Pečená hus s plnkou po kysucky
Autor receptu: brano24
Hus je slávnosť, preto najlepšie je piecť ju v liatinovom, alebo hlinenom pekáči. Ak nemáte
nevadí, dobré je však použiť pod hus mriežku v pekáči.
8 porcií |
40 minút príprava |
220 minút na 180 °C |
Postup
- Očistenú hus nasolíme a necháme odležať.
Zatiaľ si pripravíme plnku a vývar na podlievanie.
- Na vývar môžeme použiť, husací krk a hovädziu kosť, pridáme trochu soli, cibuľu a strúčik cesnaku, príp. zeleninu podľa chuti.
- Do plnky použijeme vnútornosti (srdce, pečeň) ktoré pomelieme, pridáme v mlieku rozmočené rožky a surové vajce, spolu zmiešame a ochutíme soľou, čiernym korením a majoránkou, príp. provensálskymi bylinkami.
Hus poriadne posypeme rascou a plnkou ju naplníme. Otvor môžeme vyplniť jablkom, zaistiť spredu aj zo zadu niťou, alebo ihlou, proti vytečeniu plnky.
- Takto pripravenú hus položíme na pekáč, najlepšie s mriežkou na spodu a podlejeme vývarom.
Prikryjeme pekáčom aj z vrchu, alebo ak nemáme tak zakryjeme alobalom.
Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 °C, asi 3 hodiny. Podľa veľkosti husi.
Priebežne (asi raz za 45 min.) kontrolujeme stav výpeku a vývaru na dne pekáča a ním hus polievame .
Nakoniec hus odokryjeme a s polievaním necháme zapiecť do hneda pri 220 °C asi pol hodiny z oboch strán.
- Rozporcujeme a plnku podávame najlepšie so zemiakovými lokšami, potretými výpekom.
Tie tomu dajú to pravé.
Dobrú chuť.