Parená knedľa s rožkom, alias hóskové knedlík fotorecept

sracz - fotkasracz, 19. mája 2015
Parená knedľa s rožkom, alias hóskové knedlík (fotorecept)
Foto: sracz

U nás doma na Barčianskej aj na Komenského, sme knedľu pripravovali zásadne na pare. K žemľovej som „pričuchol“ v priebehu života v uniforme na Zobraziť celý popisU nás doma na Barčianskej aj na Komenského, sme knedľu pripravovali zásadne na pare. K žemľovej som „pričuchol“ v priebehu života v uniforme na Lafranconi, v ŽTU, v Brne a hlavne zásluhou našeho najstaršieho strýka, strejdu Jendu, na Česko-Moravskej vysočine. On ju robieval s „práškem“, čiže prdop_om (práškom do pečiva), lebo dlhšie vydržala v bruškách jeho, jej a ich detí! Aj ja som ochutnal. Svoju technológiu som desaťročiami vyšperkoval až do tejto dnešnej, neručím že poslednej, podoby!

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
2 - 3 PL
2 - 3 PL (kukuričný)
1 štipka
150 ml
1 ks
Kvások:
200 ml
1 ČL (krupicový)
20 g
1 troška/g
Cesto:
250 g
250 g
2 - 3 PL (Sunar)
200 - 250 ml
1 ks
1 ČL
podľa potreby ml




Postup

  1. 1

    dvojdňovú malú parížsku bagetku (Demi Parisian Baguette) som večer pred použitím pozdĺžne rozrezal na ¼; v deň „D“ v pomocnej mise vyšľahal dve celé vajíčka so štipkou soli, prilial po 2 PL slnečnicového oleja a sladkej šľahačkovej smotany a napokon som všetko, pomocou kovovej metličky, so 150 ml teplého mlieka, spojil na jemnú konzistenciu;

    Parená knedľa s rožkom, alias hóskové knedlík (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do tejto „emulzie“ som vložil ~ 10 mm kúsky pokrájanej bagetky (každú ¼ ešte na ½ a potom priečne), opatrne ich premiešal a takto nechal nasiaknúť (priebežne ešte 2÷3 x jemne premiešal) asi 15÷20´, než vzišiel kvások z 200 ml teplého mlieka, KL kryštálového cukru a 20 g sušeného droždia, posypaný troškou (dve štipky) polohrubej múky

    Parená knedľa s rožkom, alias hóskové knedlík (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do „kysky“ som preosial po 250 g hrubej a polohrubej múky, pridal mokka lyžičku (ML) soli, dve odmerky detského sušeného mlieka (môže byť aj Sunar), rukou zmiešal, pridal kvások a „nasosané“ kúsky bagetky; keby som tu mohol kúpiť dobré rohlíky, čo by v Des Moines bol priam zázrak (a svoje domáce som nemal), použil by som kocky zo 4÷5; potom som ručne vypracoval vláčne cesto, ktoré sa už nelepilo na ruku, ani na boky nádoby; presne ako pri slovenskej knedli na pare; podľa potreby môžete cesto „nadstaviť“ teplým mliekom (ja nie celou „deckou“); po vykysnutí (dobrých 30´) som ho na pomúčenej table rozrezal na ¼ a z nich

    Parená knedľa s rožkom, alias hóskové knedlík (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vypracoval knedle o Ø ~ 60, ktoré po 12÷15´dokysnutí ešte narástli

    Parená knedľa s rožkom, alias hóskové knedlík (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a po dvoch som ich uvaril v pare po 20´ (varené vo vode, ako ich spravidla pripravujú v Česku a výnimočne aj na Morave, ich nemám v láske)

    Parená knedľa s rožkom, alias hóskové knedlík (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    hotové knedle som nežne obhladkal naolejovanou rukou

    Parená knedľa s rožkom, alias hóskové knedlík (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a pokrájal na jednotlivé porcie

    Parená knedľa s rožkom, alias hóskové knedlík (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    k nedeľňajším králičím nôžkam podľa kamaráta a „spolubojovníka“ Pčocha (šľepeho přerovského Špišaka z Habeša = Havlíčkův Brod). Nuž čo!?! Vyskúšate aj Vy?

    Parená knedľa s rožkom, alias hóskové knedlík (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

radost
prečo..panebože..prečo...všetci chlapi všetko vedia-tí druhí..a ten môj doma nič..ani torty..ani koláče..ani knedle..ja som z toho "vedle"..
šikuľkovi prajem zdravie..
smejkad
hruba muka? zaujimave, vyskusame :-)
mimochodom mate nadherne taniere, mala hned ze kralovske :-)))
mijaita
Mas pravdu, u nas se vari ve vode, ale snad co domacnost, to jine knedle i jinak varene. Poslednim hitem jsou (ohavne) knedliky kupovane. Já knedlíky poctivě vařím, protože když už vařím nějakou dobrou omáčku, nezkazím jídlo knedlíkem. Z hrubé mouky nemusím, přijdou mi takové hrubé. Nadýchané, voňavé, hedvábné jsou z polohrubé. A víc housky. Ale máš je hezké a s houbovou nebo svíčkovou, křenovou aj omáčkou ***** :-)
babidka
Nuz , "houskove" knedliky som nikdy nemala rada -ani varene vo vode ani parene , ani zo sacku ani doma urobene :-) Dokonca aj normalne"domace "slovenske parene knedle zjem iba vynimocne a to ku svieckovej a slovenskemu segedinskemu gulasu ...jednoducho davam prednost akejkolvek prilohe pred knedlikom :-) Ale tieto sa mi celkom pacia , zda sa mi tam tej bagetky akurat a kedze na sobotu planujem rostenku na sposob svieckovej , tak skusim aj tvoj knedlik.Azda sa mi podari a bude chutit :-)
chapona
ďakujem za dlho-dlho hľadaný recept s podrobným postupom, určite v dohľadnej dobe vyskúšam (ani ja nemám rada vo vode varené knedle, radšej pripravujem na pare)
milanblaho1
knedle su super....vyskusam...a pre radost... staci jednoducho chlapa vymenit, za takeho , co vie piect a varit...a aj ine veci robit
radost
@milan
už som si zvykla na ten život tvrdý...môj muž zasa na iné má právo byť hrdý..:-)
zajtra 43 rokov..nebudem nič a nikoho meniť..bolo by mi ľúto tých spoločných krokov..
ak máš chuť-príď k nám do kuchyne..my zatiaľ s mužom všetko ostatné si spolu porobíme..!!
maj radostný deň..:-)
katka78
Knedle ľúbim - okaté, husté, chlpaté, žemľové, hocaké... k tomu nejakú dobrú omáčku a ani mäso nemusí byť. So smotanou a sušeným mliekom som veru knedľu ešte nerobila, ale okoštovala by som.
@radost , možno sa pán manžel nevie zvŕtať v kuchyni, ale iste vie zase kopec iných vecí, veď každého baví niečo iné. Mám to doma rovnako :-)
izabella929
@sracz , vydarené knedlíky.-)keď robím žemlový knedlík, pokrájané pečivo opečiem krátko na masti spolu s pokrájanou cibuľkou a potom pridávam do už vymieseneho cesta..knedlík nie je iba pekný mozaikový, ale je od cibuľky aj veľmi chutný..
venusa
Nie som knedĺová, ale k niektorým jedlám iné nepasuje. No takto sa s tým vyhrať aj slovne je obdivuhodné. Nedávno som robila bez žemlí a tiež som ich hladkala, lebo sa vydarili. Nabudúce pridám žemľu a aj niečo zeleného, nech je to aj k oku :-)
evanaaa
Mám rada knedle tam, kde sa hodia....aj moja mama dávala žemle do nich, ale ich, podobne, ako píše aj @izabella929 opiekla na masti ( nie na oleji!), boli tou masťou akoby nadľahčené, len bez tej cibuľky a zásadne ich parila, nie varila, boli nadýchanejšie, kým tie varené sa mi zdajú ťažšie.
valeri
pekný recept a ešte krajší komentár :-))......ale tá knedľa vyzerá fakt úžasne, taká nadýchaná, ľahká .... no sme s ňou :-))
marika21
Mne sa tvoje knedle páčia. Vydarili sa ti. Ja som vždy robila bez/ bagety, rožka žemli/ tak nám lepšie chutia. Tie tvo vyzerajú veľmi dobre. Raz vyskúšam podľa teba. KK5*
sonia1712
Jeej presne takto robila knedlik moja neboha babička "babca" ako keby som ju videla ako hovorí Sonicka pozi aké nádherné knedličky nám vyšli to sa bude tatko oblizovat -môj tatko bol totiž dlho jedinacik a moja babca bola najlepšia kuchárka na svete