Pasta viva Italia aneb moje prvé domáce cestoviny

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 7. júna 2012

Môj prvý pokus o domáce cestoviny. Jednoduché. Svieže. Dobré. Aj najlepšie kupované cestoviny sa môžu schovať. Nabudúce vyskúšam aj so semolinovou múkou, vraj sú Zobraziť celý popisMôj prvý pokus o domáce cestoviny. Jednoduché. Svieže. Dobré. Aj najlepšie kupované cestoviny sa môžu schovať. Nabudúce vyskúšam aj so semolinovou múkou, vraj sú ešte lepšie. Ešte dodám, že šetriť na surovinách sa v tomto prípade naozaj nevyplatí. Takže, čo najsladšie paradajky, mozarellu z byvolieho mlieka a čerstvú bazalku. No a vajíčka samozrejme domáce, žltučké :) Priznávam sa, s vajíčkami som podvádzala, neboli domáce, ale žlté boli dosť :)

2-3
porcie
40 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
200 g
2
1 PL
1 PL
Omáčka:
500 g
1
2 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Do misky nasypeme múku a urobíme jamku. Rozbijeme dve vajíčka, prstami rozmiešame bielky a žĺtky, pridáme olivový olej, vodu a soľ. Suroviny spojíme a preložíme na pracovnú dosku. Vypracujeme hladké jemné cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme na polhodinku do chladničky.

    Pasta viva Italia aneb moje prvé domáce cestoviny - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým si pripravíme suroviny na omáčku. Paradajky zbavíme šupky (nemusí byť) tak, že ich sparíme vriacou vodou a následne schladíme pod tečúcou studenou vodou. Mozarellu natrháme na kúsky. Takéto poctivé jedlo si zaslúži poctivé suroviny, takže som dala mozarellu bufalu,ktorá je oveľa jemnejšia a chutnejšia ako obyčajná. Lístky bazalky umyjeme a osušíme. Cesnak ošúpeme a nožom jemne roztlačíme.

    Pasta viva Italia aneb moje prvé domáce cestoviny - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vyberieme a rozdelíme na dve časti. Z každej vyvaľkáme tenké cesto, pomáhame si múkou. Následne krájame, tvarujeme podľa toho, čo chceme mať na tanieri. Moje dnešné boli..hm..niečo medzi tagliatelle a pappardelle (stavím sa, že italiáni majú aj na ne meno). Hotové cestovinky ešte poprehadzujeme aby sa navzájom nepozliepali. Uvaríme ich osolenej vode (cca 3 minútky).

    Pasta viva Italia aneb moje prvé domáce cestoviny - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým na väčšej panvici rozohrejeme olivový olej so strúčikom cesnaku, chvíľu ho opečieme, vhodíme v prstoch roztlačené minirajčinky, podlejeme trochou vody z cestovín a premiešame. Pridáme polovicu natrhanej mozarelly a prehadzujeme asi 3 minútky, kým sa syr rozpustí. Teraz prídu na rad cestoviny, scedíme ich a vhodíme priamo k omáčke, prehrejeme, odstavíme a vmiešame natrhanú bazalku. Osolíme a ochutíme mletým čiernym korením. Servírujeme spolu so zvyškom mozarelly.

    Pasta viva Italia aneb moje prvé domáce cestoviny - obrázok 4

Diskusia k receptu

irenaw
ten bochníček cesta na pomúčenej doske nemá chybu a výsledok paráda
evusik
zopár surovín a je z toho fantastické jedlo :-)
sovka62
Úplne dokonalé, opäť sa potvrdilo, že v jednoduchosti je krása. A ak to boli tvoje prvé domáce cestoviny, už sa teším napr. na desiate. Lebo ani týmto nič nechýba.
nazarboncuk
ahojte moje milé, dakujem, máte pravdu, jednoduché a výborné. Budem robiť často.
klaura
tlieskam ... krásne sa ti vydarili ... aj na tanieri vyzerajú skvelo ... niet nad domáce ... :)
jerica
stačí málo a kúzlo na stole , muselo to byť výbornéé:-)
rea1
ked budem na obed tlacit do hlavy cottage cheese a rajciny, necham si na monitore tvoju uvodnu fotku. skoda, ze sa neda pridat aj vôňa. :-))
ja robim cestoviny vzdy z polohrubej muky.
denisac
tak toto určite vyskúšam, vyzerá to jednoducho a výborne.
sjuz
Úplne súhlasím, že pozri surovinách sa podvádzať neoplatí, cestoviny sú krásne a vozeň si predstaviť tu chuť.ja si kupujem semolinovu múku v rakúsku,u nás je dostať len málokde...cestoviny sú potom úplne skvelé :-)! Stačí potom jednoduchá omáčka,a fantastické jedlo je na svete.
sjuz
Oprava :-)-namiesto pozri ma byť pri,a vozeň ma byť viem :-)-to sú tie dotykace s predvolenými slovami... :-),vždy sa nasmejem,čo mi to napísalo...
marianne69
nemaju chybicku,taketo cestovinky su nasamlepsie:-) a na to,ze su prvotinou su dokonale...
nazarboncuk
dakujem Vam kočky, myslím, že sa naprvýkrát vydarili :) nabudúce skúsim s tou semolinou ak ju zoženiem, vďaka za radu @sjuz ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia