Foto: pumaamravec
Patizón má svoju vlastnú jemnú chuť a doplnením tuniaka sa chute krásne doladia. Patizón som mala v chladničke a nevedela som presne čo s Zobraziť celý popisPatizón má svoju vlastnú jemnú chuť a doplnením tuniaka sa chute krásne doladia. Patizón som mala v chladničke a nevedela som presne čo s ním, nemala som veľa času tak som chcela väčšinu práce nechať na trúbu, prednedávnom som si kúpila v Rakúsku baby patizónky plnené rybou, tak ma napadlo, že vlastne všetko potrebné mám doma a pustila som sa do tohto experimentu, ktorý dopadol nad moje očakávania a chutil celej rodine. Týmto nám pribudol nový spôsob prípravy do našej rodinnej kuchárky.
porcia
príprava
na 190 °C
Suroviny
1 ks |
|
1 ks |
|
5-6 ks |
|
2 výhonky |
|
3-4 listy čerstvá |
|
na dno panvice |
|
rajčinová omáčka: | |
1 ks |
|
2 PL (alebo hustý pretlak) |
|
štipka |
|
štipka |
|
štipka |
|
štipka |
|
na dno panvice |
|
Postup
-
1
Najprv si vydlabeme patizón, malou čajovou lyžičkou to ide ľahko a pekne okolo okrajov. Odrežeme kúsok spodnej časti aby na plechu pevne stál. Po vydlabaní si ho jemne nasolíme a necháme odstáť pár minút.
-
2
Vydlabanú dužinu si nakrájame na malé kúsky a tiež nasolíme. Necháme ich 10 minút aby pustili štavu.
-
3
Nachystáme si približne takéto množstvo petržlenovej vňate na posekanie do panvice a 5-6 kaparov.
-
4
Na panvicu si kvapneme olivový olej, najprv pridáme odstátu a od vody vymačkanú dužinu a tuniaka. Opekáme 6-7 minút a potom pridáme poseknú petržlenovú vňať, posekané listky bazalky(môžte použiť aj sušené ak nemáte čerstvú), kapary. Opekáme ešte 2-3 minútky.
-
5
Opečenú zmes vylejeme do pripraveného vydlabaného patizónu a strčíme do vyhriatej trúby na 190 °C na 10 minút.
-
6
Na panvicu si kvapneme olivový olej a pripravíme rajčinovú omáčku. Nakrájame rajčinu nadrobno a dáme do panvice, pridáme pasattu (alebo hustý pretlak) a okoreníme tymiánom, majoránom, čiernym korením a osolíme podľa chuti. Necháme trochu odpariť, aby nám vznikla hustá omáčka. Trvá to asi 5-6 minút. A vylejeme na čiatočne upečený patizón (tuniak s dužinou zatiaľ vytvoria jemnú krustičku) . Potom pokračujeme v pečení, stále na 190°C a pečieme ešte 25-30 minút kým patizón mierne nezozlatne ako vidieť na úvodnej fotke. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame. Jedlá je aj patizónová „miska„. My ju doma jeme zaroveň s plnkou:)
Diskusia k receptu