Pasta viva Italia aneb moje prvé domáce cestoviny

Autor receptu: nazarboncuk

Môj prvý pokus o domáce cestoviny. Jednoduché. Svieže. Dobré. Aj najlepšie kupované cestoviny sa môžu schovať. Nabudúce vyskúšam aj so semolinovou múkou, vraj sú ešte lepšie. Ešte dodám, že šetriť na surovinách sa v tomto prípade naozaj nevyplatí. Takže, čo najsladšie paradajky, mozarellu z byvolieho mlieka a čerstvú bazalku. No a vajíčka samozrejme domáce, žltučké :) Priznávam sa, s vajíčkami som podvádzala, neboli domáce, ale žlté boli dosť :)

2-3
porcie
40 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do misky nasypeme múku a urobíme jamku. Rozbijeme dve vajíčka, prstami rozmiešame bielky a žĺtky, pridáme olivový olej, vodu a soľ. Suroviny spojíme a preložíme na pracovnú dosku. Vypracujeme hladké jemné cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme na polhodinku do chladničky.
  2. Medzitým si pripravíme suroviny na omáčku. Paradajky zbavíme šupky (nemusí byť) tak, že ich sparíme vriacou vodou a následne schladíme pod tečúcou studenou vodou. Mozarellu natrháme na kúsky. Takéto poctivé jedlo si zaslúži poctivé suroviny, takže som dala mozarellu bufalu,ktorá je oveľa jemnejšia a chutnejšia ako obyčajná. Lístky bazalky umyjeme a osušíme. Cesnak ošúpeme a nožom jemne roztlačíme.
  3. Cesto vyberieme a rozdelíme na dve časti. Z každej vyvaľkáme tenké cesto, pomáhame si múkou. Následne krájame, tvarujeme podľa toho, čo chceme mať na tanieri. Moje dnešné boli..hm..niečo medzi tagliatelle a pappardelle (stavím sa, že italiáni majú aj na ne meno). Hotové cestovinky ešte poprehadzujeme aby sa navzájom nepozliepali. Uvaríme ich osolenej vode (cca 3 minútky).
  4. Medzitým na väčšej panvici rozohrejeme olivový olej so strúčikom cesnaku, chvíľu ho opečieme, vhodíme v prstoch roztlačené minirajčinky, podlejeme trochou vody z cestovín a premiešame. Pridáme polovicu natrhanej mozarelly a prehadzujeme asi 3 minútky, kým sa syr rozpustí. Teraz prídu na rad cestoviny, scedíme ich a vhodíme priamo k omáčke, prehrejeme, odstavíme a vmiešame natrhanú bazalku. Osolíme a ochutíme mletým čiernym korením. Servírujeme spolu so zvyškom mozarelly.