Pečená šťuka s paradajkami a restovanými zemiakmi
Foto: martinis
Viete, ryby sú skvelým jedlom samé o sebe. Možno ich doplniť aj rôznymi omáčkami, prílohami a podobne, ale najlepšie jemná chuť šťuky vynikne v Zobraziť celý popisViete, ryby sú skvelým jedlom samé o sebe. Možno ich doplniť aj rôznymi omáčkami, prílohami a podobne, ale najlepšie jemná chuť šťuky vynikne v spojení s pečenými paradajkami, petržlenovou vňaťou a narýchlo orestovanými zemiakmi :)
porcia
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Aby nám príprava šla od ruky, pripravme si na varnú dosku panvicu, vedľa hrniec s paráčikom a vodou a rúru nechajme rozohriať na 180 stupňov. Štyri menšie zemiaky očistíme, umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme, to isté urobíme s paradajkami. Filety zo šťuky uložíme na veľký tanier a z oboch strán okoreníme kvalitnou zmesou korení. Samozrejme, možno použiť aj každé korenie samostatne na dosiahnutie požadovanej chuti, ale moja zmes je výborne namiešaná a naozaj poctivá, takže rád ju pri príprave rýb používam.
- 2
Malý pekáčik vymažeme olejom a uložíme filety. Vložíme do rúry na najnižšiu úroveň a necháme piecť 10 minút. Zatiaľ si zemiaky nakrájame na pol až centimetrové kolieska, ktoré vložíme do hrnca s paráčikom, vodu necháme zovrieť a paríme tiež 10 minút. Jednu paradajku nakrájame na kolieska, druhú na osminky.
- 3
Po desiatich minútach pečenia ryby do pekáčika priložíme paradajky, posypeme provensálskymi bylinkami a sušeným mletým cesnakom. Pokvapkáme olivovým olejom a vložíme späť, pečieme ďalších 10 minút. Na panvicu dáme lyžicu masla, ktoré necháme pomaly rozpustiť a naň vsypeme zliate zemiaky. Osolíme a pridáme trocha čierneho korenia či rasce, zvýšime plameň a pár minút restujeme, kým nechytia jemne hnedú farbu.
- 4
Dopečenú rybu s paradajkami uložíme na tanier, pridáme zemiaky a posypeme petržlenovou vňaťou, jedlo je výborné s dobrým čajom :)
- 5
Ryby sú hádam jednou z najvďačnejších surovín, lebo majú skvelé a rôznorodé využitie. Moja šťuka pečená s paradajkami je veľmi šťavnatá, krehká a výbornej chuti, ktorú podtrhujú cesnakovo - bylinkové paradajky. Znamenitá kombinácia - a ak použijete malé kríčkové paradajky, získate ešte intenzívnejšiu chuť :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@afataga : ďakujem :)) čo ja viem, mne to celkom chutilo, možno ich bolo viac než zvyčajne, ale celkom to k sebe pasovalo ... samozrejme, niektoré možno vypustiť, však určite si sama najlepšie prispôsobíš vlastnej chuti, každopádne vďaka za názor :-)
@polovacka : aj Tebe ďakujem za príspevok a teším sa, že sa Ti jedlo páči. ak si pozrieš ostatné recepty, uvidíš, že som taký "šalátový" - zrejme preto mám taký - možno neupravený - štýl servírovania. nemám rád veľmi vyumelkovaný a škrobene vyzerajúci tanier, ale tvoje pripomienky sú celkom vecné. nabudúce to skúsim troška upraviť, ešte raz vďaka :)) na @afatagu sa nehnevaj, má trošku špeciifické komentáre, ale myslím si, že to nemyslí v zlom :))