Pečená hus s plnkou po kysucky

Autor receptu: brano24

Hus je slávnosť, preto najlepšie je piecť ju v liatinovom, alebo hlinenom pekáči. Ak nemáte nevadí, dobré je však použiť pod hus mriežku v pekáči.

8
porcií
40 minút
príprava
220 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Očistenú hus nasolíme a necháme odležať. Zatiaľ si pripravíme plnku a vývar na podlievanie.
  2. Na vývar môžeme použiť, husací krk a hovädziu kosť, pridáme trochu soli, cibuľu a strúčik cesnaku, príp. zeleninu podľa chuti.
  3. Do plnky použijeme vnútornosti (srdce, pečeň) ktoré pomelieme, pridáme v mlieku rozmočené rožky a surové vajce, spolu zmiešame a ochutíme soľou, čiernym korením a majoránkou, príp. provensálskymi bylinkami. Hus poriadne posypeme rascou a plnkou ju naplníme. Otvor môžeme vyplniť jablkom, zaistiť spredu aj zo zadu niťou, alebo ihlou, proti vytečeniu plnky.
  4. Takto pripravenú hus položíme na pekáč, najlepšie s mriežkou na spodu a podlejeme vývarom. Prikryjeme pekáčom aj z vrchu, alebo ak nemáme tak zakryjeme alobalom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 °C, asi 3 hodiny. Podľa veľkosti husi. Priebežne (asi raz za 45 min.) kontrolujeme stav výpeku a vývaru na dne pekáča a ním hus polievame . Nakoniec hus odokryjeme a s polievaním necháme zapiecť do hneda pri 220 °C asi pol hodiny z oboch strán.
  5. Rozporcujeme a plnku podávame najlepšie so zemiakovými lokšami, potretými výpekom. Tie tomu dajú to pravé. Dobrú chuť.