríme 30 - 40 minút. Necháme mierne vychladnúť.

    Plnené artičoky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Lyžicou vyberieme strednú časť kvetu.

    Plnené artičoky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dôležite je zbaviť sa všetkých "chĺpkov", avšak nevyrezávať ich. Mohli by sme prísť o tu najlepšiu časť artičoku - srdiečko. Lyžicou stačí na tie chĺpky zatlačiť, oddeľujú sa od srdiečka samé. Artičok zvnútra opláchneme a necháme odkvapkať.

    Plnené artičoky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plnku si pripravíme zmiešaním strúhanky, parmezánu, prelisovaného cesnaku, nasekanej petržlenovej vňate 2 PL citrónovej šťavy a 3 PL olivového oleja.

    Plnené artičoky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zmes ochutíme soľou a korením a dobre premiešame.

    Plnené artičoky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zmesou naplníme artičoky - stred aj medzi lupienkami. Pokvapkáme zvyšným olejom a pod rozpáleným grilom zapečieme do zlatohneda.

    Plnené artičoky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

michsamant
Ukladam si. Articoky mavaju na trhu, ale pretoze som ich nikdy nevarila zatial a ani som nevidela ako sa cistia a pripravuju, tak som si na ne netrufala. Ale pocula som, ze dobre pripravene articoky je poriadna dobrota. Recept sa mi paci.
frezia68
Prvýkrát vidím recept na artičoky-nepoznám.Detailná príprava,opis,fotky a chutná plnka možná ma niekedy nakopne,ak artičoky uvidím :-)))
tatranka
Artičoky poznám,ale som ich nikdy nejedla ani nevarila.Nevedela by som,čo mám sním robiť.
Recept je krásne spracovaný.Prosím ťa,kde si sa ty učila variť? Veď ty nám tu predvádzaš také krásne ukážkové recepty,že určite nie len ja,ale aj iné vareškárky žasneme.Teším sa na ďaľšie tvoje recepty.
zdezda
:-)ani ja som artičoky ešte ani nevarila, ani nejedla, no tento tvoj krásny recept ma inšpiruje, ukladám si ho
kata50
Nepoznám chuť artičokov, ale recept máš pekný-zaujímavý :-))
dorisa
Ja som mala veĺa artičokov, raz, dcera mi z Talianska poslala. Nevedela som, čo s tým, tak som ich nejako okmásala a zavarila do sladkokyslého nálevu a minule som prvý pohár otvorila, povyberala len ten stred a dala na pizzu. Takže žiadna skúsenosť s jedením artičokov. Recept je pekne pripravený.
julica
No toto aké musí byť!! ach, bože, mňam! Artičoky zbožňujem a zbožňujem a zbožňujem, no a s parmezámom a cesnakom... veď vravím, ách.
pumaamravec
articoky milujem, davam si ich na pizzu alebo len tak:) sice vacsinou si ich kupujem v konzerve aj tak su vyborne:) v tescu extra som ich videla asi si pojdem pre ne a vyskusam tvoj recept:)
zenfira
Na trhu na mna pozerali cerstve articoky, tak som ich kupila a pripravila podla Tvojho receptiku. Sice to je troska "babracka" a nebola som si ista kolko listkov dat prec, lebo som robila s cerstvym articokom prvykrat, ale stalo to za to, bola to pochutka. Dakujem za receptik.
katka78
Zaujímavá vec tento artičok. Prvýkrát som ich jedla, no nie naposledy. Ešte tu mám jeden uložený od @katerin , ten skúsim nabudúce. Čistenie bolo zaujímavé a trochu pichľavé, ale to srdiečko je veľmi chutné. Škoda, že len také malinkaté :-) Ďakujem za recept a pozdravujem kdekoľvek si :-)






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia