Parížska torta
Foto: nika168
Túto tortu som robila priateľovi k narodeninám a odporúčam ju všetkým čokoholikom :D
príprava
na 160 °C
Suroviny
Korpus: | |
140 g |
|
120 g |
|
200 g |
|
150 g |
|
1 bal |
|
1 bal |
|
6 ks |
|
(alebo aróma) |
|
Plnka: | |
200 g |
|
200 g |
|
500 ml |
|
20 ks (podľa veľkosti korpusu) |
|
|
|
(alebo likér) |
|
(alebo malinový, marhuľový) |
|
Ozdoba: | |
(alebo čokoládové ozdoby) |
|
(mleté orechy) |
|
Postup
-
1
Korpus: Opäť som použila korpus aký mám v obľube a ktorý robím rada a je naozaj chutný a osvedčený :D. Maslo si vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom, pridáme tam postupne žĺtky a vychladnutú a roztopenú čokoládku nad parou. Potom si primiešavame múku zmiešanú s PDP a na záver tuhý sneh z bielkov opatrne zapracujeme do cesta. Pečieme v predhriatej rúre na 160 stupňov a približne 50-60 minút.
- 2
Pripravíme si deň vopred plnku, ktorou budeme aj zdobiť, preto som pridala viacej čokolády aj šľahačky. Deň vopred si dáme zohriať v hrnci šľahačkovú smotanu - ale nie vrieť. Len zohriať a polámanú čokoládu v nej rozpustiť. Dať vychladnúť a schovať do chladničky. Na druhý deň ju mixérom vyšľahať na šľahačku. Potom šľahačku zapracujeme do masla - takto sa robí tzv. ťažký parížsky krém. Ale ak nechcete dávať maslo, nie je potrebné, no ak budete zvyšným krémom zdobiť tak ako ja, tak pridajte do tohto krému ešte 1 stužovač šľahačky.
- 3
Upečený, vychladnutý a rozrezaný korpus namažeme zohriatym džemom, popolievame uvarenou silnou kávou s brandy alebo likérom :D chutí to božsky, korpus je vláčny a chutnejší :D. Ako jednu vrstvu som zvolila aj naukladané maslové sušienky. Zvýši sa torta do výšky o trošičku. Takto plníme a vrstvíme korpus a keď máme hotovo - ozdobujeme podľa fantázie. Ja som si urobila z čokoládového fondánu ozdoby. Boky ozdobila šľahačkou. A jemne pridala mandľové lupienky.
Tiež Čokoládová torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Rada by som ju videla v reze ako to vyzerá s tými sušienkami,neviem si predstaviť ako si ich tam ukladala, rovnako mi nie je jasné z rcp , či dáme džem, kávu a brandy na každý plát (koľko ich je?) aj na sušienky? alebo len na spodný.
Zial v reze ju odfotenu nemam. Tie susienky som nedrtila,nelamala. Ja som rozrezala korpus na 3 platy. Krem naplnila a kazdy plat som poliala kavou s brandy. A este natrela kazdy dzemom. Co sa susienok tyka /club maslove okruhle alebo v lidli zmes maslovych susienok v plechovke/ a tie som naukladala na natrety 1 plat kremom. Na krem som ich naukladala pokropila kavou a zakryla dalsou vrstvou kremu. Tie susienky uplne zmaknu a ani ich v reze moc nebolo vidiet. Viac menej to bol len taky moj napad obzvlastnit tu tortu :)