Patizón Al Tono Pomodoro fotorecept

pumaamravec - fotkapumaamravec, 3. augusta 2011

Patizón má svoju vlastnú jemnú chuť a doplnením tuniaka sa chute krásne doladia. Patizón som mala v chladničke a nevedela som presne čo s ním, nemala som veľa času tak som chcela väčšinu práce nechať na trúbu, prednedávnom som si kúpila v Rakúsku baby patizónky plnené rybou, tak ma napadlo, že vlastne všetko potrebné mám doma a pustila som sa do tohto experimentu, ktorý dopadol nad moje očakávania a chutil celej rodine. Týmto nám pribudol nový spôsob prípravy do našej rodinnej kuchárky.

1
porcia
15 minút
príprava
35-40 minút
na 190 °C

Suroviny

1 ks
1 ks
5-6 ks
2 výhonky
3-4 listy čerstvá
 na dno panvice
rajčinová omáčka:
1 ks
2 PL (alebo hustý pretlak)
 štipka
 štipka
 štipka
 štipka
 na dno panvice

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si vydlabeme patizón, malou čajovou lyžičkou to ide ľahko a pekne okolo okrajov. Odrežeme kúsok spodnej časti aby na plechu pevne stál. Po vydlabaní si ho jemne nasolíme a necháme odstáť pár minút.

    Patizón Al Tono Pomodoro (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vydlabanú dužinu si nakrájame na malé kúsky a tiež nasolíme. Necháme ich 10 minút aby pustili štavu.

    Patizón Al Tono Pomodoro (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nachystáme si približne takéto množstvo petržlenovej vňate na posekanie do panvice a 5-6 kaparov.

    Patizón Al Tono Pomodoro (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na panvicu si kvapneme olivový olej, najprv pridáme odstátu a od vody vymačkanú dužinu a tuniaka. Opekáme 6-7 minút a potom pridáme poseknú petržlenovú vňať, posekané listky bazalky(môžte použiť aj sušené ak nemáte čerstvú), kapary. Opekáme ešte 2-3 minútky.

    Patizón Al Tono Pomodoro (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Opečenú zmes vylejeme do pripraveného vydlabaného patizónu a strčíme do vyhriatej trúby na 190 °C na 10 minút.

    Patizón Al Tono Pomodoro (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na panvicu si kvapneme olivový olej a pripravíme rajčinovú omáčku. Nakrájame rajčinu nadrobno a dáme do panvice, pridáme pasattu (alebo hustý pretlak) a okoreníme tymiánom, majoránom, čiernym korením a osolíme podľa chuti. Necháme trochu odpariť, aby nám vznikla hustá omáčka. Trvá to asi 5-6 minút. A vylejeme na čiatočne upečený patizón (tuniak s dužinou zatiaľ vytvoria jemnú krustičku) . Potom pokračujeme v pečení, stále na 190°C a pečieme ešte 25-30 minút kým patizón mierne nezozlatne ako vidieť na úvodnej fotke. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame. Jedlá je aj patizónová „miska„. My ju doma jeme zaroveň s plnkou:)

    Patizón Al Tono Pomodoro (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
páči sa mi receptík , experiment ktorý si ponúkla je vhodný keď mám veľký patizón a neviem okrem placiek a vyprážania čo s ním len aby to bolo iné a tento tvoj recept je toho príkladom , uložila som si MKK a aj spravím mám všetky suroviny dokoca čerstvé byliny , mám aj chuť do varenia:-)
tento recept sa mi veľmi páči ...... patizónov je na záhrade dosť, tak určite vyskúšam :D ešte ma napadlo nemohol by sa dať navrch ešte strúhaný syr zapiecť ?
waw, vyzerá to výborne... a mne by sa páčilo urobiť každému jednu porciu do takého primerane veľkého patizóna, je to ako miska, každý by mal svoju misku a nakoniec by ju zjedol :-)
@malinka711 vyskusaj aj so syrom ak chces, mozes si ten recept upravit ako chces:) Moze to byt zaujimava kombinacia:) Ja som toto robila prvykrat a bez receptu len som rozmyslala co by sa k sebe hodilo a chutilo to dobre ale aj ten syr moze dobre doladit chut:)
Chudak Tono-ktovie ci sa mu v patizone pacilo(tunia-tonno). Receptik vyborny,mam darovany patizon uz dva tyzdne a nevedela som co s nim tak uz viem.
21114_1420728203 - profilový obrázok
h8u
včerajší obed - DOKONALÉ! milujem tvoje recepty, dávajú mi chuť experimentovať a odkedy podľa teba varím, objavila som kopu nových chutí a surovín, o ktorých som vôbec nevedela.. chceme ďalšie! :D

Pridaj komentár k receptu: