Parížska torta

nika168Nika168, 27 ročná žena, 20. apríla 2017 15:34
Ďalšie jej recepty »

Parížska torta Foto: nika168

Túto tortu som robila priateľovi k narodeninám a odporúčam ju všetkým čokoholikom :D

30 min
príprava
60 min
na 160 °C

Suroviny

Korpus:
140 g
120 g
200 g
150 g
1 bal
1 bal
6 ks
 (alebo aróma)
Plnka:
200 g
200 g
500 ml
20 ks (podľa veľkosti korpusu)
 (alebo likér)
 (alebo malinový, marhuľový)
Ozdoba:
 (alebo čokoládové ozdoby)
 (mleté orechy)

Postup prípravy

  1. 1

    Korpus: Opäť som použila korpus aký mám v obľube a ktorý robím rada a je naozaj chutný a osvedčený :D. Maslo si vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom, pridáme tam postupne žĺtky a vychladnutú a roztopenú čokoládku nad parou. Potom si primiešavame múku zmiešanú s PDP a na záver tuhý sneh z bielkov opatrne zapracujeme do cesta. Pečieme v predhriatej rúre na 160 stupňov a približne 50-60 minút.

  2. 2

    Pripravíme si deň vopred plnku, ktorou budeme aj zdobiť, preto som pridala viacej čokolády aj šľahačky. Deň vopred si dáme zohriať v hrnci šľahačkovú smotanu - ale nie vrieť. Len zohriať a polámanú čokoládu v nej rozpustiť. Dať vychladnúť a schovať do chladničky. Na druhý deň ju mixérom vyšľahať na šľahačku. Potom šľahačku zapracujeme do masla - takto sa robí tzv. ťažký parížsky krém. Ale ak nechcete dávať maslo, nie je potrebné, no ak budete zvyšným krémom zdobiť tak ako ja, tak pridajte do tohto krému ešte 1 stužovač šľahačky.

  3. 3

    Upečený, vychladnutý a rozrezaný korpus namažeme zohriatym džemom, popolievame uvarenou silnou kávou s brandy alebo likérom :D chutí to božsky, korpus je vláčny a chutnejší :D. Ako jednu vrstvu som zvolila aj naukladané maslové sušienky. Zvýši sa torta do výšky o trošičku. Takto plníme a vrstvíme korpus a keď máme hotovo - ozdobujeme podľa fantázie. Ja som si urobila z čokoládového fondánu ozdoby. Boky ozdobila šľahačkou. A jemne pridala mandľové lupienky.

ohodnoť recept:
Hlasovalo 11 ľudí (4,9 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist