Patizón Al Tono Pomodoro (fotorecept)
Autor receptu: pumaamravec
Patizón má svoju vlastnú jemnú chuť a doplnením tuniaka sa chute krásne doladia.
Patizón som mala v chladničke a nevedela som presne čo s ním, nemala som veľa času
tak som chcela väčšinu práce nechať na trúbu, prednedávnom som si kúpila v Rakúsku
baby patizónky plnené rybou, tak ma napadlo, že vlastne všetko potrebné mám doma a
pustila som sa do tohto experimentu, ktorý dopadol nad moje očakávania a chutil celej
rodine. Týmto nám pribudol nový spôsob prípravy do našej rodinnej kuchárky.
1 porcia |
15 minút príprava |
35-40 minút na 190 °C |
Postup
- Najprv si vydlabeme patizón, malou čajovou lyžičkou to ide ľahko a pekne okolo okrajov. Odrežeme kúsok spodnej časti aby na plechu pevne stál. Po vydlabaní si ho jemne nasolíme a necháme odstáť pár minút.
- Vydlabanú dužinu si nakrájame na malé kúsky a tiež nasolíme. Necháme ich 10 minút aby pustili štavu.
- Nachystáme si približne takéto množstvo petržlenovej vňate na posekanie do panvice a 5-6 kaparov.
- Na panvicu si kvapneme olivový olej, najprv pridáme odstátu a od vody vymačkanú dužinu a tuniaka. Opekáme 6-7 minút a potom pridáme poseknú petržlenovú vňať, posekané listky bazalky(môžte použiť aj sušené ak nemáte čerstvú), kapary. Opekáme ešte 2-3 minútky.
- Opečenú zmes vylejeme do pripraveného vydlabaného patizónu a strčíme do vyhriatej trúby na 190 °C na 10 minút.
- Na panvicu si kvapneme olivový olej a pripravíme rajčinovú omáčku. Nakrájame rajčinu nadrobno a dáme do panvice, pridáme pasattu (alebo hustý pretlak) a okoreníme tymiánom, majoránom, čiernym korením a osolíme podľa chuti. Necháme trochu odpariť, aby nám vznikla hustá omáčka. Trvá to asi 5-6 minút. A vylejeme na čiatočne upečený patizón (tuniak s dužinou zatiaľ vytvoria jemnú krustičku) . Potom pokračujeme v pečení, stále na 190°C a pečieme ešte 25-30 minút kým patizón mierne nezozlatne ako vidieť na úvodnej fotke. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame. Jedlá je aj patizónová „miska„. My ju doma jeme zaroveň s plnkou:)