Foto: brano24
Hus je slávnosť, preto najlepšie je piecť ju v liatinovom, alebo hlinenom pekáči. Ak nemáte nevadí, dobré je však použiť pod hus mriežku v Zobraziť celý popisHus je slávnosť, preto najlepšie je piecť ju v liatinovom, alebo hlinenom pekáči. Ak nemáte nevadí, dobré je však použiť pod hus mriežku v pekáči.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 ks |
|
2 dcl |
|
50 g |
|
10 g |
|
1 ks |
|
2 g |
|
2 g |
|
2 g |
|
1 strúčik |
|
1 menšia |
|
2 ks (2-dňové) |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks (stredne veľké) |
|
Postup
-
1
Očistenú hus nasolíme a necháme odležať. Zatiaľ si pripravíme plnku a vývar na podlievanie.
- 2
Na vývar môžeme použiť, husací krk a hovädziu kosť, pridáme trochu soli, cibuľu a strúčik cesnaku, príp. zeleninu podľa chuti.
- 3
Do plnky použijeme vnútornosti (srdce, pečeň) ktoré pomelieme, pridáme v mlieku rozmočené rožky a surové vajce, spolu zmiešame a ochutíme soľou, čiernym korením a majoránkou, príp. provensálskymi bylinkami. Hus poriadne posypeme rascou a plnkou ju naplníme. Otvor môžeme vyplniť jablkom, zaistiť spredu aj zo zadu niťou, alebo ihlou, proti vytečeniu plnky.
- 4
Takto pripravenú hus položíme na pekáč, najlepšie s mriežkou na spodu a podlejeme vývarom. Prikryjeme pekáčom aj z vrchu, alebo ak nemáme tak zakryjeme alobalom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 °C, asi 3 hodiny. Podľa veľkosti husi. Priebežne (asi raz za 45 min.) kontrolujeme stav výpeku a vývaru na dne pekáča a ním hus polievame . Nakoniec hus odokryjeme a s polievaním necháme zapiecť do hneda pri 220 °C asi pol hodiny z oboch strán.
- 5
Rozporcujeme a plnku podávame najlepšie so zemiakovými lokšami, potretými výpekom. Tie tomu dajú to pravé. Dobrú chuť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Zloženie plnky mám v iných dávkach. Koľko rožkov,toľko vajec. A bielky šľahám a zľahka vmiešam...
Ešte som nepočula, aby sa vnútornosti do plnky mleli.
Tie treba nakrájať na kúsky a udusiť na cibuľke.
A tiež rožky - mali by byť do chrumkava opečené a nie máčané v mlieku. To je odporné.
A dva rožky do celej husi ? Desať rožkov, desať vajec, cca 1/2 kg vnútorností.
Samozrejme, je to len moja rada. Plnené husi pečiem už tridsať rokov, takže už to mám vychytané.
Ešte drobnosť, netreba ju podlievať vývarom, hus by sa správne nemala podlievať vôbec.
Do plnky idú žemle/rožky navlhčené mliekom, nie premočené. Vnútornosti krájam aj ja. Petržlenová vňať, ligurček, korenie, soľ, žĺtky a bielková pena.