Parené knedle

hviezdickaz - fotkahviezdickaz, 20. januára 2012

Tento recept už dávnejšie robím podľa @pusty. A musím povedať, že sú to naozaj výborné domáce " nadýchané" knedle. Jediný rozdiel je, že Zobraziť celý popisTento recept už dávnejšie robím podľa @pusty. A musím povedať, že sú to naozaj výborné domáce " nadýchané" knedle. Jediný rozdiel je, že ja knedle nevarím, ale parím. :o)

90 minút
príprava
15 (parenie) minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
10 g
1 ks
1/2 ČL
1 ČL
125 ml ( vlažné )
125 ml ( vlažná )
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Múku preosejeme do misy a zmiešame so soľou. Do priehlbiny v múke pridáme vajce. Pripravíme si kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia. Po vykysnutí kvások prilejeme do múky, premiešame, prilejeme vlažnú vodu a vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Cesto necháme vykysnúť cca 45 minút.

  2. 2

    Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na dve časti, z ktorých vyformujeme dva knedlíky. Necháme kysnúť ešte 20 minút. Do hrnca vložíme paráčik,tesne pod neho nalejeme vodu. Paráčik potrieme olejom. Keď voda zovrie, vložíme do hrnca knedľu, zakryjeme pokrievkou a paríme 15 min. NEODOKRÝVAME !

  3. 3

    Po 15 min. opatrne knedľu vyberieme, a preložíme na dosku. Popicháme ju špajdľou z oboch strán a ponatierame olejom.

    Parené knedle - obrázok 3

Diskusia k receptu

zuzliak
Mas ich nadherne a veeeelo :D presne taketo sa chystam spravit na vikend aj ja- a aj ja ich parim; nikdy som nevarila ;)
janger
Aj ja som uz tieto knedle robila. Jednu cast som na vyskusanie uvarila a jednu som parila. Parena sa mi pacila viac. Je to vyborna knedla.
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@hviezdickaz ,aj ja robievam takuto knedlu,nikdy som ju neskusala varit stale ju parim,tak neviem aka je varena ale raz by som ju chcela vyskusat.a kolko sa musi varit knedla?
hviezdickaz
@pn - ja vzdy knedle iba parim,pre nas su take chutnejsie. Niekto si zas nevie vynachvalit varenu. Knedla sa vari tiez 15 min. , myslim,ze sa vklada do vriacej vody,a ked voda zacne vriet,odvtedy stopujes 15 min. Nezakryvas cely hrniec,iba vacsiu cast.
sovka62
Ak chcete knedľu variť, cesto musí byť hustejšie. Poučila som sa už asi pred štyridsiatimi rokmi, keď sa mi v hrnci namiesto knedle objavila placka cez celý priemer hrnca a vysoká asi 2 cm. Nevedela som či sa mám smiať alebo plakať, nakoniec som sa nerozhodla, nebolo kedy, musela som narýchlo spraviť halušky. Skúšala som varenú ešte raz, z hustejšieho cesta, podarila sa, ale také husté knedle nám nechutia, u nás vyhráva nadýchaná parená, ľahučká ako páperko.
marienka44
@Hviezdickaz ak mozem poradit: minule som vyskusala nie pomastit paracik /tuk sa parou aj tak zmyje/, ale na paracik som dala peciaci papier a knedla sa neprilepila pocas parenia. Je to OK. :-)
tykadielko
aj ja robím knedľu na pare....tiež som to sovka62 skúšala kedysi dááááávno variť - máš pravdu , nič-moc....oveľa lepšie sú parené :))))
dogagador
neviem sa k tomu odhodlat, toto je snad jedina vec, ktoru som nikdy neskusila. robim zemlove, alebo sucharove knedliky, mame ich velmi radi, kysnute nam pripominaju druzinu, ci zavodnu jedalen....ale ked sme na navsteve a podavaju sa, nuz zjeme.
zdezda
:-) s knedľou mám tiež niečo a niekoľkokrát zažité :-), no naučila som sa robiť po jednom sedení u našej tety na Morave, robiť "houskový knedlík", ktorý tiež robím na pare a vždy sa mi už podarí ,konečne :-)
skye
takto presne ich robim aj ja a su fakt vyborne, nadychane, lahucke :-) Akurat ich nepopicham sparatkom po pareni, ale tesne pred, hned ako ich dam na parak. Ale to je asi jedno a parim ich 20 minut....
dajda
Ja knedle len varím a sú dobré a nerobím velmi tuhé cesto na 1 kg múky dám 3-4 rožky na kocky a varím 10 min. z jednej a 10 min. z druhej strany.Robila som parené--dávno,ale moji spolubývajúci majú radšej varené a stalo sa aj mne,že z knedli je placka,ale stalo sa to aj pri parení.To záleží aj natom,či je knedla prekysnuta,alebo sa dlhšie varí.Robím knedle dost často už sa mi to málokedy stane-/vychytala som muchy :-)))
jarunka
Tiez parim knedlu a "houskovy knedlik" som uz davnejsie nerobila, musim zase urobit pre manzela. Knedla je pekna vydarena.
mojamalickost
robím skoro tak isto....len si nikdy nevážim množstvo a preto zakaždým nie sú rovnáké ale parím 20 min.
hviezdickaz
@mojamalickost - starsie gazdinky co poznam,vedia robit vsetky kysnute veci od oka,ja nie,ja vzdy potrebujem napisanu gramaz :o) , ale raz aj ja k takym receptikom - od oka dospejem :D
lucylee
Mas ich krasne, ale urcite daj prec tag zdravie a diety. Z knedle urcite nikto neschudne :-)))
salinka
Pre nedostatok casu (alebo odvahy:-) som zatial nikdy knedle nerobila. Vyskusala som podla tvojho receptu a som velmi prijemne prekvapena. Je to uplne jednoduche a vysledok fantasticky. Neviem, preco som s tym tolko otalala. Dakujem.
mimit
dakujem za vyborny recept na knedlu, robila som ju prvy raz, u nas sa neda zohnat, musime pre nu cestovat az do Nemecka, tak konecne dnes mozme mat segedin :) este raz dakujem
mundaka
Ďakujem za recept... Mojá prvá parená knedľa v živote a musím povedať, že vydarená... :-) Mňam - mňam
dugymara
ja robím kedle v parnom hrnci na papier, ale ho nepichám nemusí sa.
slavkabis
ja som knedľe ešte nerobila, ale isto vyskúšam tvoj recept.moja babka ich robievala, aspoň si pripomeniem detstvo :) ukladám do kk




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia